GESMOORD RUNDSVLEES MET KNOFLOOK - 6 personen
Het is een Chinees gerecht met véél look...
WAT NODIG?
1 kg riblappen of schenkel zonder bot 4 eetlepels soja- of maïsolie 200 gr gepelde knoflook 3 eetlepels dry sherry halve theelepel zout 2 theelepels suiker 2 eetlepels dondere soyasaus 1 eetlepel lichte soyasaus 6 dl heldere bouillon 1 à 2 theelepels aardappelmeel 1 eetlepel water 8 lenteuien
HET KLAARMAKEN.
Het vlees snijden in blokjes van een 4 cm
Verhit de wok op een hoog vuur tot deze gaat roken. De olie toevoegen en laat deze rondvloeien. De teentjes look toevoegen en bakken al omscheppend tot ze goudbruin zijn. Het vlees toevoegen (2 à 3 minuten) roerbakken. De sherry toevoegen en blijven rondscheppen tot de helft is ingekookt. De wok van het vuur nemen.
Schep de inhoud van de wok over in een zware braadpan of een vuurvaste casserole. Breng op smaak met zout, suiker, de 2 soorten soyasaus en de bouillon er bij voegen.
Breng tot kook en dan op een zacht vuurtje voor een anderhalf uur tot het vlees zacht is en de meeste look in de saus is opgenomen. Vul zo nodig wat water bij en regelmatig omroeren. Als het klaar is moet er ongeveer een 3 dl saus over zijn. Desnoods maak je dit een dag vooraf klaar. Na een nachtje rusten zal de smaak nog beter zijn.
De schoongemaakte lenteuien in stukjes van een 2,5 cm snijden.
Het vlees met de saus aan de kook brengen. Voeg met water aangemaakte aardappelmeel toe en roer tot de saus gebonden is. Dan de lenteuien toevoegen en nog wat laten inkoken (deksel op!).
Smakelijk,
Johan,
01-06-2006 om 00:00
geschreven door achturencultuur
|