SCHAAPSKARBONADEN UIT HENEGOUWEN (4 personen)
WAT NODIG?
1 kg schapenborst, in grove stukken 50 gr boter 4 plakken spek, in stukjes gesneden 4 plakken rauwe gekookte ham, in stukjes gesneden 4 wortelen, in plakjes 2 uiten, in ringen 1 teetje look, gehakt een halve liter bier (bv super 64 uit Silly) 1 takje tijm 1 laurierblaadje peper en zout
HET KLAARMAKEN
Bak het vlees rondom bruin in de boter en dan uit de kom halen.
Bak de stukjes ham en spek in het overgebleven vet en houd de spek en ham zoveel mogelijk gescheiden.
Schep de stukjes ham op het spek en leg daarop het schapenvlees. Voeg look, wortelen, uien, tijm en laurierblad toe. Nu komt het moeilijkste... open 2 flesjes bier en met een beweging uit de losse pols, het vlees overgieten. Peper en zout toevoegen. Zet het deksel op de pan, alles aan de kook brengen en dan het vuur laag en laat het vlees gedurende een half uur zachtjes laten stoven.
Dien op en geef er gekookte aardappeltjes bij, bestrooid met gehakte peterselie. Schenk er hetzelfde bier bij dat in het gerecht gebruikt werd.
Super 64 (5,2 %) lijkt sterk op een Engelse pale-ale.
Smakelijk,
Johan,
|