Spinazie-en-appelsoep Voor 8 personen
1,2 kg spinazie, goed gewassen 50 g boter 4 preien, fijngesneden 2 Granny Smith appels, geschild, in stukjes 1 l warme, sterke kippenbouillon Zout Zwarte peper uit de molen ½ theelepel nootmuskaat 250 ml room Sap van 1 kleine citroen
Haal de dikke stelen van de spinazie. Hak de bladeren grof. Smelt de boter in een geschikte kom. Fruit de prei tot hij zacht is. Voeg appel en spinazie toe. Zet een deksel op de pan en laat alles stoven gedurende 5 minuten. Roer af en toe. Schenk de bouillon erbij. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur. Steek de soep door. Voeg het grootste deel van de room en alle citroensap toe. Roer om en laat de soep doorwarmen. Garneer met de rest van de room in sierlijke krullen en dien op.
Lamsribstuk met gebakken groenten Voor 4 personen
2 lamsribstukken, elk 4-5 koteletten Olijfolie Zeezout Zwarte peper uit de molen Knoflookteentjes Takjes verse rozemarijn Groenten om te bakken
Kies als groenten om te bakken enige uit volgende reeks : groene en/of rode paprika, courgette, aubergine, biet, prei, champignons, etc. Maak de groenten schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Snijd de ruggengraat van de koteletten door, om het voorsnijden te vergemakkelijken. Maak het bot schoon. Snijd voorzichtig het vel weg, maar zorg ervoor er genoeg vet blijft zitten zodat het vlees zichzelf kan bedruipen. (Je kan ook je slager vragen dit te doen.) Leg het vlees in een ingevette braadslee. Bestrijk het vlees overvloedig met olijfolie. Strooi peper en zout. Stop knoflook en rozemarijn tussen elke kotelet. Leg de groenten, soort per soort of dooreen, naar keuze, rond het vlees. Sprenkel er olijfolie over. Kruid met zout en peper. Zet de braadslee in het midden van een op 200 °C voorverwarmde oven. Verminder na 10 minuten de temperatuur tot 180 °C en braad nog eens 30 minuten. Het vlees moet van binnen nog roze zijn. Leg het vlees op een warme schaal en schik de groenten eromheen.
Beide recepten komen uit Zuid-Afrika. De soep stamt van de eenvoudige recepten uit het verleden en combineert de geneugten van zoet en zuur in één gerecht. Het gebraad is Brits met mediterrane invloeden. Door de soep te halveren of het gebraad te verdubbelen, heb je een maaltijd voor 4 of 8 eters. Smakelijk.
Johan,
01-09-2008 om 00:00
geschreven door achturencultuur 
|