de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
28-06-2010
Airco: ecologische....
Airco: ecologische met boerenverstand!
Vandaag kreeg ik een bericht binnen via facebook over de ecologische airco....
Zelf op café, werd erover gesproken... en het systeem is simpel. Afkoelen doe je door verdampen.
Dus men neme een nate doek en je laat dit ding gewoon drogen, liefst in de zon. De warmte nodig voor het drogen van het doek wordt gewoon getrokken uit de buurt. Bv: op picknik: een fles witte wijn moet koel zijn... een handdoek, zeer nat rond de fles draaien en dan laten opdrogen in de zon... en zo is de fles koud.
Toen ik jaaaaren geleden ging kamperen in Australia gebruikten we dezelfde truc: men neme enkele kartonen dozen (en daar konden we ijsblokken vinden) en je maakt zelf een frigo, plaatsen naast je tent (bij 35 a 40°), en water gieten over de frigo.... en joepie, genieten van een koele stubie!
In het boek van William Boyd, 'An Ice-cream War' krijg je de uitleg op de eerste bladzijden hoe ze een gebouw in Kenia - 1914 - koel houden. Ja, met natte doeken in een windtoren. Nu genieten ze nog altijd in Yazd, de hoofdstad van Zoroastisme, in Iran van de koelte door hun windtorens en natte doeken van de eco-airco. Geen energie nodig en toch een koud gevoel...
En ja, het boek is gewoon een must voor de eerste wereldoorlog in de buurt van Tanzania/Kenia/Malawi... William Boyd is een lust om te lezen...
Op 20 juni 2010 organiseert Arbeid & Milieu een
fietstocht (ca. 35 km) in de regio Kortrijk-Avelgem met start aan het NMBS
Station van Harelbeke.
Er wordt halt gehouden aan een tiental boeiende plekken,
zoals het Orveytbos en de vaarttaluds, het Oud stort in Moen en het Evolispark
in Kortrijk. Mensen met kennis van zaken vertellen over de ecologische en
economische aspecten van de plaatsen die bezocht zullen worden. Meer uitleg
vindt u in bijlage.
prov.sec@abvv-wvl.be om in te schrijven, flyer zie bijlage.
Marka hlou is Arabisch voor zoete
ragout.Het is een joods gerecht dat
zowel koud als warm gegeten wordt en was van oorsprong een gerecht dat
traditioneel op de sabbat gegeten werd.Marka hlou is zeer populair in der streek rond Bizerte, aan de
Middellandse Zee, en het wordt er geserveerd ter gelegenheid van bruiloften en
het islamitisch nieuwjaar, als teken van geluk.De gedroogde vruchten symboliseren vriendschap en tederheid.
Zet de kikkererwten een nacht te weken in water.Week abrikozen, pruimen en rozijnen in aparte
kommetjes in lauw water gedurende 15 minuten.
Bestrooi de blokjes vlees met zout, peper, kaneel, rozenbottel, kurkuma
en kruidnagel.Giet er de olijfolie
over.
Zet een pan op en vuur en braad daarin de stukken vlees in ongeveer 5
minuten rondom bruin.Voeg de afgegoten
en uitgelekte kikkererwten toe.Giet er
zoveel water bij dat alles ruim onderstaat.Breng aan de kook, temper de hittebron en laat alles zon 50 minuten
lang zachtjes stoven.Haal het vlees
uit de pan en houd het warm.
Doe de afgegoten en uitgelekte rozijnen, abrikozen en pruimen in het
kookvocht.Bestrooi met de suiker.Roer goed om.Laat de vruchten even mee warmen.
Leg het warm gehouden lamsvlees op een verwarmde schaal.Schep er de kikkererwten, de vruchten en de
saus over.Dien op en geef er brood bij