Eind januari 2004, was ik samen met Hilde in Rosario (Argentinië) om eens te gaan kijken naar het geboortehuis van Ché. Na urenlang zoeken bleek in deze stad zelf geen 'koperen' plaat aan dit flatgebouw te hangen. Bijna niemand kon (of wilde) ons helpen om het geboortehuis te localiseren. Ja, gekke Belgen!
Een beetje ontgoocheld namen we dan maar de bus verder... Geen momument, geen straat of steegje met zijn naam! Een klein bordje, aan een brug van de spoorweg of rivier, ik weet het echt niet meer... wist te vertellen dat de brug genoemd was naar Ché!
En nu kunnen we het volgende leuke nieuws melden:
Che Guevara zou vorig weekend, zaterdag 14 juni, 80 jaar zijn geworden. In zijn geboortestad Rosario werd een bronzen standbeeld van hem onthuld, ook in heel wat andere Latijns-Amerikaanse steden kwamen mensen op straat om zijn verjaardag te herdenken. Als eerbetoon aan werelds' grootste revolutionair is er onlangs een enorm mooie site ontwikkeld, met beeldmateriaal, getuigenissen van bekende Latijns-Amerikanen.
In onderstaand filmpje legt Eddy van Lancker uit wat de houding is van zijn vakbond (ABVV) ten aanzien van politieke partijen. Een zeer duidelijke uitleg voor mensen die willen weten wat zijn vakbond doet met het politieke establishment, én daarbuiten: met het middenveld.
Woonpremies in Kortrijk: wat een mislukte renovatie
Woonpremies in Kortrijk: wat een mislukte renovatie
Het premiestelsel ingevoerd door Frans Destoop in de coalitie met de sp.a had te veel succes. Het staat letterlijk in de memorie van toelichting voor de gemeenteraad van het nieuwe voorstel. De schrapping ervan was dus vooral een besparing.
Over het nieuwe reglement kunnen we kort zijn: wie vindt nu zoiets uit? Het uitgebreide pakket renovaties wordt herleid tot een schamele 2 acties: CO-risicos en dakisolatie. Alle andere renovatiewerken komen niet meer in aanmerking. Die acties zelf blijven maar 2 jaar bestaan, en elk jaar volgen twee nieuwe acties die ook maar twee jaar blijven bestaan. Kunt u nog volgen?
Dit reglement is bijzonder betuttelend: de stad gaat elk jaar opleggen welke renovatie de mensen moeten doen om een subsidie te krijgen. Men vertrekt dus niet vanuit de specifieke nood die een woning heeft, wel vanuit een van boven opgelegde actie. Voor een rijhuis met een KI van 300 euro dat een toilet nodig heeft, zijn er geen subsidies meer. Voor de dakisolatie van een villa met een KI van 1350 euro zijn er wel subsidies.
Door het feit dat de acties zeer beperkt zijn in tijd, gaan de subsidies voornamelijk naar de mensen die het best geïnformeerd zijn en naar mensen die meteen geld hebben om de renovatie uit te voeren.
Een voorbeeld, op basis van de cijfers van het stadsbestuur: je wilt jouw dak (gemiddelde 80m²) laten isoleren door een aannemer. Dat kost je, na aftrek van de premies van Eandis en de stad, nog altijd 4.500 euro. Beseft de stad niet dat een bescheiden gezin zo een bedrag niet zomaar kan vrijmaken (gesteld dat die renovatie al de prioriteit is in het huis)? Als je dat geld niet binnen de twee jaar vindt, ben je gezien want de premie bestaat intussen niet meer.
De premie is ook wereldvreemd. Werken die normaal samen gebeuren, worden niet langer samen betoelaagd. Opnieuw een voorbeeld: je wilt je muren vochtvrij maken en, logisch, meteen de elektrische leidingen vernieuwen. Voor het eerste krijg je enkel een subsidie in 2009 en 2010, voor het tweede enkel een subsidie in 2010 en 2011. Alleen in het jaar 2010 is er een subsidies voor beide renovaties. In 2009 alleen voor de muren, in 2011 alleen voor de elektriciteit, in alle andere jaren helemaal niets. Wie begrijpt nu zoiets?
Als je het beschikbare budget bekijkt, zal pas een klein gedeelte van de gezinnen kunnen genieten van een tussenkomst. En dat terwijl de bovengrens KI verdwijnt voor de CO-renovatie en opgetrokken wordt voor de dakisolatie (van 1120 naar 1350).
Opnieuw een voorbeeld op basis van de cijfers van het stadsbestuur: 33% van de woningen is Vlaanderen heeft geen dakisolatie, 33 % heeft onvoldoende isolatie. Door het optrekken van de KI-grens kan 85% van de gezinnen in aanmerking komen voor een premie van 800 euro.
In Kortrijk zijn er ongeveer 32.000 bewoonde huizen. 33% heeft helemaal geen dakisolatie, dat is 10.500 woningen. 85% van de woningen komt in aanmerking: dat is 9.000 woningen. De premie bedraagt 800 euro: dus is er 7,2 miljoen euro nodig om alleen maar een premie te geven aan huizen zonder isolatie (de andere groep met te weinig isolatie vergeten we even).
De stad zelf voorziet naar eigen zeggen 750.000 euro voor dit programma: dus zal maar een tiende van de gezinnen een subsidie kunnen krijgen en staat 90% van de gezinnen in de kou. Wat is daar nu sociaal aan?
En omdat de stad ook wel beseft dat het nieuwe systeem bijzonder ingewikkeld is voor gewone mensen, gaan ze personeel aanwerven om het uit te leggen. De wereld op zijn kop: men schaft een eenvoudig en succesvol premiestelsel af. Zes maanden later vervangt met het door iets wat bijzonder moeilijk uit te leggen is. En vervolgens moet men mensen aanwerven om het verhaal te gaan uitleggen. Hoezo administratieve vereenvoudiging?
Voor de ene keer laten wij ons verleiden door de As van het Kwaad, althans door een gedeelte ervan en uiteraard kan het ons geen zier schelen wat George en klein Sammeke daarvan denken.Na rijst en soep, kip, vlees en vis, komen de groenten aan bod.De Koreanen kennen twee soorten groentegerechten. Sanghchae zijn zurige , knapperige groenten met een pittige dressing.Namuls, milder van smaak, bevatten geblancheerde groenten en worden begeleid door een dressing van sesamolie, knoflook, rijstwijn en donkere sojasaus.Zowel sangchae als namul wordt bereid met één groente.
Een geval apart is kimchi.Hiervoor worden groenten gekruid met hete chilipeper en knoflook, in potten gedaan en gefermenteerd, waardoor ze een unieke bijsmaak krijgen.Het inleggen maakt de groente een beetje zuur en het fermenteren zorgt voor zachte maar toch nog knapperig bladeren.Koreanen hebben meer dan honderd verschillende kimchi, allemaal rijk aan vitaminen en mineralen, en het maken ervan is een uitdagende en eerbiedwaardige kunst.Einde citaat
Komkommer-sangchae
Voor 2 personen
400 g minikomkommer
2 eetlepels zout
Marinade
2 lente-uitjes, fijngehakt
2 teentjes look, geperst
1 theelepel ciderazijn
1 theelepel zout
½ theelepel Koraans chilipoeder
2 theelepels geroosterd sesamzaad
2 theelepels sesamolie
1 theelepel gochujang-chilipasta
2 theelepels suiker
Snijd de komkommer in de lengte in dunne plakken en leg ze in een vergiet.Bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan.
Doe de komkommer in een vochtige keukendoek en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de lent-ui in een grote kom.Roer de knoflook, azijn, het zout en het chilipoeder erdoor.Bestrooi met sesamzaad en meng de sesamolie, chilipasta en suiker erdoor.
Meng met de komkommer en zet in de koelkast. Johan,
Iedereen voelt het in zijn geldbeugel. Vul maar eens je karretje in de supermarkt. De basisproducten zijn schandalig duur (en de winsten van de bedrijven groeien maar!).
De grote vakbonden ABVV, ACLVB en ACV organiseren een actieweek om de koopkracht van de kleine man te verhogen.
Op woensdag 11 juni, vanaf 16.00, verzamelen we aan de Carrefour te Kuurne, Ringshopping.
Verhit de olie en fruit daarin laurierblaadjes, komijnzaad en de Spaanse pepertjes gedurende enkele seconden. Voeg kool, zout en suiker toe. Meng alles goed. Zet het deksel op de pan en laat de kool op een middelmatige vuur in zon 15 minuten half gaar worden. Voeg nu kokospoeder en gemalen komijn toe. Laat de kool nog 15 minuten verder garen onder voortdurend roeren ; alle vocht moet uiteindelijk verdampt zijn. Verdeel dit Indische gerecht eerlijk onder alle eters. Wat geef je erbij ? Niets, dit is de volledige maaltijd!
Nochtans hadden we een akkoord met de vakbonden: NMBS
Jannie Haek,de personeeldirecteur, kon het niet nalaten op het VRT-journaal van maandag hierover te klagen. "Nochtans hadden we een akkoord met de vakbonden", vertelde hij ontgoocheld. Jannie is veel te lang gewoon de vakbondstop te verwarren met de hele vakbond. De huidige staking is er gekomen dankzij de druk van onderuit.
Hieronder volgen enkele sfeerbeelden van het 1 mei-feest in Kortrijk.
Een BBQ met meer dan 500 eters, mooie tentoonstelling over 'Als 't werkvolk op straat komt',prachtige optredens, regen en zon... en vooral veel volk...
Vandaag, 2 mei 2008, waren we met een delegatie uit Kortrijk (Eddy Van Lancker - Nationaal Secretaris ABVV, Marc Demuynck - CMB, Ludwig Vandermeiren - BBTK en ondergetekende - ACOD) te gast op het verjaardagsfeest van Georges Debunne.
2 aubergines, samen ca. 900 g 125 g ongezouten boter 1 ui, fijngehakt 2 sjalotten met het groen, in plakjes 1 l kippenbouillon ¼ theelepel gedroogde tijm Zout Peper uit de molen 2,5 dl slagroom
Schil de aubergines en snij ze dwars in plakken van 0,5 cm. Snijd de helft van de plakken in blokjes van 0,5 cm² en zet ze apart. Verhit de helft van de boter en fruit daarin ui en sjalot zacht, zonder ze te laten kleuren. Voeg de plakken aubergine, de bouillon en de tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat alles aan de kook komen. Zet de warmtebron laag zodat het geheel, deksel op de pan, kan sudderen tot de aubergine gaar is ; reken op 15 minuten. Steek de soep door. Proef af op smaak en voeg zo nodig peper en zout toe. Roer de slagroom door de soep en laat ze weer warm worden. Lat ondertussen de blokjes aubergine in de overige boter al roerend rondom bruin worden. Voeg deze blokjes bij de hete soep en serveer meteen.
Kippenpilau Voor 6 personen
1 braadkip (1,5 à 2 kg), versneden Zout Peper uit de molen 2 eetlepels Worcestershire-saus 3 eetlepels plantaardige olie (bv. arachide) Kippenbouillon of water 125 g boter 1 ui, fijngehakt 1 teentje look, gesnipperd 400 g rijst ½ theelepel kaneelpoeder 75 g rozijnen zonder pit 75 g ongezouten geroosterde aardnoten
Geroosterde aardnoten (pindas) zijn in de handel meestal gezouten verkrijgbaar. Pindas roosteren is eenvoudig : zet een droge pan op een vuur en rooster daarin al roerend de gepelde en ontvliesde aardnoten tot ze bruin kleuren, zonder ze te laten verbranden
Kruid de kippendelen met zout, peper en de Worcestershire-saus. Verhit de olie in een zware stoofpot en laat de stukken kip daarin rondom bruin kleuren. Voeg bouillon of water toe tot de kip net onder staat. Breng aan de kook. Zet het deksel op de pot en laat de kip in ongeveer 15 minuten half gaar sudderen.
Laat ondertussen de boter smelten en heet worden in een braadpan. Fruit daarin ui en look goudbruin. Roer op tijd en stond. Voeg de rijst toe en laat die al roerend meebakken tot hij al de boter opgenomen heeft en er glazig uitziet. Roer er de kaneel en de rozijnen door. Doe dit alles bij de stukken halfgare kip. Voeg voldoende extra bouillon of water toe dat zal tussen de 0,4 en 0,5 l zijn en zet het deksel weer op de pan. Laat alles sudderen tot de rijst gaar is en alle vocht opgenomen heeft. (Houdt dit goed in de gaten.) Strooi de geroosterde rozijnen over het gerecht en serveer.
Bolo di rom 6-8 porties
8 eetlepels ongezouten boter 225-250 g suiker 4 grote eieren 60 ml bruine rum Havana Club 3 eetlepels limoen- of citroensap 2 theelepels geraspte limoen- of citroenschil 350 g bloem 120 g maïsmeel 2 theelepel bakpoeder
Prak de suiker door de boter tot er een zachte, luchtige massa ontstaat. Meng daar de eieren onder, stuk per stuk, het ene na het andere. Voeg rum, sap en schil toe.
Zeef bloem, maïsmeel en bakpoeder samen in een kom. Meng telkens ¼ van de bloem door het deeg en doe zo verder tot alle bloem verwerkt is. Doe dit beslag in een ingevette ronde cakevorm van 20 cm diameter.
Bak de cake in een op 150 °C voorverwarmde oven, gedurende een uur. Laat de cake volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Desgewenst kan je chocolade hagelslag (geen fondant) over de cake strooien en die nog 1 tot 2 minuten onder een gril laten smelten. Een andere mogelijkheid is het bestrooien van de cake met bloemsuiker terwijl hij nog warm is. Ook het besprenkelen van de hete cake met 2 eetlepels bruine rum is een optie. Laat in elk geval de cake afkoelen voor je hem uit de vorm haalt !