Menu Achturencultuur mei 2006
Aangezien 1 mei voor ons de aanleiding is voor het nieuwe jaar... een volledig menu, van voorgerecht tot dessert uit Cuba.
Voorgerecht: Sopa de Camerones (garnaalsoep voor 6 personen)
- 500 gr middelgrote rauwe zoetwatergarnalen - 3 eetlepels ongezouten boter - halve liter water - 1 middelgrote fijngehakte ui - 1 teente gesnipperde look - 3 grote vleestomaten, gevild, ontpit en grof gehakt - 1 laurierblad - 2 kruidnagels - 6 nieuwe aardappels, geschrabt en gehalveerd - 1 liter melk - 2 maïskolven, elk in 6 kolven gesneden - 2 geel van ei
Pel de zoetwatergarnalen en hou ze apart. Verhit 1 eetlepel van de boter en bak daarin de garnaalschalen gedurende 2 à 3 minuten. Giet er een halve liter water bij. Laat alles koken tot de helft van het verdampt is. Zeef de garnalenbouillon.
Verhit de overige boter en fruit ui en look tot de ui zacht is, maar niet bruin kleurt. Voeg tomaten, laurierblad, kruidnagels en de garnalenbouilllon toe. Laat het geheel 15 minuten sudderen met het deksel op de kom. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels en voeg de aardappelen toe. Laat nogmaals een 15 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Voeg garnalen, maïskolven en melk toe gedurende 5 minuten (niet langer!) met het deksel op de kom. Opletten: de melk mag niet overkoken... Dus op tijd de kom van het vuur nemen!
Klop de eigelen zachtjes. Schep er lepel voor lepel 3 à 4 eetlepels van de soep bij en meng ze met de eigelen. Roer dit mengsel door de soep om ze te binden. Doe dit op een laag vuur, want de soep mag niet meer koken!
Serveer de soep in diepe borden.
Smakelijk!
Hoofdgerecht: Pollo con Pina (kip met annanas) voor 6 personen
- 6 stukken kip - 2 eetlepels vers limoen - 3 eetlepels olijfolie - 1 gesnipperde ui - 2 teentje look, gesnipperd - 3 sprietje biesloop, fijngehakt - 3 verse tomaten, gevild, ontzaad en in stukjes - 60 gr rozijnen - 1 theelepel vers geraspte limoenschil - 3 eetlepels bruine rum (GEEN Bacardi) - 1 theelepel zout - 1/2 theelepel zwarte peper - 1/4 theelepel fijngehakte Spaanse peper - 750 verse ananas, in stukjes en wat extra ringen apart
Marineer de kip 30 minuten in limoensap met peper en zout. Verhit de olijfolie en braad de kip rondom bruin. Schep de kip uit de pan. Fruit ui, knofloop en bieslook in de overgebleven olie. Voeg de kip weer toe en laat ze op een zacht vuur garen. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng het geheel op smaak. Giet er zo nodig wat water bij en laat alles 5 minuten sudderen.
Schep het gerecht op een schaal en garneer met de apart gehouden ananasringen. Serveer warm en geef er rijst en een verse groene salade bij.
Smakelijk!
Dessert: Brood- en suikerpudding (voor 4 persomen)
Dit recept kunnen wij publiceren dan zij mevrouw Marente de Moor en de heer Julio AZrroyo, chef-koks van Fidel Castro.
- 225 gr bruine suiker - 3 sneden oud wit brood, zonder korst, in blokjes van 1 cm - 2 kopjes melk (ongeveer een halve liter) - 1 vanillestokje - 1 snuifje zout - 3 opgeklopte eieren - 1/4 theelepel geraspte muskaatnoot - 40 ml rum (GEEN Bacardi)
Smelt de suiker in een zware pan totdat hij donkerbruin is. Giet de siroop in 0,3 liter heet water. Bedek de bodem van een goed ingevette schotel met de broodeblokjes. Verwarm de melk met het vanillestokje, snij het vanillestokje in de lengte door, schraap de vanille eruit en voeg die samen met het zout bij de melk. Voeg de melk al roerend aan de geklopte eieren toe. Schenk de gekarameliseerde suiker over het brood. Giet er het melkmengsel bij. Strooi er de geraspte muskaatnoot over. Zet de pudding in een bain-marie en bak hem gedruende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190° C.
Smakelijk!
Johan,
01-05-2006 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|