Smelt de smout in een kom en fruit hierin de uien.Doe de stukjes spek bij de uien.Bestrooi met bloem en roer alles om.Voeg de aardappelen toe, overgiet met het water en roer alles goed om.Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de aardappelen garen.Heet serveren.
Lieden die nog wat koopkracht over hebben kunnen het smout vervangen door boter en het water door bouillon.
De vorige jaren was dit telkens een groot succes... Maar dit jaar hopen wij het nog beter te doen dankzij de medewerking van nieuwe mensen die deze mooie uitdaging willen aangaan.
Als je graag:
je inspanningen ten goede laat komen van de goede zaak;
deel wilt uitmaken van een dynamische en sympathieke ploeg;
sponsors wil zoeken bij vrienden en kennissen
... kom kan bij de ploeg van G3W.
Iedereen is welkom, zowel de doorwinterde joggers als beginnelingen, alsook de doorwinterde beginners! Schrijf je in op http://www.sport.be/runningtour/kortrijkloopt/2009/nl/inschrijven/ voor de afstand die je wenst. De eerste 1000 ingeschreven mannen en de eerste 2000 ingeschreven vrouwen krijgen een Asics t-shirt van de organisatie van de Sinksenloop.
Als je jezelf hebt ingeschreven, dan mail je ons op emmy.nuytten@telenet.be zodat wij een G3W T-shirt kunnen voorzien voor jou. Vergeet niet je maat te vermelden!
Geneeskunde voor de Derde Wereld zorgt voor een T-shirt met het motto: «gezondheid, een kwestie van strijd tegen het onrecht ». Onze vereniging zorgt ook voor een droogje en natuurlijk ook het glas van de vriendschap, op het einde van de loop, om je te bedanken voor je inspanningen.
Mogen we je vragen je in te schrijven voor 10 mei? Zo kunnen we voor iedereen een T-shirt voorzien!
De organisatie van de Sinksenloop-Knack ladies run voorziet dit jaar:
exclusieve herinneringsmedaille
kleedkamers voorzien in Sportcampus Lange Munte
gratis bewaarplaats sporttassen (Sportcampus Lange Munte)
correcte km- en tijdsaanduiding
uitgebreide bevoorrading onderweg (11 km) en aan de finish
500 g bloemkoolroosjes zout 30 g vetstof 6 eetlepels bloem ½ theelepel edelzoet paprikapoeder fijngehakte peterselie 2 dl zure room
Kook de bloemkoolroosjes halfgaar in 1,5 liter water met wat zout. Giet af en vang het kookvocht op. Verhit de gekozen vetstof in
een braadpan en roer er de bloem door tot er een lichtbruine roux ontstaat ; pas op voor aanbranden. Neem de pan van het vuur en
roer het zoete paprikapoeder door de roux. Bind het warme kookvocht, dat ondertussen weer in een kom op het vuur staat, met de
roux. Voeg de halfgare bloemkoolroosjes, enige eetlepels gehakte peterselie naar smaak en de helft van de zure room toe. Breng de
soep kort aan de kook. Neem de soep van het vuur. Schep de soep in kommetjes en deponeer in het midden van elk kommetje wat
van de overgebleven slagroom.
Pörkölt csirke
1 kip van ongeveer 1,2 kg, versneden in 10-12 stukken 1 grote ui, gesnipperd 40 g vetstof 1 theelepel mild of edelzoet paprikapoeder zout 2-3 rode puntprapikas, in ringetjes gesneden 1 grote tomaat, gevild, ontpit, in blokjes gesneden
Fruit de ui glazig in de gekozen vetstof. Neem de pan van het vuur en roer het paprikapoeder door de ui. Zet de pan weer op het
vuur en braad de stukken kip rondom aan op hoog vuur. Zet het vuur laag, strooi zout naar smaak en braad de kippendelen in de
afgedekte pan. Houd enkele paprikaringetjes apart om te garneren en die paprika en tomaat bij de kip. Dek de pan weer af en laat
alles smoren. Dit gebeurt het best in het eigen kookvocht, doch houdt wat water bij de hand om eventueel aanbranden te voorkomen.
Roer niet meer in de pan wanneer de kip bijna gaar is, maar schud de pan zachtjes heen en weer. Verdeel de kip over een warme
diepe schaal. Giet de saus erbij. Garneer met de apart gehouden ringetjes paprika. Serveer met deegwaren zoals tagliatelle,
farfalloni of rissoni, kortom met de pasta die je het beste lijkt. Geef er desgewenst komkommersalade bij.
Párolt alma
1 kg rinse appelen 50 g boter Kaneelpoeder
Verwijder de klokhuizen van de gewassen appelen met een appelboor. Snijd de ongeschilde appelen in dunne plakken. Stoof ze
zachtjes gaar in veel boter. Je hoeft niet te roeren, af en toe te pan schudden volstaat. Bestrooi de appels met kaneelpoeder en
serveer ze meteen terwijl ze nog gloeiend heet zijn
We hopen dat dit eetbare uitstapje naar Hongarije meevalt. Pörkölt, paprikás en tokány zijn verschillende soorten Hongaarse
stoofschotels die bepaalt worden door de verschillende ingrediënten. Zij ontstonden pas aan het einde van de 18de eeuw toen het
gebruik van paprikapoeder wijdverbreid werd. In elk geval ligt de combinatie vet-ui-paprikapoeder ten grondslag. Pörkölt wordt met
ongeveer elke vleessoort bereid. Voor paprikás is mager vlees van kalf kip of haas. Tokány bevat rund- of geitenvlees of wild. Voor
pörkölt wordt het vlees in dobbelsteentjes gesneden, voor tokány in dunne reepjes en de eerste bevat meer saus dan de tweede.
Paprikás bevat eigenaardig genoeg minder paprikapoeder dan pörkölt, maar wordt op smaak gebracht met zure room. Tokány bevat
bijna geen paprikapoeder, maar wel kruiden die in de andere twee stoofschotels niet gebruikt worden, met name zwarte peper en
Geen reactie op VB... provocatie VB lukt niet in Kortrijk!
KORTRIJK -- Een week geleden werd de brievenbus volgepropt door de extra-editie van het Gulden Spoor(het tijdschrift van VB), met als titel Geen supermoskee met minaret in Kortrijk!. Ja, het VB had een toelating gekregen van de Kortrijkse burgemeester om te betogen tegen de eventuele erkenning van de Moskee Atwaka, in de Stasegemsestraat.
Organisatie: ACOD steunpunt zuid in samenwerking met Linx+ Achturencultuur
Deze leuke dag voor groot en klein gaat door op 13 juni in ontmoetingscentrum de Vonke in Heule
en start om 15 uur.
Voor onze kleinsten zorgt Clown goochelaar Sergelino een kindersgrime
ons springkasteel en de kleurhoek doen de rest.
Voor de jongeren en volwassenen is een wedstrijd volksspelen voorzien met een handvol prachtige prijzen.
Workshops van Bond Moyson, ABVV jongeren en digitale fotografie samen met het optreden van volksdansgroep de Egelantier en Jurgen Pollet van het Kortrijkse Revue alias Urbie zorgen voor een interludium in de loop van de namiddag.
Omstreeks 19 uur zorgen we voor de innerlijke mens, en een aperitiefje moet ons in de stemming brengen voor dj Sergio en dit tot in de late uurtjes.
Deelname in de kosten voor dit alles bedraagt 5 Euro, kinderen onder de 12 jaar gratis. Inschrijven kan door storting van het bedrag op nummer 979 1516949 68
van: ACOD Afdeling Kortrijk-Rijselsestraat 19-8500 Kortrijkmet de vermelding van het aantal personen, het aantal kinderen onder de 12 jaar en uw sector.
Dit kan tot en met 05 juni 2009
Verdere inlichtingen kan men bekomen op de volgende nummers:
De Belgische revolutie 1830 - bezoek aan de tentoonstelling 100 jaar Algemene Centrale
28.03.2009: Achturencultuur op stap naar Brussel, In de voormiddag - Frans De Maegd- vertelde de geschiedenis van ons Belgenland. In tegenstelling tot wat 'de boekskes' ons wijs maakten was de Belgische Revolutie wel een opstand van de hongerige bevolking tegen het systeem.
In de namiddag bezochten we de tentoonstellinng van de Algemene Centrale, ABVV, 100 jaar AC, bouwen aan een nieuwe wereld. Het is een prachtige tentoonstelling en vooral met Lieven als gids...
einde van de maandmenu maart: Knibbels op 3 wijzen!
Amateurkok Frank Dhondt stelt voor:
Knibbels 1
Bloem, water, bruine suiker, boter en rozijnen.
Neem een kom en schep er een twintigtal soeplepels bloem in en een snuifje zout. Doe er water en rozijnen bij
en maak een halfvaste massa. Schep daaruit een kleine hoeveelheid deeg en
werp dit in kokend water. Zo bekomt je kleine bollen. Wanneer ze boven komen,
mogen ze eruit. Leg ze in een bord en laat ze afkoelen. Snij ze vervolgens in plakken van een halve centimeter en bak ze licht krokant in echte boter. Warm opdienen met een weinig botersaus en er bruine suiker over strooien.
Knibbels 2
bloem, flotjesmelk of karnemelk, rozijntjes, bruine poesuiker (casonade), boter.
deeg maken met flotjesmelk (afgeroomde) en voeg de rozijntjes toe.
de bolletjes gekookte deeg uitlekken op een linnen doek.
Voor het opdienen de boter smelten in een pan samen met bruine poesukker.
De balletjes worden daarin opgewarmd en lichtjes gecarameliseerd.
Knibbels 3
1/2 kg bloem
200 gr suiker, 125 gr rozijnjes, 100 gr boter,
1 lepeltje bakpoeder, 1/2 liter melk
Meng de bloem, suiker, krenten en het bakpoeder droog dooreen. Voeg er geleidelijk
aan de melk bij, zodat een vloeibaar deeg ontstaat. Laat de boter smelten
en voeg bij het deeg. grote bollen maken in de stijl van knoedels. Na het koken de knibbels laten afkoelen om nadien in
plakjes te snijden en te bakken in de pan zoals gebakken aardappelen.
Opdienen met bruine suiker.
Frank Dhondt
foto: socfo/frankmulleman - Frank Dhondt op 31.12.2009.
Hieronder de link naar het debat van 15 minuten tussen PVDA-voorzitter Peter Mertens en Filip Dewinter (VB) van vorige zondag op de Antwerpse regionale zender ATV.
Het boek van Peter Mertens, Op Mensenmaat, stof voor een socialisme zonder blauwe plekken kan je bij Filip bestellen aan 10 in plaats van 15 in de boekhandel(desmet.filip(at)scarlet.be). Een bespreking ervan, samen met andere boeken over socialisme, vind je vandaag in De Morgen.
Hierbij enkele andere quotes:
Eddy Van Lancker, federaal secretaris ABVV:
'Het boek Op mensenmaat van Peter Mertens, zowat een kroniek van een onafwendbare crisis, doet zijn titel alle eer aan.
Het is een glasheldere, maar vooral begrijpbare analyse van een ultra liberaal maatschappijmodel, geïllustreerd door herkenbare voorbeelden uit het leven gegrepen. Het is een vrij objectieve evaluatie van de huidige crisis, met niet alleen oorzaken en gevolgen, maar met ook een aanzet tot een noodzakelijke linkse remedie voor deze rechtse kwaal.
Een aanrader voor hen die links progressief denken, verplicht leeswerk voor diegene die dat nog niet doen.'
Luc Van der Kelen, hoofdredacteur Laatste Nieuws:
'De PVDA van Peter Mertens is lang niet meer de doctrinair verstarde partij van vroeger. Ook uit dit boek blijkt dat de partij ideologisch dichtbij het ABVV en de linkerzijde van de sp.a staat. Al wat ze nog nodig heeft, is iemand die het evengoed kan zeggen als Jan Marijnissen. Als dat gebeurt, dreigt de helft van de sp.a weg te lopen.'
Lode Van Outrive, voormalig Europees parlementslid SP:
'Het boek is gewoon indrukwekkend en het moet wijd verspreid en gelezen worden. De auteur kent het liberale vrije markt systeem ongelooflijk goed en wijst met harde feiten op de sinistere gevolgen voor de gewone mensen. Hij heeft ook rake ideeën over hoe het helemaal anders kan o.a. met doordreven solidariteit en juist opgevatte inspraak. Kortom, Op Mensenmaat is vlijmscherp en ongelooflijk juist.'
Jonas Geirnaert, filmmaker (Neveneffecten):
'Een meer-dan-briljant boek waarop ik al heel lang zit te wachten. Peter Mertens neemt oorzaken en gevolgen van de huidige financiële crisis onder de loep, maar waar andere opiniemakers blijven steken in het herkauwen van halfslachtige analyses gaat Mertens tot op het bot. Het boek is geen gratuite aanklacht, maar schuift ook linkse, sociale oplossingen naar voor. Een welkom tegengif voor de stortvloed aan antisociale en kortzichtige maatregelen die ons boven het hoofd hangen. "Op mensenmaat" is ook op mensenmaat geschreven: met heldere bewoordingen en toepasselijke metaforen, en in een aanstekelijke no-nonsensstijl. Een absolute aanrader.'
Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen, voorzitter Democratie 2000:
'Eindelijk een boek over het leven van gewone mensen. Peter Mertens geeft op een populaire wijze, helder, recht voor de raap, onthullend maar altijd vanuit een sterk ethisch kader, een stem aan de werkende en werkloze mensen. Op mensenmaat is een krachtig pleidooi voor een samenleving die recht doet aan de menselijke waardigheid van ieder individu. Onontbeerlijke lectuur.'
Jan Blommaert,Finland Distinguished Professor Linguistic Anthropology
'Eindelijk hebben we een robuust linkse parler vrai in dit land, na twee decennia waarin "de dingen zeggen zoals ze zijn" een rechts en uiterst rechts privilege was. Mertens geeft ons een onomstootbare reeks feiten en overwegingen en slaat daarbij spijkers met koppen. De feitenbasis van het boek is indrukwekkend. Dit boek is relevanter dan ooit. Twee decennia lang kwam het enige alternatief voor het dominante beleid vanuit de rechtse en extreem-rechtse hoek. Eindelijk krijgen we met het boek van Mertens een geloofwaardig links alternatief. Dit is robuust links zonder links-populistisch te worden. Mertens weigert mee te drijven met de populistische stroom. Hij onderbouwt zijn argumenten met solide feiten en verbanden, gedragen door een stevige marxistische analyse. Degenen die denken dat socialisme zijn tijd heeft gehad moeten dit actuele en overtuigende boekje maar eens lezen.'
30.03.2009: provocatie van VB in vreedzame Kortrijkse wijk! Standpunt Achturencultuur.
VB krijgt de toestemming om op 30 maart 09 een betoging te houden tegen de erkenning van de moskee in Kortrijk. Dat is een provocatie om boel en onrust te stoken in een wijk waar er geen enkel probleem is met genoemde moskee. Dat eredienstgebouw bestaat daar al twintig jaar. Toch is betogen hun democratisch recht. Laat ze het doen in lege straten!
De aanleiding van hun betoging is de aangevraagde erkenning van de moskee. Superstom om daartegen te betogen, ook vanuit hun zogezegde visie. Die erkenning betekent bepaalde subsidies van de overheid. Precies met die subsidies zou de moslimgemeenschap in Kortrijk op zoek kunnen gaan naar een meer geschikt en beter gelegen gebouw. Meteen zouden de verkeers- en parkeerproblemen in de Stasegemsestraat en omliggende van de baan zijn. VB betoogt dus eigenlijk tegen de Stasegemsestraat en omliggende.
Het stadsbestuur geeft toestemming voor de betoging. Weigeren zou ingaan tegen de grondwettelijke vrijheden. Maar het stadsbestuur stelt bovendien een stadszaal, het Poortgebouw van de Vetex, ter beschikking van de provocateurs. Dat poortgebouw is juist ingericht om het samenleven in de gemengde wijken rond de vaart aangenamer te maken. Die terbeschikkingstelling is een grote stap te ver. Het behoort niet tot de grondwettelijke vrijheden dat men het recht heeft op het gebruik van een stadsgebouw. Bovendien moeten geplande buurtsportactiviteiten hiervoor de plaats ruimen.
Deze groep is bedoeld als oproep aan het stadsbestuur om alsnog de terbeschikkingstelling van het Vetex-poortgebouw te weigeren aan de organisatoren van de anti-moskeebetoging op 30 maart.
marc lemaitre, Sp.a gemeenteraadslid Kortrijk
Ook Achturencultuur ondertekent dit standpunt van Marc! De Vetex moet er zijn voor alle buurtgebruikers en niet voor provocateurs!
Keer der Vlamingenstraat... niet meer toegankelijk voor uw GPS!
Het is een primeur: een straat heeft een andere naam gekregen zonder de hele procedure te doorlopen die eindigt in de gemeenteraad. Aan het begin van de Vlamingstraat (op het stadhuis verkeerdelijk Vlamingenstraat genoemd), kant Spoorweglaan, hebben de stadsdiensten een bordje aangebracht met 'Keer der Vlamingenstraat'. Nochtans is de Keer der Vlamingenstraat een straatje verder naar het station toe. Het rare straatje (waar de Pensioendiensten huizen, conciërge incluis) liep heel lang geleden langs een heuveltje waarop een molen stond. Vandaar de eigenaardige kronkeling.
aldus de blog van Marc Lemaitre, Sp.a gemeenteraadslid Kortrijk.
Ik moet Marc meer dan gelijk geven... op de laatste knip om de prikklok voor te zijn zoefde ik, met de fiets, de Vlamingstraat binnen, en toch, misschien doordat ik een 'beetje' fotograaf ben, met de neus in lucht...' zag ik dat er its niet klopte. Zelfs met mijn ochtendhumeur! Een ander bordje aan een nieuwe muur! Je zou voor minder starten met je werkdag met een goed gevoel.
Frank Mulleman,
foto: socfo/frankmulleman: Keer der Vlamingenstraat_2006
Che 1 en 2: een epos integraal in Kortrijk: 17.04.2009
EENMALIGE INTEGRALE VERTONING CHE
CHE PART 1 : THE ARGENTINE + PART 2: GUERILLA / STEVEN SODERBERG - USA/CUBA 2008, 127 + 130
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Che is een epos dat in totaal meer dan vier uur duurt, en zich concentreert op twee belangrijke periodes uit Guevara's leven. Eerst zijn samenwerking met Fidel Castro om de door de Amerikanen gesteunde dictator Batista uit Cuba te verdrijven, en daarna zijn mislukte avontuur in Bolivië. De film wordt in twee delen uitgebracht.
Deel één, The Argentine, toont ons de Cubaanse revolutie.
In korrelig, expressief zwart-wit zien we Ché een lang interview geven aan een Amerikaanse journaliste, waarin hij de details van de Cubaanse revolutie uit de doeken doet. Van daaruit kan Soderbergh moeiteloos de overgang maken naar de scènes in Cuba zelf - die, om het contrast er toch maar goed uit te laten komen, dan weer gedraaid zijn in prachtig warme kleuren. De filmmakers weten een ingewikkeld historisch verhaal op een simpele manier uit te leggen, wat sowieso een prestatie is die respect afdwingt. (Digg*)
Deel twee, Guerilla start na de Cubaanse revolutie. Che is een internationale revolutionaire held. Hij houdt bevlogen toespraken voor de Verenigde Naties en wordt een graag gezien gast op het internationale toneel. Tot hij plotseling verdwijnt. Hij duikt incognito en onherkenbaar op in Bolivia, waar hij in het geheim werkt aan de grote Latijns-Amerikaanse revolutie. De Boliviaanse strijd loopt echter een stuk moeilijker dan die in Cuba.
VRIJDAG 17 APRIL ~ 19u30
PRIJS: 10 / 8
RESERVEREN KAN OP 056/22.10.01 of info@budakortrijk.be ook linx+ Achturencultuur en Marianne organiseren deze avond...