de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
07-07-2008
Parkjazz in K-town
Parkjazz in Kortrijk
Kortrijk: 06.06.2008. Parkjazz is een gezellig festival dat er kan zijn van de sponsors en vooral dank zij de vrijwillige hulp van meer dan 100 vrijwilligers.
Naast optredens van enkele 'grote' namen uit de jazz genoten we ook van de Kortrijkse jonge garde uit het Conservatorium. Jammergenoeg waren de weergoden voor de Kortrijkse beloften er niet op de juiste periode... Maar het publiek genoot vanonder de 'Duvel-tent'.
en denken dat de hoofdredactie van deze blog nu een aansluiting op de rest van de wereld heeft vanop het Groeningheveld 1302... aan de Franske kant van de toenmalige 'taalgrens': de beke! Je moet dan ook weten dat een groot deel van de 'Vlamske' troepen uit de streek van Namur waren... maar ja, dit is al zeer lang geleden... meer dan 700 jaar!
Voor propere rivieren en kanalen - BIG JUMP - in K.town: 06.07.08.
Big Jump - Kortrijk 06.07.08
Op zondag 6 juli om 15u springen overal in Europa opnieuw duizenden mensen in waterlopen en meren naar aanleiding van de Big Jump. In Kortrijk springen we voor het tweede jaar op rij in het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Het wordt opnieuw een feest! We nodigen iedereen dan ook graag uit om erbij te zijn. Niet alleen omdat het uitermate plezant wordt, ook omdat de Big Jump een actie is voor zuiver water. Dit jaar is het thema "vissen", of beter, het ontbreken ervan... Iedereen die in en om het water te zien is, helpt onze vraag naar zuiver water kracht bij te zetten. Nodig dus je familie, vrienden en kennissen uit en mis deze buitengewone kans niet!
Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en groeide inmiddels uit tot een actie waar meer dan 250.000 jumpers aan deelnemen op 250 verschillende locaties in 22 landen. Dit internationale succes toont dat heel wat mensen verlangen naar mooie en levende waterlopen.
En in Kortrijk... Vis in de Leie?
In Kortrijk springen we opnieuw in het Kanaal-Bossuit, langs de Vlaanderenkaai, ter hoogte van de de skatebowl en de Groeningebrug... Een beetje voor de monding in De Leie, dus. Op die plaats voldoet het water van het kanaal ruimschoots aan de verplichte normen inzake zwemwater. Dit is heel uitzonderlijk in Vlaanderen en een groot voordeel voor de jumpers! Het Leiewater daarentegen, slechts enkele meters verder, is, niettegenstaande er toch al opnieuw vis in zwemt, van een onaanvaardbaar slechte kwaliteit... Redenen om actie te voeren zijn er nog bij de vleet!
Een uniek programma
Iedereen heeft baat bij zuiver water. We willen iedereen dus betrekken bij deze ludieke actie. Ondermeer daarom gaat de Big Jump in Kortrijk gepaard met een gevarieerd programma voor jong en oud, voor waterrat en droogstoppel, voor activist en recreant,...
Programma:
vanaf 14u
tentoonstelling "Haatweeooh!" (interactief en enkel te bezoeken tijdens de Big Jump!)
(h)eerlijke cocktails (fairtrade cocktails door Oxfam Wereldwinkel Kortrijk)
ligzetels
om 15u
BIG JUMP: We nemen een frisse duik in het kanaal met o.m. Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal. SPRING* JE MEE? Of kom je supporteren? IEDEREEN WELKOM!
* Voor wie springt is schoeisel verplicht!
Europese Kaderrichtlijn Water
De Big Jump wil de Europese Kaderrichtlijn Water meer bekendheid geven. Volgens die richtlijn moeten alle oppervlakte- en grondwateren tegen 2015 een goede ecologische toestand bereiken. Ondanks zware inspanningen en investeringen voor zuivering van afvalwater halen we vandaag bijna nergens in Vlaanderen deze kwaliteitsdoelstellingen. Er komt nog steeds vervuild water in onze rivieren terecht. Het beleid moet meer inspanningen doen. Vooral de gemeenten moeten meer en betere rioleringen aanleggen en in één beweging het regenwater uit het stelsel halen.
Natuurrijke waterlopen Enkel de aanpak van de watervervuiling is niet voldoende. Heel wat waterlopen zijn nog altijd gebetonneerd, ingedamd en/of rechtgetrokken. Daardoor verliezen ze hun schoonheid en verdwijnt de kans op een bloeiende rijkdom aan fauna en flora. Kronkelende meanders verminderen immers de stroomsnelheid van het water en daardoor de kansen op overstromingen. Ze geven afwisselende oevers die op hun beurt leefplaatsen zijn voor tal van planten en dieren.
Bekaert Zwevegem staakt... 'zijn wij de volgende?'
Vandaag, 2 juli 2008, is er geen productie bij staaldraadfabrikant 'Bekaert' te Zwevegem. De afdeling van 'Lanklaar' (Limburg) en Waregem (Westvlaanderen) wil de directie sluiten.De arbeiders van Zwevegem leggen gewoon de boel plat uit solidariteit met hun collega's uit het 'verre' Limburg en het 'dichtere' Waregem. De directie 'beloofd' om het verdwenen werk naar onderandere naar Zwevegem door te sluizen.
Aan het piket vanmorgen kreeg ik het volgende te horen: 'Nu de collega's in de andere afdelingen! Hoe lang zal het duren dat Zwevegem zal moeten sluiten voor de productie in lage-loonlanden?', 'In de veronderstelling dat onze collega's in Waregem naar Zwevegem kunnen komen werken (25 km h/t)... maar wat met onze collega's in het verre Limburg???
Bijna geen enkele arbeider is komen opdagen! Sommige bedienden probeerden om wereldrecords 'fietsspringen' te breken (zie foto 2)! Op naar China (met een deel van de productie?).
Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.
Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor's holiday, en niemand kent nog het woord cucumber time. In het Nederlands wordt het sinds de negentiende eeuw gebruikt; zo had Multatuli het al over "in 't hartje van den komkommertyd".
Varianten van komkommertijd komen in diverse andere talen voor, zoals het Noors en het Duits (Sauregurkenzeit, 'zurebommentijd'). Vrijwel iedere taal heeft wel een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season, the silly season (Engels) en zelfs the big gooseberry time ('kruisbessenseizoen', Amerikaans). In het Zweeds (nyhetstorka, 'nieuwsdroogte') en het Duits (Sommerloch, 'zomergat') bestaan woorden die zelf al een duidelijk negatieve lading hebben.
Tijdens de komkommertijd op deze blog... ga maar regelmatig eens kijken. We proberen iets te doen om de komkommertijd op te vullen!
Op maandag 30 juni, mits een beetje vertraging door ACOD, was het de laatste keer dat er een busje vertrok van Kortrijk naar de kazerne van Tournai. Sinds 1968, dus toen onze huidige minister van oorlog nog zijn plechtige communie niet had gedaan is er al een busje vanuit Kortrijk naar de kazerne/opleidingscentrum van Tournai.
De bus is dagelijks gebruikt door ongeveer een 35 militairen en militairen in opleiding.
De leiding van het leger denkt dat ze een argument hebben Er zijn treinen van Kortrijk naar Tournai! Dit is waar maar de directie weet, of wil niet weten, dat de treinen tussen Kortrijk en Doornik de verbinding niet kunnen/willen garanderen in Mouscron, in beide richtingen! Dit wil dus zeggen dat dit minstens 2 maal per dag 50 mininuten wachten op spoor 1 of 2! (uit ervaring weet ik dat het station van Mouscron nu ook niet zo veel te bieden heeft!).
Het is gewoon schandalig dat er terug een stukje van de sociale salami afgesneden wordt! Maar ja, voor onze Generaal met eigen auto-en-eigen-chauffeur deze mens moet niet thuis zijn voor de kinderen, stellen de actievoerders in hun pamflet.
1 komkommer Olijfolie 3-4 zalmmoten, afhankelijk van de grootte 3 eetlepels droge witte wijn 6 eetlepels room Verse dille Zout
Was de komkommer terdege en droog hem af. Snijd de komkommer in reepjes van 0,5 cm dik en 4-5 cm lang. Haal de naalden van de takjes dille en hak ze grof. Zorg dat je 3-4 eetlepels dille hebt. (Dille heeft een geprononceerde smaak : proef even van de verse dille en pas de hoeveelheid aan, aan je eigen smaak.) Snijd de moten zalm in blokjes van 1-1,5 cm. Verhit de olijfolie in een pan met hoge randen ; dit is omdat er duchtig moet geroerd worden. Bak de komkommerreepjes al roerend op een hoog vuur gedurende 1 minuut. Doe er de kubusjes zalm bij. Roer ze goed om tot ze aan alle kanten gekleurd zijn, maar nog niet doorbakken. Giet de witte wijn en de room in de pan. Roer goed. Laat even meewarmen. Strooi de grof gehakte dillenaalden over het gerecht en roer om. Breng meteen op smaak met wat zout en serveer. Geef er een zeer smeuïge aardappelpuree bij of lintvormige pasta zoals fettucine of tagliatelle. (Tagliatelle zijn zon 2 mm breder dan fettucine. Toen Lucrezia Borgia huwde met Alfonso dEste, inspireerde heur haar de dienstdoende kok tot de creatie van tagliatelle ; heb medelijden met haar kapper !)
Waarschijnlijk komt de komkommer uit Indië. Reeds 3000 jaar wordt de plant geteeld in het westen van Azië. De Summerische legende van Gilgamesj vermeld het eten van komkommer. In de bijbel wordt hij genoemd in Numeri 11.5. Via antieke Grieken en Romeinen kwam hij naar Europa. Colombus bracht de komkommer in 1494 naar Haïti en in 1536 merkte de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier de kokommmerteelt op, op de plaats waar nu Montreal ligt : door hun contact met de Spanjaarden hadden de vermeende Indiërs de plant leren cultiveren en inpassen in hun voedingsgewoonten ; de Mandan en de Irokezen waren succesvolle komkommerkwekers. Heden ten dage is de komkommer wereldwijd verspreid.
Carribbean Pool Party - 12 juli 2008 Open Zwembad K-town.
Deze zomer moet je niet naar de Caraïbische gebied om te genieten van Mojito, Salsa, BBQ*, zelfs de ondergaande zon zal van de partij zijn... De Caraïben komen naar je toe, met DJ's, optreden van Marlon (Zouk)... badpakken en je kan er zwemmen tot middernacht.
Een deel van de opbrengst van deze avond is ten voordele van ontwikkelingshulp voor Cuba.
Meer info via: 056.21 45 45 (Textielhuis) of 0494 561 717 (Anne).
* inschrijven verplicht!
Zaterdag 12 juli Carribean Pool Party Kortrijk :
Abdijkaai Kortrijk Aanvang 20h00 Inkom : 20 euro (met dresscode) 25 euro (zonder dresscode)Workshops, shows, international DJ's etc... BBQ only on reservation: selling points : Textielhuis - Rijselsestraat 19 Kortrijk - tel.: 056 21 45 45 Pay by bank account n° 001 5580574 46- notifie full names of the people included
BBQ enkel op reservatie: verkooppunten : Textielhuis - Rijselsestraat 19 Kortrijk - tel.: 056 21 45 45 of overschrijving op rekeningnummer.001 5580574 46 met vermelding van de volledige naam van de betalenden
Op zaterdag 13 september is er terug een directe busverbinding tussen Kortrijk en La Courneuve (nabij Parijs), om het er het Fête de l'Huma bij te wonen.
K-town 'solidaridad con America Latino': 25.06.08.
Op uitnodiging van de Commissie Internationale Solidariteit ABVV Westvlaanderen kwamen nog enkele syndicalisten, uit het Zuiden, hun laatste avond doorbrengen in K-town.
De laatste week waren ze, op uitnodiging van ABVV en FOS, te gast in ons land.
'Solidaridad con America Latino': Brussel 21.06.08
Internationaal Colloquium 'Solidaridad con America Latino'
Op zaterdag 21 juni 2008 kwamen syndicale delegaties uit Nicaragua, Cuba, Colombia, Costa Rica, Peru en Venezuela, op uitnodiging van ABVV en FOS op bezoek naar Brussel.
Op het Internationaal Colloquium 'Solidaridad con America Latino' kwamen verschillende thema's aan bod:
syndicale samenwerking in een geglobaliseerde wereld behoeften en knelpunten van de internationale samenwerking en solidariteitsprojecten politieke en economische relaties tussen Europa en Latijns Amerika schending van syndicale vrijheden
De verschillende delegaties uit het Zuiden konden hun werking uitleggen, hun problemen en successen.
De catering werd verzorgd door het Sociaal Tewerkstellingsproject 'Textielhuis' uit Kortrijk.
Eind januari 2004, was ik samen met Hilde in Rosario (Argentinië) om eens te gaan kijken naar het geboortehuis van Ché. Na urenlang zoeken bleek in deze stad zelf geen 'koperen' plaat aan dit flatgebouw te hangen. Bijna niemand kon (of wilde) ons helpen om het geboortehuis te localiseren. Ja, gekke Belgen!
Een beetje ontgoocheld namen we dan maar de bus verder... Geen momument, geen straat of steegje met zijn naam! Een klein bordje, aan een brug van de spoorweg of rivier, ik weet het echt niet meer... wist te vertellen dat de brug genoemd was naar Ché!
En nu kunnen we het volgende leuke nieuws melden:
Che Guevara zou vorig weekend, zaterdag 14 juni, 80 jaar zijn geworden. In zijn geboortestad Rosario werd een bronzen standbeeld van hem onthuld, ook in heel wat andere Latijns-Amerikaanse steden kwamen mensen op straat om zijn verjaardag te herdenken. Als eerbetoon aan werelds' grootste revolutionair is er onlangs een enorm mooie site ontwikkeld, met beeldmateriaal, getuigenissen van bekende Latijns-Amerikanen.
In onderstaand filmpje legt Eddy van Lancker uit wat de houding is van zijn vakbond (ABVV) ten aanzien van politieke partijen. Een zeer duidelijke uitleg voor mensen die willen weten wat zijn vakbond doet met het politieke establishment, én daarbuiten: met het middenveld.
Woonpremies in Kortrijk: wat een mislukte renovatie
Woonpremies in Kortrijk: wat een mislukte renovatie
Het premiestelsel ingevoerd door Frans Destoop in de coalitie met de sp.a had te veel succes. Het staat letterlijk in de memorie van toelichting voor de gemeenteraad van het nieuwe voorstel. De schrapping ervan was dus vooral een besparing.
Over het nieuwe reglement kunnen we kort zijn: wie vindt nu zoiets uit? Het uitgebreide pakket renovaties wordt herleid tot een schamele 2 acties: CO-risicos en dakisolatie. Alle andere renovatiewerken komen niet meer in aanmerking. Die acties zelf blijven maar 2 jaar bestaan, en elk jaar volgen twee nieuwe acties die ook maar twee jaar blijven bestaan. Kunt u nog volgen?
Dit reglement is bijzonder betuttelend: de stad gaat elk jaar opleggen welke renovatie de mensen moeten doen om een subsidie te krijgen. Men vertrekt dus niet vanuit de specifieke nood die een woning heeft, wel vanuit een van boven opgelegde actie. Voor een rijhuis met een KI van 300 euro dat een toilet nodig heeft, zijn er geen subsidies meer. Voor de dakisolatie van een villa met een KI van 1350 euro zijn er wel subsidies.
Door het feit dat de acties zeer beperkt zijn in tijd, gaan de subsidies voornamelijk naar de mensen die het best geïnformeerd zijn en naar mensen die meteen geld hebben om de renovatie uit te voeren.
Een voorbeeld, op basis van de cijfers van het stadsbestuur: je wilt jouw dak (gemiddelde 80m²) laten isoleren door een aannemer. Dat kost je, na aftrek van de premies van Eandis en de stad, nog altijd 4.500 euro. Beseft de stad niet dat een bescheiden gezin zo een bedrag niet zomaar kan vrijmaken (gesteld dat die renovatie al de prioriteit is in het huis)? Als je dat geld niet binnen de twee jaar vindt, ben je gezien want de premie bestaat intussen niet meer.
De premie is ook wereldvreemd. Werken die normaal samen gebeuren, worden niet langer samen betoelaagd. Opnieuw een voorbeeld: je wilt je muren vochtvrij maken en, logisch, meteen de elektrische leidingen vernieuwen. Voor het eerste krijg je enkel een subsidie in 2009 en 2010, voor het tweede enkel een subsidie in 2010 en 2011. Alleen in het jaar 2010 is er een subsidies voor beide renovaties. In 2009 alleen voor de muren, in 2011 alleen voor de elektriciteit, in alle andere jaren helemaal niets. Wie begrijpt nu zoiets?
Als je het beschikbare budget bekijkt, zal pas een klein gedeelte van de gezinnen kunnen genieten van een tussenkomst. En dat terwijl de bovengrens KI verdwijnt voor de CO-renovatie en opgetrokken wordt voor de dakisolatie (van 1120 naar 1350).
Opnieuw een voorbeeld op basis van de cijfers van het stadsbestuur: 33% van de woningen is Vlaanderen heeft geen dakisolatie, 33 % heeft onvoldoende isolatie. Door het optrekken van de KI-grens kan 85% van de gezinnen in aanmerking komen voor een premie van 800 euro.
In Kortrijk zijn er ongeveer 32.000 bewoonde huizen. 33% heeft helemaal geen dakisolatie, dat is 10.500 woningen. 85% van de woningen komt in aanmerking: dat is 9.000 woningen. De premie bedraagt 800 euro: dus is er 7,2 miljoen euro nodig om alleen maar een premie te geven aan huizen zonder isolatie (de andere groep met te weinig isolatie vergeten we even).
De stad zelf voorziet naar eigen zeggen 750.000 euro voor dit programma: dus zal maar een tiende van de gezinnen een subsidie kunnen krijgen en staat 90% van de gezinnen in de kou. Wat is daar nu sociaal aan?
En omdat de stad ook wel beseft dat het nieuwe systeem bijzonder ingewikkeld is voor gewone mensen, gaan ze personeel aanwerven om het uit te leggen. De wereld op zijn kop: men schaft een eenvoudig en succesvol premiestelsel af. Zes maanden later vervangt met het door iets wat bijzonder moeilijk uit te leggen is. En vervolgens moet men mensen aanwerven om het verhaal te gaan uitleggen. Hoezo administratieve vereenvoudiging?
Voor de ene keer laten wij ons verleiden door de As van het Kwaad, althans door een gedeelte ervan en uiteraard kan het ons geen zier schelen wat George en klein Sammeke daarvan denken.Na rijst en soep, kip, vlees en vis, komen de groenten aan bod.De Koreanen kennen twee soorten groentegerechten. Sanghchae zijn zurige , knapperige groenten met een pittige dressing.Namuls, milder van smaak, bevatten geblancheerde groenten en worden begeleid door een dressing van sesamolie, knoflook, rijstwijn en donkere sojasaus.Zowel sangchae als namul wordt bereid met één groente.
Een geval apart is kimchi.Hiervoor worden groenten gekruid met hete chilipeper en knoflook, in potten gedaan en gefermenteerd, waardoor ze een unieke bijsmaak krijgen.Het inleggen maakt de groente een beetje zuur en het fermenteren zorgt voor zachte maar toch nog knapperig bladeren.Koreanen hebben meer dan honderd verschillende kimchi, allemaal rijk aan vitaminen en mineralen, en het maken ervan is een uitdagende en eerbiedwaardige kunst.Einde citaat
Komkommer-sangchae
Voor 2 personen
400 g minikomkommer
2 eetlepels zout
Marinade
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 teentjes look, geperst
1 theelepel ciderazijn
1 theelepel zout
½ theelepel Koraans chilipoeder
2 theelepels geroosterd sesamzaad
2 theelepels sesamolie
1 theelepel gochujang-chilipasta
2 theelepels suiker
Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken en leg ze in een vergiet.Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan.
Doe de komkommer in een vochtige keukendoek en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de lent-ui in een grote kom.Roer de knoflook, azijn, het zout en het chilipoeder erdoor.Bestrooi met sesamzaad en meng de sesamolie, chilipasta en suiker erdoor.
Meng met de komkommer en zet in de koelkast. Johan,