de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
08-06-2009
PVDA+: dubbel zoveel stemmen, dubbel gevoel
PVDA+: dubbel zoveel stemmen, dubbel gevoel
De PVDA+ haalt in heel het land dubbel zoveel stemmen als in 2004 en overschrijdt de symbolische grens van 1% in geheel België.
In Vlaanderen verdubbelt de PVDA+ haar stemmenaantal van 2004, maar blijft de vooruitgang toch beneden de verwachtingen. De PVDA+ is
de enige linkse partij die stemmen wint in een context waarin vooral de rechtse partijen de wind in de zeilen hebben: het Vlaams Belang verliest dan wel stemmen, maar de nationalisten van N-VA en de ultraliberalen van Lijst Dedecker halen een pak stemmen binnen.
De PVDA+ haalt haar meest hoopvolle resultaten vooral in de grote steden van het noorden van het land, zoals in Leuven (1,5%), Gent (1,8%), Antwerpen (2,5%) en Genk (3%). In Gent wist de PVDA+ haar stemmenaantal in vijf jaar te verdrievoudigen.
We hebben een dubbel gevoel. Electoraal ligt onze uitslag echt onder de verwachtingen, dat is duidelijk. We hebben onze uitslag verdubbeld, maar hadden
als ambitieuse partij partij op meer gerekend, laat dat duidelijk zijn., zei PVDA+ voorzitter Peter Mertens voor een 300-tal leden in Antwerpen.
Onze uitslag is niet in verhouding met alle andere paremeters. We tellen honderden nieuwe leden, tientallen nieuwe afdelingen, en enorm veel sympathie met onze campagne. De nieuwe PVDA+ is op de kaart gezet, en dat kan je niet omver blazen. Dit was geen alles of niets campagne, zoals bij de SLP van Geert Lambert. Wij hadden gehoopt op een springplank, en dat is het niet geworden. Maar een verdubbeling betekent wel dat we dan, iets trager dan verwacht, steen voor steen een links alternatief opbouwen. We hebben veel sympathie gewonnen in de grote bedrijven en in de vakbonden, en dat is erg belangrijk in de komende periode. Wij danken alle kiezers daarvoor. Het zijn zij die binnenkort het voortouw zullen nemen in het verzet tegen de asociale inleveringsplannen die op til staan. Uiteindelijk hebben heel wat linkse kiezers toch nog voor de SP.a, en in Antwerpen op SP.a-Rood en Groen!, gestemd uit nuttige-stem-overweging. Maar ze hebben de PVDA+ leren kennen als een geloofwaardig en sympathiek alternatief, en die sympathie zal niet wegebben in de komende maanden. We zitten electoraal onder de verwachtingen, maar vernieuwend en organisatorisch op schema. Nu is het zaak om in de komende periode beide pijlers in evenwicht te krijgen, zei een strijdvaardige PVDA+ voorzitter Peter Mertens nog tijdens de verkiezingsmeeting.
In Wallonië haalt de PVDA+ met 1,25%, dubbel zoveel als in 2004. In het arrondissement Luik boekt de PVDA+ met 2,6 % een zeer goed resultaat, wat een goede uitgangspositie geeft voor de volgende electorale uitdaging, de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. In Henegouwen gaat de PVDA+ eveneens flink vooruit, tot 3,9% in La Louvière en 2,3% in Charleroi-stad. In Brussel nam de PVDA+ voor de eerste keer deel en haalt ze meteen 1,2% van de stemmen.
Het blijft merkwaardig dat zowel CD&V als NV.A de verkiezingen winnen, na twee jaar politieke impasse of politiek circus. Nochtans zijn we nog lang niet uit de crisis, en kan gevreesd worden voor een inleveringsronde zonder voorgaande. Onze speerpunten rond de bescherming van de tewerkstelling, de miljonairstaks, het kiwi-model voor goedkope geneesmiddelen, de openbare bank als veilige plaats voor het spaargeld en de noodzakelijke btw-verlaging op gas en elektcriteit blijven meer dan ooit overeind. We zijn ervan overtuigd dat die inhoudelijke alternatieven de komende jaren aan kracht gaan winnen., aldus nog Peter Mertens
maandmenu juni 2009 - Kiwi op zijn Peter Mertens (pvda)
Maandmenu juli 2009
Komende zondag kunnen we terug ons ding doen in het stemhokje. Peter Mertens is de voorzitter van PVDA+. Met Achturencultuur konden we Peter dwingen, tussen de debatten door op tv, radio, Volkshuizen en markten, om nog eens thuis te zijn en voor vrouwlief een lekkere salade klaar te maken.
Frank Mulleman,
Het revolutionaire keukenrecept van Peter Mertens:
SLAATJE MET KIWI-MODEL EN REUZENGARNALEN
Ingrediënten voor 2 personen:
- 4 reuzengarnalen (het moeten niet altijd de kleine garnalen zijn die het bekopen)
- 15 kerstomaatjes (die rode bolletjes zijn geen clownsneuzen)
- 2 kiwi's (voor goede kwaliteit en betaalbare prijs)
- een halve liter water, een snuifje zout en 1 ei
- 50 gr veldsla
- 1 tomaat
- cocktailsaus
Bereidingswijze:
- was de veldsla en de kerstomaatjes, schik ze op het bord
- kook de reuzengarnalen in een pan water met zout, laat afkoelen en schik ze op het bord
- met het wit en geel van het hardgekookte ei kan je het witte sterretje maken en de gele pijl, een schijfje tomaat als rode achtergrond
- snij 1 kiwi in plakjes, en werk 1 kiwi met een schilmesje af in stervorm
tot een mooi kiwi-model
- versier het bord met hier en daar een kwakje cocktailsaus
Met smakelijke groeten,
Peter,
Over de auteur:
Behalve bedenker van indrukwekkende keukenrecepten is Peter Mertens ook nog voorzitter van de PVDA en schrijver van het boek "Op mensenmaat - stof voor een socialisme zonder blauwe plekken." Zijn inspiratie voor dit recept haalde hij in Nieuw-Zeeland bij het Kiwi-model: goede en goedkope geneesmiddelen door openbare aanbesteding.
Paniek in Belgenland De Mexicaanse griep tot het kwadraat!
Vermoedelijk is minstens 30 % van de Belgen besmet met een virus Een rode neus, ja! Geen circus!.
Ik kreeg juist een paniekbericht van Irina, onze verslaggever van Achturencultuur in Noord-Ierland, dus Engeland, en ze vreest voor onze toekomst!
Zal Frank Dewinne nog de enige overlevende Belg zijn? Zal België verdwijnen van de aardbol? De Amerikanen vrezen ervoor Onze Frank (Dewinne) kiest het zekere voor het onzekere!
De Amerikaanse zender Channel 1 heeft in België een nieuwe epidemie ontdekt. Ga snel kijken.
Peter Mertens (PVDA) komt ook in Kortrijk zijn boek voorstellen .
Peter Mertens: Politici ondervinden deze crisis niet aan den lijve. Ze wordt gedragen door de gewone mensen.
Enkele reacties op het boek:
Eddy Van Lancker, federaal secretaris ABVV:
'Het boek Op mensenmaat van Peter Mertens, zowat een kroniek van een onafwendbare crisis, doet zijn titel alle eer aan.
Het is een glasheldere, maar vooral begrijpbare analyse van een ultra liberaal maatschappijmodel, geïllustreerd door herkenbare voorbeelden uit het leven gegrepen. Het is een vrij objectieve evaluatie van de huidige crisis, met niet alleen oorzaken en gevolgen, maar met ook een aanzet tot een noodzakelijke linkse remedie voor deze rechtse kwaal.
Een aanrader voor hen die links progressief denken, verplicht leeswerk voor diegene die dat nog niet doen.'
Luc Van der Kelen, hoofdredacteur Laatste Nieuws:
'De PVDA van Peter Mertens is lang niet meer de doctrinair verstarde partij van vroeger. Ook uit dit boek blijkt dat de partij ideologisch dichtbij het ABVV en de linkerzijde van de sp.a staat. Al wat ze nog nodig heeft, is iemand die het evengoed kan zeggen als Jan Marijnissen. Als dat gebeurt, dreigt de helft van de sp.a weg te lopen.'
Doe de stemtest...beter dan deze van onze zenders!
Doe een 'eerlijker' stemtest....
Velen onder ons hebben reeds een stemtest, via dit medium, gedaan... kritiek hoog je langs alle kanten, van 'allez' iedereen die een beetje links is komt noodgedwongen uit bij Groen! na tweemaal slikken, bij de onderbroekenpartij van Geert Lambert (dus voor een beperking van de werkloosheidsuitkeringen!) of dan nog liever bij de Sp.a! Is dit misschien bij gebrek aan de opname van PVDA+ in die peilingen?
Maar er is nog een beetje hoop in het stemtesten... jammergenoeg moeten we kaas halen bij onze Noorderburen!
Kortrijk, 16.05.2009. Die dag was het terug prijs... Syndicalisten uit Nicaragua en Cuba op bezoek in K-town en dit op uitnodiging van FOS (Socialistische Solidariteit) en ABVV West-Vlaanderen.
Op één mei kreeg Eddy Van Lancker een medaille van de Cubaanse vakbond, in Havana, in ontvangst voor de goeie samenwerking tussen ABVV West-Vlaanderen en Cuba.
Wat hebben we terug onthouden van deze ontmoetingen? Kameraadschap, vakbonden zijn meer dan nodig, zowel in het Zuiden en in het Noorden, werknemers - overal ter wereld - moeten zich verenigen om hun belangen te verdedigen.
Smelt de smout in een kom en fruit hierin de uien.Doe de stukjes spek bij de uien.Bestrooi met bloem en roer alles om.Voeg de aardappelen toe, overgiet met het water en roer alles goed om.Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de aardappelen garen.Heet serveren.
Lieden die nog wat koopkracht over hebben kunnen het smout vervangen door boter en het water door bouillon.
De vorige jaren was dit telkens een groot succes... Maar dit jaar hopen wij het nog beter te doen dankzij de medewerking van nieuwe mensen die deze mooie uitdaging willen aangaan.
Als je graag:
je inspanningen ten goede laat komen van de goede zaak;
deel wilt uitmaken van een dynamische en sympathieke ploeg;
sponsors wil zoeken bij vrienden en kennissen
... kom kan bij de ploeg van G3W.
Iedereen is welkom, zowel de doorwinterde joggers als beginnelingen, alsook de doorwinterde beginners! Schrijf je in op http://www.sport.be/runningtour/kortrijkloopt/2009/nl/inschrijven/ voor de afstand die je wenst. De eerste 1000 ingeschreven mannen en de eerste 2000 ingeschreven vrouwen krijgen een Asics t-shirt van de organisatie van de Sinksenloop.
Als je jezelf hebt ingeschreven, dan mail je ons op emmy.nuytten@telenet.be zodat wij een G3W T-shirt kunnen voorzien voor jou. Vergeet niet je maat te vermelden!
Geneeskunde voor de Derde Wereld zorgt voor een T-shirt met het motto: «gezondheid, een kwestie van strijd tegen het onrecht ». Onze vereniging zorgt ook voor een droogje en natuurlijk ook het glas van de vriendschap, op het einde van de loop, om je te bedanken voor je inspanningen.
Mogen we je vragen je in te schrijven voor 10 mei? Zo kunnen we voor iedereen een T-shirt voorzien!
De organisatie van de Sinksenloop-Knack ladies run voorziet dit jaar:
exclusieve herinneringsmedaille
kleedkamers voorzien in Sportcampus Lange Munte
gratis bewaarplaats sporttassen (Sportcampus Lange Munte)
correcte km- en tijdsaanduiding
uitgebreide bevoorrading onderweg (11 km) en aan de finish
500 g bloemkoolroosjes zout 30 g vetstof 6 eetlepels bloem ½ theelepel edelzoet paprikapoeder fijngehakte peterselie 2 dl zure room
Kook de bloemkoolroosjes halfgaar in 1,5 liter water met wat zout. Giet af en vang het kookvocht op. Verhit de gekozen vetstof in
een braadpan en roer er de bloem door tot er een lichtbruine roux ontstaat ; pas op voor aanbranden. Neem de pan van het vuur en
roer het zoete paprikapoeder door de roux. Bind het warme kookvocht, dat ondertussen weer in een kom op het vuur staat, met de
roux. Voeg de halfgare bloemkoolroosjes, enige eetlepels gehakte peterselie naar smaak en de helft van de zure room toe. Breng de
soep kort aan de kook. Neem de soep van het vuur. Schep de soep in kommetjes en deponeer in het midden van elk kommetje wat
van de overgebleven slagroom.
Pörkölt csirke
1 kip van ongeveer 1,2 kg, versneden in 10-12 stukken 1 grote ui, gesnipperd 40 g vetstof 1 theelepel mild of edelzoet paprikapoeder zout 2-3 rode puntprapikas, in ringetjes gesneden 1 grote tomaat, gevild, ontpit, in blokjes gesneden
Fruit de ui glazig in de gekozen vetstof. Neem de pan van het vuur en roer het paprikapoeder door de ui. Zet de pan weer op het
vuur en braad de stukken kip rondom aan op hoog vuur. Zet het vuur laag, strooi zout naar smaak en braad de kippendelen in de
afgedekte pan. Houd enkele paprikaringetjes apart om te garneren en die paprika en tomaat bij de kip. Dek de pan weer af en laat
alles smoren. Dit gebeurt het best in het eigen kookvocht, doch houdt wat water bij de hand om eventueel aanbranden te voorkomen.
Roer niet meer in de pan wanneer de kip bijna gaar is, maar schud de pan zachtjes heen en weer. Verdeel de kip over een warme
diepe schaal. Giet de saus erbij. Garneer met de apart gehouden ringetjes paprika. Serveer met deegwaren zoals tagliatelle,
farfalloni of rissoni, kortom met de pasta die je het beste lijkt. Geef er desgewenst komkommersalade bij.
Párolt alma
1 kg rinse appelen 50 g boter Kaneelpoeder
Verwijder de klokhuizen van de gewassen appelen met een appelboor. Snijd de ongeschilde appelen in dunne plakken. Stoof ze
zachtjes gaar in veel boter. Je hoeft niet te roeren, af en toe te pan schudden volstaat. Bestrooi de appels met kaneelpoeder en
serveer ze meteen terwijl ze nog gloeiend heet zijn
We hopen dat dit eetbare uitstapje naar Hongarije meevalt. Pörkölt, paprikás en tokány zijn verschillende soorten Hongaarse
stoofschotels die bepaalt worden door de verschillende ingrediënten. Zij ontstonden pas aan het einde van de 18de eeuw toen het
gebruik van paprikapoeder wijdverbreid werd. In elk geval ligt de combinatie vet-ui-paprikapoeder ten grondslag. Pörkölt wordt met
ongeveer elke vleessoort bereid. Voor paprikás is mager vlees van kalf kip of haas. Tokány bevat rund- of geitenvlees of wild. Voor
pörkölt wordt het vlees in dobbelsteentjes gesneden, voor tokány in dunne reepjes en de eerste bevat meer saus dan de tweede.
Paprikás bevat eigenaardig genoeg minder paprikapoeder dan pörkölt, maar wordt op smaak gebracht met zure room. Tokány bevat
bijna geen paprikapoeder, maar wel kruiden die in de andere twee stoofschotels niet gebruikt worden, met name zwarte peper en