Zonnebloemsoep
500 g zonnebloemzaden, gepeld 1;5 l kippenbouillon 3 Egyptische uien of 3 ferme pijpajuinen 2 eetlepels gehakte verse dille Zout Peper uit de molen/
Egyptische uien en pijpajuin lijken op elkaar ; de uibol is bij de Egyptische ui dikker dan bij de pijpajuin. Snijd de uien in dunne plakjes. Doe zonnebloemzaden, kippenbouillon en uien in een kom. Breng aan de kook en laat zonder deksel gedurende 1 uur op een laag vuur pruttelen. Roer de dille door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer.
Gebakken Runderlever
700 rundslever, in plakken van 6-8 cm dik 6 stuks pijpajuin, fijngehakt 6 blaadjes salie, gesnipperd 60 g gezouten spek, fijngehakt Smout
Stamp in een vijzel pijpajuin, salie en gezouten spek met een stamper tot een pasta. Smeer de plakjes lever aan beide zijden met deze pasta in. Bak de lever in de smout 1-4 minuten per kant al naar gelang je saignant tot goed doorbakken wil.
Beide gerechten komen van de originele bewoners van de U.S.A. De soep komt uit het noordoosten, waar groenten geteeld werden. Het recept met lever komt van de prairie. Rauwe lever van buffel, eland en hert werden door de jagers, na het doden en scheiden van het dier, gegeten om direct weer energie op te doen na de uitputtende jacht. Ze aten niet de gehele lever ; het overblijvende deel van de lever(s) en de nieren, die ook rauw konden verorberd worden, werden meegenomen naar het kamp als een gift voor de ouderen. Als een teken van respect en als eerbied voor de oudere tanden werden deze organen precies gaar gesudderd en geserveerd als een buitengewoon voedzaam maal.
Johan,
|