500 g zonnebloemzaden, gepeld 1;5 l kippenbouillon 3 Egyptische uien of 3 ferme pijpajuinen 2 eetlepels gehakte verse dille Zout Peper uit de molen/
Egyptische uien en pijpajuin lijken op elkaar ; de uibol is bij de Egyptische ui dikker dan bij de pijpajuin. Snijd de uien in dunne plakjes. Doe zonnebloemzaden, kippenbouillon en uien in een kom. Breng aan de kook en laat zonder deksel gedurende 1 uur op een laag vuur pruttelen. Roer de dille door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer.
Gebakken Runderlever
700 rundslever, in plakken van 6-8 cm dik 6 stuks pijpajuin, fijngehakt 6 blaadjes salie, gesnipperd 60 g gezouten spek, fijngehakt Smout
Stamp in een vijzel pijpajuin, salie en gezouten spek met een stamper tot een pasta. Smeer de plakjes lever aan beide zijden met deze pasta in. Bak de lever in de smout 1-4 minuten per kant al naar gelang je saignant tot goed doorbakken wil.
Beide gerechten komen van de originele bewoners van de U.S.A. De soep komt uit het noordoosten, waar groenten geteeld werden. Het recept met lever komt van de prairie. Rauwe lever van buffel, eland en hert werden door de jagers, na het doden en scheiden van het dier, gegeten om direct weer energie op te doen na de uitputtende jacht. Ze aten niet de gehele lever ; het overblijvende deel van de lever(s) en de nieren, die ook rauw konden verorberd worden, werden meegenomen naar het kamp als een gift voor de ouderen. Als een teken van respect en als eerbied voor de oudere tanden werden deze organen precies gaar gesudderd en geserveerd als een buitengewoon voedzaam maal.
Achturencultuur staat voor een eerlijke, sociale en gezonde samenleving overal ter wereld. Hieronder een bericht uit Seoul (hoofstad van Zuid-Korea).
Seoul, 23.8.08 Als Pak Won Sok een voet buiten het tempelplein zet, zullen ze hem aanhouden. Dit interview gebeurde dus binnen. Een enorm gouden boeddhabeeld luisterde mee. Meewarig glimlachend over zoveel gekte van koeien en waanzin van een regering.
Pak Won Sok: een van de acht met en aanhoudingsbevel.
In de tempel Jogye Sa, midden de hoofdstad van Zuid-Korea ontmoetten we Pak Won Sok en zijn zeven vrienden. Jef: Wie zijn jullie ? Waarom zitten jullie hier op het terrein van de boeddhistische tempel ? Pak: Ik ben voorzitter van de "Anti-gekke-koeien conferentie". Tegen ons is er een aanhoudingsbevel. Omdat we een betoging georganiseerd hebben. Die twee mannen, die je aan de uitgang op een stoel gereed ziet zitten zijn politieagenten in burger. Hierbinnen mogen ze ons niet aanhouden.
Jef: Waarom heb je betoogd ? Pak: Op 18 april was er een onderhandeling over de invoer van rundsvlees uit de Verenigde Staten van Amerika. Na de ontdekking van de gekke-koeien-ziekte wil de regering nu opnieuw vlees uit de VS invoeren, zelfs als het meer dan 30 maand oud is. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zeer gevaarlijk is. 95% van de voedselvergiftigingen zijn met zo'n meer dan 30 maand oud vlees. Op 2 mei betoogden 10.000 mensen op het Zong Kje plein aan het Finance Center. De betoging was vrij spontaan, de mensen willen veilig voedsel, niet vergiftigd worden. Op 2 mei waren er al 20.000 betogers. Ze eisten de stopzetting van de onderhandelingen en een andere overeenkomst. De regering weigerde. Op het televisiekanaal NBC verscheen een "PD-Note"-reportage over de gekke koeienziekte in de VS. De regering heeft het TV-kanaal vervolgd wegens "partijdige informatie". Nochthans zijn de wetenschappers het eens over de gevaren voor de gezondheid. Op 6 mei verzamelden de vertegenwoordigers van 1800 niet-gouvernementele en sociale organisaties. Ze richtten de Nationale Conferentie Anti-gekkekoeien Conferentie op. Op 9 mei 's avonds startten de Kaarslicht-betogingen.
Jef: Hoe reageerde de regering op die duizenden betogers met een brandende kaars in de hand ? Pak: De regering veranderde niet van standpunt, maar viel de mensen aan die protesteerden. 1500 werden gearresteerd, 25 blijven nu aangehouden en tegen ons 8 is er een aanhoudingsbevel. Het protest is gestart om vlees en gezondheid, maar nu is het een gevecht geworden om democratie. De regering is verkozen, maar gedraagt zich als diktators, als in het Korea van de jaren 1980 onder de militaire diktatuur. Maar we gaan door, en we zullen winnen ! (Meer informatie op de website www.antimadcow.org)
Voor 25 euro en dan nog 17 euro ingang kan je dit jaar terug naar de Fete de l`Huma op zaterdag 13 september 2008.
Inschrijven door 25 euro te storten op 878 2005101 06 van Achturencultuur (bus heen en terug, ontbijt met koffie op zondagmorgen bij aankomst in Kortrijk).
Vertrek: om 09.15 aan de Reflex, Doorniksewijk te Kortrijk. Voor plan - zie links naar de links...
Komkommertijd: ook met kers, abrikoos en meloen....
Wees gul met zomerfruit! De kers op de taart!
De kers is zonder enige twijfel de sympathiekste onder de vruchten. Hij is sappig, bevat veel suiker (gemiddeld 14 %), vitamine C, provitamine A en vitamine B9, en geeft energie. Hij heeft ook een licht laxerende werking en is perfect geschikt voor personen met gevoelige darmen. Hij bewaart wel niet erg lang, dus kunt u er beter elke dag een beetje van kopen dan er grote hoeveelheden van op te slaan. Bovendien kan hij slecht tegen vervoer. De lekkerste kersen zijn de vlezige, stevige en glanzende, met een mooi groen steeltje. De kers leent zich ook voor tal van bereidingen: confituren, desserts, salades, ... En bij het ontbijt is hij overheerlijk in kwark en yoghurt.
Abrikoos: voor uw huid en uw vorm
Deze energiebom is bijzonder populair bij kinderen, sporters en lekkerbekken. De abrikoos zit boordevol provitamine A en kalium, en is ideaal om te en meloenrecupereren na een zware inspanning. Vitamine A is ook essentieel voor een gezonde huid, want ze bevordert het bruiningsproces en beschermt de huid tegen zonnestralen. Hoe intenser de kleur van het fruit, hoe meer bètacaroteen (of provitamine A) het bevat. Bovendien is de abrikoos lijnvriendelijk, want zijn suikergehalte is zo matig (10 %) dat hij zelden meer dan 30 kcal bevat. U mag er dus naar hartenlust van smullen Abrikozen rijpen niet meer na het plukken en zijn dus geschikt voor consumptie zodra ze in de rekken liggen.
Meloen: nuttig water
Verfrissend, dorstlessend en heerlijk geurend: de meloen is een zalige zomervrucht boordevol weldaden, die u in overvloed mag verorberen. Ondanks zijn zeer zoete smaak bevat hij minder dan 50 kcal per 100 g. Hij is ook rijk aan vezels, kalium en water, en bovendien een goudmijn aan vitamines Vaak zie je mensen in warenhuizen nogal verdacht kijken naar een meloen. Hoe weet je of hij wel rijp is? Ziehier enkele signalen die er niet om liegen. Een goede meloen is een zware meloen met een typische geur, als teken van rijpheid. Een te sterke geur wijst op overrijpheid. Tot slot moet de schil van een goede meloen tussen 9 en 11 "sneden" tellen, die duidelijk afgetekend zijn met een blauwgroene streep. Nog een laatste tip: meloenen laten zich absoluut niet graag opsluiten in de koelkast, maar rijpen liever op een goed verluchte plaats. Wilt u ze toch per se in de koelkast stoppen, verpak ze dan in plasticfolie, zodat ze de andere producten niet doordringen met hun geur. Nog even geduld: ze komen eraan!
½ komkommer 50 g champignons, in plakjes 600 ml water 1½ theelepel zout 1 theelepel sesamolie 1-2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Snijd beide helften in dunne plakjes. Breng het water aan de kook. Voeg komkommer en champignon toe. Strooi zout. Laat alles 1 minuut koken. Doe de sesamolie en de lente-uitjes in de soep. Roer alles goed om.
Voor deze Chinese soep kan je de champignons vervangen door 4-5 gedroogde shii-takes. Doe ze in een kommetje en giet er kokend water over. Laat ze 20 minuten weken. Knijp de shii-takes uit. Verwijder de taaie steel en steelaanzet. Snijd de shii-takes in reepjes. Gebruik ze zoals de champignons in het recept. Verse shii-takes moeten niet geweekt worden, maar worden helaas enkel in bakjes van 250 g verkocht.
Knoflookgarnalen
Marinade 8 tenen knoflook, uit de pers 1 eetlepel fijngehakte verse gember 2 rode chilipepertjes, minus zaad, in ringetjes, desgewenst 1 theelepel witte peper ½ theelepel zout 2 eetlepels vissaus (nam pla) 1½ eetlepel suiker
500 g zoetwatergarnalen, gepeld 3 eetlepels arachideolie 1 tomaat, in partjes 1 komkommer, in schijfjes gesneden
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Doe de garnalen in de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn. Laat ze 10 minuten marineren. Schep de garnalen daarbij een keer om. Verhit de olie in een wok of een ruime koekenpan. Bak daarin de garnalen tot ze roze kleuren. Dit duurt zon 3-4 minuutjes. Roer de garnalen geregeld om. Laat ze niet te lang bakken, anders worden ze taai. Doe de garnalen op een dienschaal. Schik de tomatenpartjes en de komkommerplakjes rond. (Het zijn de tomaat en de komkommer die voor de verfrissende toets zorgen.) Dit is een Thais gerecht en in Thailand geeft men er nog veel verse groenten bij ; misschien vervang je dit wel door een (groene) sla.
Zoetwatergarnalen zijn diepgevroren verkrijgbaar. Voor deze bereiding laat je ze in een vergiet ontdooien ; zet wel een diep bord onder het vergiet. Wanneer ze ontdooid zijn kunnen ze met enige handigheid gemakkelijk gepeld worden.