Smakelijke schotels uit 1946
Uit 'Ons Volk' van 3 februari 1946;
WORTELMOES
Kook in zeer weinig water een halve kilo wortlen, in schijven gesneden, gaar. Voeg er boter of margarine of vet aan toe, en zout. Rasp er een beetje muskaatnoot over. laat het water geheel verdampen. Steek de worteltjes door een teems. Bereid een witte saus met twee sopelepels bloem, 40 gr. boter en een glas water. Giet de sais over de wortelen en meng dooreen. Doen het moes op met kostjes brood, in stokjes gesneden en in boter gebakken.
SPINAZIE MET VLEESCHNAT
Hebt ge vleeschnat over - dit zal wel niet alle dagen gebeuren - dan kunt u een smakelijke spinazieschotel maken.
Ontdoe de spinazie van de dikke stelen. Wasch de blaadjes in ruim water. Werp ze in heet water en laat ze amper vijf minuten koken. Laat ze uitdruipen of druk ze even uit in een vergiet. hak de spinazieblaadjes. Zet ze weer op het vuur met 60 gr. boter of margarine per kilo rauwe spinazie. Giet er na enkele minuten het vleeschnat over en dien op met stokjes brood, in boter of vet goudkleurig gebakken.
POREI ALS VOORGERECHT
Gebruik voor dit gerecht allÈÈn het wit gedeelte van schoone, gave porei - het groen dient voor de soep -. Laat ze heel in olie gaar stoven ; ze mogen even goudbruin worden. leg ze op een schaaltje zonder ze te breken. Even vÛÛr het opdienen, meng in een lepel azijn - citroensap is lekkerder ! - wat zout, peper en muskaatnoot en giet dit over de porei. met een sneetje geroosterd brood is het heel lekker.
WORTELTJES MET SPEK
Voor 750 gr. wortelen gebruikt ge 80 gr. gerookt spek, 40 gr. boter of margarine, 80 gr. zeer vet spek.
Snijd het gerookte, magere spek in teerlingen. Laat ze ezven opkomen en smelten in de boter. Houd de spekstukjes apart. Snijd de wortelen in schijfjes. Laat ze even opkomen in de boter. Giet er een beetje bouillon of desnoods water bij. Voeg er geen zout aan toe. Giet het spekvet, met de kleine stukjes in, over de worteltjes en laat alles samen gedekt stoven tot de worteltjes volledig gaar zijn.
Joego-SlaviÎ onder Tito
Aan de Westpoort van den Balkan is Joego-SlaviÎ een van die landen waar de weerslag van den tweeden wereldoorlog een politieken ommekeer heeft teweeggebracht, die in geen enkel ander land met meer furie en berekendheid is doorgevoerd geworden. De naam van het moderne Joego-SlaviÎ is door zoovele gelukkige en ongelukkige omstandigheden mÈÈr en mÈÈr gekoppeld geworden aan den naam van den gewezen partizanen-aanvoerder en volbloed communist Tito, vriend van Stalin, thans Maarschalk, leider van het republikeinsche Joego-SlaviÎ. De republiek werd uitgeroepen na de verkiezingen van voor enkele weken, die door Tito werden belegd en die hem en zijn partij de meerderheid brachten. Vergeten wij echter niet dat er slechts ÈÈn kiezerslijst voorgedragen werd, zoodat wij gerust kunnen zeggen, dat een communistische minderheid het staatsbtel in handen genomen heeft. Sindsdien wijzen bijna alle berichten die de wereld bereiken op Kerkvervolgingen en vervolgingen van al wie niet met het regiem accoord is en er een vrije overtuiging op nahoudt. Het moderne Joego-SlaviÎ is zÈÈr verarmd en gehavend uit den oorlog gekomen en bij den wederopbouw zullen bergen moeten verzet worden, om het leven terug op peil te brengen, dat voor een normaal mensch hoop op een klein beetje geluk en een klein beetje vrijehid, zal kunnen bieden.
01-03-2013 om 00:00
geschreven door achturencultuur 
|