Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • LP Boon - tentoonstelling - Achturenhuis -
  • Spaanse burgeroorlog
  • bruggepensioneerden eco watcher... deel 154
  • Corona wat?
  • Kafka, gedicht voor 'ik Caroline'
  • De toestand is hopeloos, maar niet enstig!
  • ambtenaren in de frontlinie tegen.... Corona!
  • Corona - stopzetting Achturencultuur
  • Ik Caroline!
  • Opinie: Engagement of Meritocratie?
  • Arm maar proper deel 144
  • sport is de spiegel van de maatschappij - deel 143
  • Nieuwjaar 20 PVDA Kortrijk
  • KWARTDRAAI LINKS (deel 140)
  • voorsmaakje van achturencultuur
  • kwartdraai links 135
  • kwartdraai links 134
  • kwartdraai links deel 133
  • Kwartdraai links 22 nov 19
  • .De bruggepensioneerde economiewatcher( 15 November 2019)
  • KWARTDRAAAI LINKS (deel 127)
  • Amougies 50 jaar geleden... getuigenis
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    adverteren
    www.bloggen.be/adverte
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    sjonfotografie
    www.bloggen.be/sjonfot
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandmenu: Hongarije in de kijker.

    Karfiolleves

    500 g bloemkoolroosjes
    zout
    30 g vetstof
    6 eetlepels bloem
    ½ theelepel edelzoet paprikapoeder
    fijngehakte peterselie
    2 dl zure room

       Kook de bloemkoolroosjes halfgaar in 1,5 liter water met wat zout.  Giet af en vang het kookvocht op.  Verhit de gekozen vetstof in

    een braadpan en roer er de bloem door tot er een lichtbruine roux ontstaat ; pas op voor aanbranden.  Neem de pan van het vuur en

    roer het zoete paprikapoeder door de roux.  Bind het warme kookvocht, dat ondertussen weer in een kom op het vuur staat, met de

    roux.   Voeg de halfgare bloemkoolroosjes, enige eetlepels gehakte peterselie naar smaak en de helft van de zure room toe.  Breng de

    soep kort aan de kook.  Neem de soep van het vuur.  Schep de soep in kommetjes en deponeer in het midden van elk kommetje wat

    van de overgebleven slagroom.

    Pörkölt csirke

    1 kip van ongeveer 1,2 kg, versneden in 10-12 stukken
    1 grote ui, gesnipperd
    40 g vetstof
    1 theelepel mild of edelzoet paprikapoeder
    zout
    2-3 rode puntprapikas, in ringetjes gesneden
    1 grote tomaat, gevild, ontpit, in blokjes gesneden

       Fruit de ui glazig in de gekozen vetstof.  Neem de pan van het vuur en roer het paprikapoeder door de ui.  Zet de pan weer op het

    vuur en braad de stukken kip rondom aan op hoog vuur.  Zet het vuur laag, strooi zout naar smaak en braad de kippendelen in de

    afgedekte pan.  Houd enkele paprikaringetjes apart om te garneren en die paprika en tomaat bij de kip.  Dek de pan weer af en laat

    alles smoren.  Dit gebeurt het best in het eigen kookvocht, doch houdt wat water bij de hand om eventueel aanbranden te voorkomen. 

    Roer niet meer in de pan wanneer de kip bijna gaar is, maar schud de pan zachtjes heen en weer.  Verdeel de kip over een warme

    diepe schaal.  Giet de saus erbij.  Garneer met de apart gehouden ringetjes paprika.  Serveer met deegwaren zoals tagliatelle,

    farfalloni of rissoni, kortom met de pasta die je het beste lijkt.  Geef er desgewenst komkommersalade bij.

    Párolt alma

    1 kg rinse appelen
    50 g boter
    Kaneelpoeder

      Verwijder de klokhuizen van de gewassen appelen met een appelboor.  Snijd de ongeschilde appelen in dunne plakken.  Stoof ze

    zachtjes gaar  in veel boter.  Je hoeft niet te roeren, af en toe te pan schudden volstaat.  Bestrooi de appels met kaneelpoeder en

    serveer ze meteen terwijl ze nog gloeiend heet zijn

       We hopen dat dit eetbare uitstapje naar Hongarije meevalt.  Pörkölt, paprikás en tokány zijn verschillende soorten Hongaarse

    stoofschotels die bepaalt worden door de verschillende ingrediënten.  Zij ontstonden pas aan het einde van de 18de eeuw toen het

    gebruik van paprikapoeder wijdverbreid werd.  In elk geval ligt de combinatie vet-ui-paprikapoeder ten grondslag.  Pörkölt wordt met

    ongeveer elke vleessoort bereid.  Voor paprikás is mager vlees van kalf kip of haas.  Tokány bevat rund- of geitenvlees of wild.  Voor

    pörkölt wordt het vlees in dobbelsteentjes gesneden, voor tokány in dunne reepjes en de eerste bevat meer saus dan de tweede. 

    Paprikás bevat eigenaardig genoeg minder paprikapoeder dan pörkölt, maar wordt op smaak gebracht met zure room.  Tokány bevat

    bijna geen paprikapoeder, maar wel kruiden die in de andere twee stoofschotels niet gebruikt worden, met name zwarte peper en

    marjolein.


     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogmaatje
  • hallo
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs