de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
06-10-2008
staking voor meer koopkracht: 06.10.2008
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Hieronder een reeks foto's van de staking voor meer koopkracht.
Als trouwe lezer van deze blog zal je misschien gezien/gelezen hebben... tiens, er zijn geen foto's van socfo/frankmulleman! Hoe zou dit komen?
Als je goed kijkt... zal je begrijpen dat foto's nemen, met statief om mezelf enigzins recht te houden, wel zeer moeilijk is. Dank aan Hilde en Jef om dit medium digitaal in te kleuren.
Woningprijzen West-Vlaanderen West-Vlaanderen is goedkoopste vastgoedprovincie
West-Vlaanderen is nog altijd de goedkoopste vastgoedprovincie van Vlaanderen, blijkt uit de Vastgoedgids van Trends. Het voorbije jaar kende de provincie met een prijstoename van 13,3 procent wel de grootste prijsstijging op de Vlaamse woningmarkt.
Voor wat woonhuizen betreft, is Mesen de goedkoopste gemeente van de provincie. De referentieprijs van een woning bedraagt er 114.250euro. Mesen wordt gevolgd door Alveringem (116.250euro), Menen en Poperinge (120.000euro), Vleteren (124.250euro), Lendelede (135.000euro), Heuvelland en Wervik (136.000euro) en Ledegem (139.000euro).
De duurdere gemeenten zijn te vinden rond Brugge en aan de kust, met Knokke-Heist als absolute koploper. Omdat Brugge zelf voor velen onbetaalbaar geworden is, zoeken kandidaat-kopers het even verderop in de randgemeenten. Dat zet ook in de omliggende gemeenten druk op de prijzen. In Brugge is de referentieprijs van een woonhuis 210.000euro. In Beernem (193.000euro), Jabbeke (185.230euro), Oostkamp (191.000euro), Zedelgem (180.000euro) en Wingene (175.000euro) benadert de prijs ook al snel de 200.000 euro.
Terwijl West-Vlaanderen voor woningen de goedkoopste vastgoedmarkt heeft, voert de provincie het lijstje aan voor wat betreft de prijzen van appartementen. De referentieprijs van een appartement in de provincie bedraagt 225.000euro. Dat beeld wordt wel vertekend door de zeer hoge prijzen aan de kust. Ook op de appartementenmarkt zijn de Westhoek en het zuiden van de Leiestreek het meest interessant. De allergoedkoopste appartementen vind je in Heuvelland (77.000euro), al is het aanbod daar miniem. Met een referentieprijs van 400.512euro is Knokke het duurst.
Goedkope bouwgrond
In West-Vlaanderen betaal je voor bouwgrond gemiddeld 125,1euro per vierkante meter. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeente is enorm. Wie bouwt in Heuvelland betaalt gemiddeld 66euro per vierkante meter. Poperinge staat op de tweede plaats met 73euro per vierkante meter. Als je echter Knokke verkiest, dan moet je voor elke vierkante meter bouwgrond 701,53euro ophoesten of ruim tien keer zoveel als in Heuvelland.
Knokke-Heist blijft dus veruit de duurste vastgoedgemeente, terwijl wonen in de omgeving van de West-Vlaamse bergen in Heuvelland het voordeligst is. De zee of de bergen? Het verschil kan niet groter zijn.
Erik De Bruyn: De halve nationalisatie van Fortis of socialisme voor de rijken
maandag 29 september 2008 De managers van Fortis verdienen ongetwijfeld de prijs voor de meest succesvolle bedrijfsleiders van het jaar. Of zijn het de meest succesvolle lobbyisten? Je moet het maar doen. Eerst bouw je vanuit een bank die geheel en al met overheidsgeld en met het geld van kleine spaarders werd opgebouwd (de ASLK) een privaat zakenimperium op. Daarmee maak je in tien jaar tijd 27 miljard euro winst waarvan je méér dan 12 miljard uitdeelt aan de aandeelhouders. Als het tij dan keert klop je opnieuw aan bij Vadertje Staat. Die stopt je in één weekend tijd nogmaals 4.7 miljard euro belastinggeld toe en verdubbelt daarmee het gat in de nationale begroting. Een "transfer" van arm naar rijk om U tegen te zeggen.
En Vadertje geeft je dat geld in alle vertrouwen...
einde van de maandmenu: Roerei met tomaten en Aïgo Bouido
Aïgo Bouido
1,5 l water Zout 2 laurierbladeren 1 klein takje salie 10-12 tenen look, gepeld 4-5 eetlepels olijfolie 8 dunne sneden oudbakken brood Geraspte Gruyère of Parmezaanse kaas
Giet het water in een soepkom. Strooi zout. Voeg laurier, salie en look toe. Schenk er twee eetlepels olijfolie bij. Laat alles op een hoog vuur aan de kook komen. Draai het vuur lager, zet het deksel op de kom en laat het geheel 15 minuten sudderen. Verwijder salie en laurierblad. Zeef de soep en duw de teentjes look door de zeef. Leg in elk warm soepbord twee sneden brood. Sprenkel er de rest van de olijfolie over. Verdeel de geraspte kaas over de sneden brood. Schep de warme soep over de sneden brood.
Aïgo bouido (gekookt water) is een soep uit de Provence, meer bepaald uit de Bouches de Rhône en de Var. Deze soep lijkt misschien een mager beestje, maar bedenk : Aïgo bouido sauvo la vido ! We blijven in de Provence met
Roerei met tomaten
2 eetlepels met olijfolie 1 teen knoflook, fijngehakt 750 g verse rijpe tomaten, gevild, ontzaad, grof gehakt Zout 1 laurierblad 10 eieren 60 g ijskoude boter, in blokjes Witte peper uit de molen Handvol basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
Neem een vuurvaste aardewerken stoofpot, als je die hebt, of anders een gewone koekenpan. Verhit de olijfolie op een laag vuur. Fruit dan de knoflook. Voeg voor hij verkleurt tomaten, een beetje zout en het laurierblad toe. Draai het vuur hoger tot de tomaten beginnen te sudderen. Zet het vuur weer laag en laat de tomaten 10-15 minuten pruttelen tot alle vocht verdampt is. Roer af en toe met een houten lepel. Neem de pan van het vuur. Haal het laurierblad uit de pan. Breek de eieren in een kom. Doe er de stukjes boter bij. Strooi wat zout en peper naar smaak. Klop de eieren zachtjes met een vork tot de dooiers en de witten net gemengd zijn. (Te lang en te hard kloppen maakt de eieren taai.) Zet de pan tomaten op een matig vuur. Giet de eieren erbij. Roer de eieren door de tomaten en schraap steeds het gestolde ei los van de kanten en de bodem tot je een romig mengsel hebt. Neem de pan van het vuur. Strooi de basilicum over het ei en schep alles goed om. Dien onmiddellijk op uit de pan.
Maandag 22.09.2008, olv. Petra Demeyere (Gemeenteraadslid Sp.a Korrijk), kwamen de mensen van de 'Vereniging waar armen het woord nemen' hun uitleg doen over armoede...
Een van de gasten was de derde secretaris van de ambassade van DPRK in London ( Noord-Korea), Mr Jang Song Chol,... Tussen Brussel en London moet je natuurlijk een stop doen in Kortrijk...
Ik doe echt mijn hoed af voor de mensen van de vereniging waar armen het woord nemen, zoals ze openlijk spreken over hun situatie. Wat is armoede... is dit het sluipend gif waar we allen kunnen invallen? Jammergenoeg wel!
Op 90-jarige leeftijd is maandag de socialistische vakbondsman Georges Debunne overleden. Debunne was één van de belangrijkste figuren uit de na-oorloogse sociale geschiedenis.
Debunne was secretaris-generaal, te vergelijken met de huidige functie van voorzitter, van het ABVV tussen 1968 en 1982. Hij volgde Louis Major op. Het hoogtepunt van zijn macht valt te situeren midden de jaren zeventig en begin de jaren tachtig, in volle crisis. Jef Houthuys en Raymond Pullinckx De naam van Debunne is onlosmakelijk verbonden met die van ACV-topman Jef Houthuys en Raymond Pullinckx, baas van het VBO. Die voerden een harde strijd over de index, waarbij Debunnne zich onverzettelijk opstelde. Die onverzettelijkheid zorgde vaak voor een koude oorlog tussen Houthuys en Debunne, ook al waren het beiden vakbondsleiders. Debunne was tevens de man achter de vrijdagstakingen, die de regering Tindemans ten val brachten.
Hij verzette zich ook fel tegen de besparingsplannen begin de jaren tachtig, toen België de zieke man van Europa was. De inspanningen waren vooral voor rekening van de werknemers, argumenteerde Debunne. Mijnheer Njet: Kille, harde onderhandelaar met dossierkennis Debunne stond bekend als een harde onderhandelaar, kil en met een enorme dossierkennis. Hij werd omringd door een studiedienst die men overal benijdde. Zijn rechtlijnigheid en onverzettelijkheid leverden hem de bijnaam 'Mijnheer Njet' op. In die periode werd hij uitgespuwd door patronaal en rechts Vlaanderen. Hij werd wel eens de oorzaak van de 'Belgische ziekte' en de enorme staatsschuld genoemd, wat hij zelf altijd heeft ontkend.
Zelf kwam Debunne uit een socialistisch nest. Hij werd geboren op 2 mei 1918 in Hofstade uit een West-Vlaamse familie en groeide op in Menen. Grootvader August Debunne was de eerste verkozen socialist in Vlaanderen. Van opleiding was hij onderwijzer. Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Na de oorlog werd hij secretaris bij het ACOD, later werd hij voorzitter van de overheidsvakbond. Na zijn functie van algemeen secretaris was hij voorzitter van het Europees Vakverbond, waar hij aan de wieg van stond. Europa was overigens een belangrijk thema voor hem. Zo verzette hij zich tegen de Europese grondwet en eiste hij een sociaal Europa. Met het 'comité voor een andere politiek' was hij ook politiek actief. "De rijken worden rijker, de armen armer" Het ABVV eert Debunne als een groot vakbondsman en consequent standvastig militant, die voor velen een voorbeeld en referentie blijft. Op een eerbetoon naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag, werden een aantal uitspraken van Debunne in herinnering gebracht, die brandend actueel zijn, aldus het ABVV. "De rijken worden rijker, de armen armer" is één van die uitspraken.
De vakbond wijst op de lange termijnvisie die Debunne had en het feit dat hij pionier was in tal van domeinen, zoals de emanicpatie van de vrouw en het concept kwalitatieve groei. (belga/mvdb)
nog meer over Georges op deze blog.... ons archief op 02 mei 2008 te zien op de rechterzijde van deze bladzijde... Foto nodig? contacteer 8urenculcultuur...
Dinsdag 9 september was ik, samen met anderen van Korea Is One, te gast op de hoofdtribune op het centrale plein van Pyongyang om mee het feest te vieren van het 60-jarig bestaan van de Democratische Volksrepubliek Korea... bij ons beter gekend (toch als naam) Noord-Korea.
Het moet gezegd worden... van massa-spectakels hebben ze in dit land echt sterke kaas gegeten. Iedereen kent de show van de opening van de Olympische Spelen in Beijing/China. Hetzelfde hier in Pyongyang dan maal 3,14!
100.000 mensen op het centrale plein, allen in één lijn... en dit spectakel duurde meer dan 3 uur.
Tijdens de komende weken breng ik op deze blog enkele (unieke) foto's vanuit Noord-Korea.
Het volgende grote feest voorzien ze in april 2012... en dan probeer ik er ook bij te zijn!
1,2 kg spinazie, goed gewassen 50 g boter 4 preien, fijngesneden 2 Granny Smith appels, geschild, in stukjes 1 l warme, sterke kippenbouillon Zout Zwarte peper uit de molen ½ theelepel nootmuskaat 250 ml room Sap van 1 kleine citroen
Haal de dikke stelen van de spinazie. Hak de bladeren grof. Smelt de boter in een geschikte kom. Fruit de prei tot hij zacht is. Voeg appel en spinazie toe. Zet een deksel op de pan en laat alles stoven gedurende 5 minuten. Roer af en toe. Schenk de bouillon erbij. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen op een klein vuur. Steek de soep door. Voeg het grootste deel van de room en alle citroensap toe. Roer om en laat de soep doorwarmen. Garneer met de rest van de room in sierlijke krullen en dien op.
Lamsribstuk met gebakken groenten Voor 4 personen
2 lamsribstukken, elk 4-5 koteletten Olijfolie Zeezout Zwarte peper uit de molen Knoflookteentjes Takjes verse rozemarijn Groenten om te bakken
Kies als groenten om te bakken enige uit volgende reeks : groene en/of rode paprika, courgette, aubergine, biet, prei, champignons, etc. Maak de groenten schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Snijd de ruggengraat van de koteletten door, om het voorsnijden te vergemakkelijken. Maak het bot schoon. Snijd voorzichtig het vel weg, maar zorg ervoor er genoeg vet blijft zitten zodat het vlees zichzelf kan bedruipen. (Je kan ook je slager vragen dit te doen.) Leg het vlees in een ingevette braadslee. Bestrijk het vlees overvloedig met olijfolie. Strooi peper en zout. Stop knoflook en rozemarijn tussen elke kotelet. Leg de groenten, soort per soort of dooreen, naar keuze, rond het vlees. Sprenkel er olijfolie over. Kruid met zout en peper. Zet de braadslee in het midden van een op 200 °C voorverwarmde oven. Verminder na 10 minuten de temperatuur tot 180 °C en braad nog eens 30 minuten. Het vlees moet van binnen nog roze zijn. Leg het vlees op een warme schaal en schik de groenten eromheen.
Beide recepten komen uit Zuid-Afrika. De soep stamt van de eenvoudige recepten uit het verleden en combineert de geneugten van zoet en zuur in één gerecht. Het gebraad is Brits met mediterrane invloeden. Door de soep te halveren of het gebraad te verdubbelen, heb je een maaltijd voor 4 of 8 eters. Smakelijk.
500 g zonnebloemzaden, gepeld 1;5 l kippenbouillon 3 Egyptische uien of 3 ferme pijpajuinen 2 eetlepels gehakte verse dille Zout Peper uit de molen/
Egyptische uien en pijpajuin lijken op elkaar ; de uibol is bij de Egyptische ui dikker dan bij de pijpajuin. Snijd de uien in dunne plakjes. Doe zonnebloemzaden, kippenbouillon en uien in een kom. Breng aan de kook en laat zonder deksel gedurende 1 uur op een laag vuur pruttelen. Roer de dille door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer.
Gebakken Runderlever
700 rundslever, in plakken van 6-8 cm dik 6 stuks pijpajuin, fijngehakt 6 blaadjes salie, gesnipperd 60 g gezouten spek, fijngehakt Smout
Stamp in een vijzel pijpajuin, salie en gezouten spek met een stamper tot een pasta. Smeer de plakjes lever aan beide zijden met deze pasta in. Bak de lever in de smout 1-4 minuten per kant al naar gelang je saignant tot goed doorbakken wil.
Beide gerechten komen van de originele bewoners van de U.S.A. De soep komt uit het noordoosten, waar groenten geteeld werden. Het recept met lever komt van de prairie. Rauwe lever van buffel, eland en hert werden door de jagers, na het doden en scheiden van het dier, gegeten om direct weer energie op te doen na de uitputtende jacht. Ze aten niet de gehele lever ; het overblijvende deel van de lever(s) en de nieren, die ook rauw konden verorberd worden, werden meegenomen naar het kamp als een gift voor de ouderen. Als een teken van respect en als eerbied voor de oudere tanden werden deze organen precies gaar gesudderd en geserveerd als een buitengewoon voedzaam maal.
Achturencultuur staat voor een eerlijke, sociale en gezonde samenleving overal ter wereld. Hieronder een bericht uit Seoul (hoofstad van Zuid-Korea).
Seoul, 23.8.08 Als Pak Won Sok een voet buiten het tempelplein zet, zullen ze hem aanhouden. Dit interview gebeurde dus binnen. Een enorm gouden boeddhabeeld luisterde mee. Meewarig glimlachend over zoveel gekte van koeien en waanzin van een regering. Pak Won Sok: een van de acht met en aanhoudingsbevel.
In de tempel Jogye Sa, midden de hoofdstad van Zuid-Korea ontmoetten we Pak Won Sok en zijn zeven vrienden. Jef: Wie zijn jullie ? Waarom zitten jullie hier op het terrein van de boeddhistische tempel ? Pak: Ik ben voorzitter van de "Anti-gekke-koeien conferentie". Tegen ons is er een aanhoudingsbevel. Omdat we een betoging georganiseerd hebben. Die twee mannen, die je aan de uitgang op een stoel gereed ziet zitten zijn politieagenten in burger. Hierbinnen mogen ze ons niet aanhouden.
Jef: Waarom heb je betoogd ? Pak: Op 18 april was er een onderhandeling over de invoer van rundsvlees uit de Verenigde Staten van Amerika. Na de ontdekking van de gekke-koeien-ziekte wil de regering nu opnieuw vlees uit de VS invoeren, zelfs als het meer dan 30 maand oud is. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zeer gevaarlijk is. 95% van de voedselvergiftigingen zijn met zo'n meer dan 30 maand oud vlees. Op 2 mei betoogden 10.000 mensen op het Zong Kje plein aan het Finance Center. De betoging was vrij spontaan, de mensen willen veilig voedsel, niet vergiftigd worden. Op 2 mei waren er al 20.000 betogers. Ze eisten de stopzetting van de onderhandelingen en een andere overeenkomst. De regering weigerde. Op het televisiekanaal NBC verscheen een "PD-Note"-reportage over de gekke koeienziekte in de VS. De regering heeft het TV-kanaal vervolgd wegens "partijdige informatie". Nochthans zijn de wetenschappers het eens over de gevaren voor de gezondheid. Op 6 mei verzamelden de vertegenwoordigers van 1800 niet-gouvernementele en sociale organisaties. Ze richtten de Nationale Conferentie Anti-gekkekoeien Conferentie op. Op 9 mei 's avonds startten de Kaarslicht-betogingen.
Jef: Hoe reageerde de regering op die duizenden betogers met een brandende kaars in de hand ? Pak: De regering veranderde niet van standpunt, maar viel de mensen aan die protesteerden. 1500 werden gearresteerd, 25 blijven nu aangehouden en tegen ons 8 is er een aanhoudingsbevel. Het protest is gestart om vlees en gezondheid, maar nu is het een gevecht geworden om democratie. De regering is verkozen, maar gedraagt zich als diktators, als in het Korea van de jaren 1980 onder de militaire diktatuur. Maar we gaan door, en we zullen winnen ! (Meer informatie op de website www.antimadcow.org)
Voor 25 euro en dan nog 17 euro ingang kan je dit jaar terug naar de Fete de l`Huma op zaterdag 13 september 2008.
Inschrijven door 25 euro te storten op 878 2005101 06 van Achturencultuur (bus heen en terug, ontbijt met koffie op zondagmorgen bij aankomst in Kortrijk).
Vertrek: om 09.15 aan de Reflex, Doorniksewijk te Kortrijk. Voor plan - zie links naar de links...
Komkommertijd: ook met kers, abrikoos en meloen....
Wees gul met zomerfruit! De kers op de taart!
De kers is zonder enige twijfel de sympathiekste onder de vruchten. Hij is sappig, bevat veel suiker (gemiddeld 14 %), vitamine C, provitamine A en vitamine B9, en geeft energie. Hij heeft ook een licht laxerende werking en is perfect geschikt voor personen met gevoelige darmen. Hij bewaart wel niet erg lang, dus kunt u er beter elke dag een beetje van kopen dan er grote hoeveelheden van op te slaan. Bovendien kan hij slecht tegen vervoer. De lekkerste kersen zijn de vlezige, stevige en glanzende, met een mooi groen steeltje. De kers leent zich ook voor tal van bereidingen: confituren, desserts, salades, ... En bij het ontbijt is hij overheerlijk in kwark en yoghurt.
Abrikoos: voor uw huid en uw vorm
Deze energiebom is bijzonder populair bij kinderen, sporters en lekkerbekken. De abrikoos zit boordevol provitamine A en kalium, en is ideaal om te en meloenrecupereren na een zware inspanning. Vitamine A is ook essentieel voor een gezonde huid, want ze bevordert het bruiningsproces en beschermt de huid tegen zonnestralen. Hoe intenser de kleur van het fruit, hoe meer bètacaroteen (of provitamine A) het bevat. Bovendien is de abrikoos lijnvriendelijk, want zijn suikergehalte is zo matig (10 %) dat hij zelden meer dan 30 kcal bevat. U mag er dus naar hartenlust van smullen Abrikozen rijpen niet meer na het plukken en zijn dus geschikt voor consumptie zodra ze in de rekken liggen.
Meloen: nuttig water
Verfrissend, dorstlessend en heerlijk geurend: de meloen is een zalige zomervrucht boordevol weldaden, die u in overvloed mag verorberen. Ondanks zijn zeer zoete smaak bevat hij minder dan 50 kcal per 100 g. Hij is ook rijk aan vezels, kalium en water, en bovendien een goudmijn aan vitamines Vaak zie je mensen in warenhuizen nogal verdacht kijken naar een meloen. Hoe weet je of hij wel rijp is? Ziehier enkele signalen die er niet om liegen. Een goede meloen is een zware meloen met een typische geur, als teken van rijpheid. Een te sterke geur wijst op overrijpheid. Tot slot moet de schil van een goede meloen tussen 9 en 11 "sneden" tellen, die duidelijk afgetekend zijn met een blauwgroene streep. Nog een laatste tip: meloenen laten zich absoluut niet graag opsluiten in de koelkast, maar rijpen liever op een goed verluchte plaats. Wilt u ze toch per se in de koelkast stoppen, verpak ze dan in plasticfolie, zodat ze de andere producten niet doordringen met hun geur. Nog even geduld: ze komen eraan!