Koken in Koreaxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor de ene keer laten wij ons verleiden door de As van het Kwaad, althans door een gedeelte ervan en uiteraard kan het ons geen zier schelen wat George en klein Sammeke daarvan denken. Na rijst en soep, kip, vlees en vis, komen de groenten aan bod. De Koreanen kennen twee soorten groentegerechten. Sanghchae zijn zurige , knapperige groenten met een pittige dressing. Namuls, milder van smaak, bevatten geblancheerde groenten en worden begeleid door een dressing van sesamolie, knoflook, rijstwijn en donkere sojasaus. Zowel sangchae als namul wordt bereid met één groente.
Een geval apart is kimchi. Hiervoor worden groenten gekruid met hete chilipeper en knoflook, in potten gedaan en gefermenteerd, waardoor ze een unieke bijsmaak krijgen. Het inleggen maakt de groente een beetje zuur en het fermenteren zorgt voor zachte maar toch nog knapperig bladeren. Koreanen hebben meer dan honderd verschillende kimchi, allemaal rijk aan vitaminen en mineralen, en het maken ervan is een uitdagende en eerbiedwaardige kunst. Einde citaat
Komkommer-sangchae
Voor 2 personen
xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />400 g minikomkommer
2 eetlepels zout
Marinade
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 teentjes look, geperst
1 theelepel ciderazijn
1 theelepel zout
½ theelepel Koraans chilipoeder
2 theelepels geroosterd sesamzaad
2 theelepels sesamolie
1 theelepel gochujang-chilipasta
2 theelepels suiker
Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken en leg ze in een vergiet. Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan.
Doe de komkommer in een vochtige keukendoek en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de lent-ui in een grote kom. Roer de knoflook, azijn, het zout en het chilipoeder erdoor. Bestrooi met sesamzaad en meng de sesamolie, chilipasta en suiker erdoor.
Meng met de komkommer en zet in de koelkast.
Johan,
|