Aïgo Bouido
1,5 l water Zout 2 laurierbladeren 1 klein takje salie 10-12 tenen look, gepeld 4-5 eetlepels olijfolie 8 dunne sneden oudbakken brood Geraspte Gruyère of Parmezaanse kaas
Giet het water in een soepkom. Strooi zout. Voeg laurier, salie en look toe. Schenk er twee eetlepels olijfolie bij. Laat alles op een hoog vuur aan de kook komen. Draai het vuur lager, zet het deksel op de kom en laat het geheel 15 minuten sudderen. Verwijder salie en laurierblad. Zeef de soep en duw de teentjes look door de zeef. Leg in elk warm soepbord twee sneden brood. Sprenkel er de rest van de olijfolie over. Verdeel de geraspte kaas over de sneden brood. Schep de warme soep over de sneden brood.
Aïgo bouido (gekookt water) is een soep uit de Provence, meer bepaald uit de Bouches de Rhône en de Var. Deze soep lijkt misschien een mager beestje, maar bedenk : Aïgo bouido sauvo la vido ! We blijven in de Provence met
Roerei met tomaten
2 eetlepels met olijfolie 1 teen knoflook, fijngehakt 750 g verse rijpe tomaten, gevild, ontzaad, grof gehakt Zout 1 laurierblad 10 eieren 60 g ijskoude boter, in blokjes Witte peper uit de molen Handvol basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
Neem een vuurvaste aardewerken stoofpot, als je die hebt, of anders een gewone koekenpan. Verhit de olijfolie op een laag vuur. Fruit dan de knoflook. Voeg voor hij verkleurt tomaten, een beetje zout en het laurierblad toe. Draai het vuur hoger tot de tomaten beginnen te sudderen. Zet het vuur weer laag en laat de tomaten 10-15 minuten pruttelen tot alle vocht verdampt is. Roer af en toe met een houten lepel. Neem de pan van het vuur. Haal het laurierblad uit de pan. Breek de eieren in een kom. Doe er de stukjes boter bij. Strooi wat zout en peper naar smaak. Klop de eieren zachtjes met een vork tot de dooiers en de witten net gemengd zijn. (Te lang en te hard kloppen maakt de eieren taai.) Zet de pan tomaten op een matig vuur. Giet de eieren erbij. Roer de eieren door de tomaten en schraap steeds het gestolde ei los van de kanten en de bodem tot je een romig mengsel hebt. Neem de pan van het vuur. Strooi de basilicum over het ei en schep alles goed om. Dien onmiddellijk op uit de pan.
Johan,
|