Pompoensoep en Brunswick
Aangezien het bijna presidentsverkiezing is in de U.S.A., kijken wij eens in de Amerikaanse keuken. We beginnen met een pompoensoepje van de Indianen uit het bosrijke noordoosten. Het hoofdgerecht is konijn of kip, naar keuze, een stoofpotje van de Cherokees.
Pompoensoep Voor 4-6 personen
1 kleine pompoen van zon 30 cm diameter 1-2 eetlepels zonnebloemolie zout en peper uit de molen 1-3 eetlepels ahornstroop of honing ¼ tot ½ theelepel gemalen piment 1 l kippen- of runderbouillon Voor de garnituur het groen van lente-uitjes, in ringetjes gesneden gehakte hazelnoten geroosterde pompoenzaden, gepeld
Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet de pompoen in een braadslee en zet hem de oven tot een mes er gemakkelijk in prikt. Dat duurt ongeveer een uur. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Snijd de bovenkant van de pompoen weg. Verwijder het zaad uit de pompoen. Scheid de zaden van de aanhangende vezels. Gooi de vezels weg. Meng de zaden met wat zonnebloemolie en bestrooi ze met zout naar smaak. Verdeel de zaden over een bakplaat en doe die in de oven gedurende 15-20 minuten tot de zaden knapperig zijn en goudkleurig. Ze dienen voor de garnituur. (Wat teveel is, is geschikt als aperitiefhapje.) Schraap het vruchtvlees uit de pompoen en stamp het fijn of pureer het. Doe het vruchtvlees in een kom en breng het op smaak met zout, peper, ahornstroop of honing, en pimentpoeder. Roer er geleidelijk de bouillon naar keuze door ; wie een dikkere soep wil, gebruikt minder bouillon. Laat de soep op een middelhoog vuur aan de kook komen en 5 minuten sudderen. Doe de soep over in een terrine of in de uitgeholde pompoen. Garneer met ringetjes lente-ui, gehakte hazelnoten en de gepelde geroosterde pompoenzaden.
Brunswick stoofpotje Voor 4-6 personen
1 konijn of 1 kip (1,5-1,8 kg), verdeeld in porties zout en peper uit de molen cayennepeper, desgewenst 4 plakjes spek, desgewenst 1,5-2 l kippenbouillon of water 2 uien, in vieren gesneden 2 grote rode aardappelen, in blokjes 1 teentje look, gesnipperd 1 laurierblad 450 g witte of rode bonen uit blik 450 g maïs uit blik 3 rijpe tomaten, gevierendeeld 2 eetlepels gehakte peterselie
De stukken vlees kruiden met zout, peper en eventueel cayennepeper. Het spek in een grote kom, op een laag vuur uitsmelten. Het spek uit de kom nemen. In het uitgesmolten spekvet of in smout, indien je geen spek gebruikt, de stukken vlees naar keuze, rondom aanbakken en laten bruinen gedurende 10 minuten. Bouillon toevoegen tot alles net onder staat, aan de kook brengen en alles 15 minuten laten sudderen. Het gesnipperde spek weer in de kom doen. Uien, aardappelen, look, tomaten en laurierblad toevoegen. Alles gedurende 30 minuten laten sudderen tot de groenten en het vlees gaar zijn. De bonen en maïskorrels toevoegen en zon 10 minuten laten mee warmen. Afproeven op smaak en indien nodig bijkruiden. Garneren met peterselie en opdienen. Smakelijk !
01-11-2008 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|