Wees gul met zomerfruit! De kers op de taart!
De kers is zonder enige twijfel de sympathiekste onder de vruchten. Hij is sappig, bevat veel suiker (gemiddeld 14 %), vitamine C, provitamine A en vitamine B9, en geeft energie. Hij heeft ook een licht laxerende werking en is perfect geschikt voor personen met gevoelige darmen. Hij bewaart wel niet erg lang, dus kunt u er beter elke dag een beetje van kopen dan er grote hoeveelheden van op te slaan. Bovendien kan hij slecht tegen vervoer. De lekkerste kersen zijn de vlezige, stevige en glanzende, met een mooi groen steeltje. De kers leent zich ook voor tal van bereidingen: confituren, desserts, salades, ... En bij het ontbijt is hij overheerlijk in kwark en yoghurt.
Abrikoos: voor uw huid en uw vorm
Deze energiebom is bijzonder populair bij kinderen, sporters en lekkerbekken. De abrikoos zit boordevol provitamine A en kalium, en is ideaal om te en meloenrecupereren na een zware inspanning. Vitamine A is ook essentieel voor een gezonde huid, want ze bevordert het bruiningsproces en beschermt de huid tegen zonnestralen. Hoe intenser de kleur van het fruit, hoe meer bètacaroteen (of provitamine A) het bevat. Bovendien is de abrikoos lijnvriendelijk, want zijn suikergehalte is zo matig (10 %) dat hij zelden meer dan 30 kcal bevat. U mag er dus naar hartenlust van smullen
Abrikozen rijpen niet meer na het plukken en zijn dus geschikt voor consumptie zodra ze in de rekken liggen.
Meloen: nuttig water
Verfrissend, dorstlessend en heerlijk geurend: de meloen is een zalige zomervrucht boordevol weldaden, die u in overvloed mag verorberen. Ondanks zijn zeer zoete smaak bevat hij minder dan 50 kcal per 100 g. Hij is ook rijk aan vezels, kalium en water, en bovendien een goudmijn aan vitamines
Vaak zie je mensen in warenhuizen nogal verdacht kijken naar een meloen. Hoe weet je of hij wel rijp is? Ziehier enkele signalen die er niet om liegen. Een goede meloen is een zware meloen met een typische geur, als teken van rijpheid. Een te sterke geur wijst op overrijpheid. Tot slot moet de schil van een goede meloen tussen 9 en 11 "sneden" tellen, die duidelijk afgetekend zijn met een blauwgroene streep. Nog een laatste tip: meloenen laten zich absoluut niet graag opsluiten in de koelkast, maar rijpen liever op een goed verluchte plaats. Wilt u ze toch per se in de koelkast stoppen, verpak ze dan in plasticfolie, zodat ze de andere producten niet doordringen met hun geur. Nog even geduld: ze komen eraan!
Nog meer gezondheidsartikels op www.e-gezondheid.be.
|