GEZINSBOND KERKSKEN 17-12-2010
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief : Glaasje Pinot de charente
Crostinis :
Bereiding :
Rooster sneden brood aan beide zijden, en strijk deze aan 1 zijde in met gepelde en in twee gesneden knoflookteentjes.Maak er ronde of vierkante toastjes van.
Garnituur : (12st)
(1) 1 Snede gekookte ham 1 Snede rauwe ham 150 gr roomkaas 1 el groene pesto pezo
Bereiding : Snij de gekookte ham in vierkantjes van 1cm en de rauwe ham in fijne reepjes van een 3-tal cm lang.
Meng de roomkaas met de pesto en de gekookte hamblokjes en breng op smaak met pezo.
Verdeel over de crostinis en versier met de reepjes rauwe ham.
(2) 200gr tonijn natuur (blik) 6 gedroogde tomaten 1 sjalotje 15 groene ontpitte olijven 1klp kappertjes 12klp ricotta 2el olijfolie
Bereiding : Laat de tonijn uitlekken en prak fijn met vork.
Breng de sjalot;de olijven ;de gedroogde tomaten en kappertjes in de blender en mix heel fijn en meng daarna met de tonijn en de olijfolie.
Verdeel dit mengsel over de crostinis en werk af met laagje ricotta.
Pompoensoep.
Benodigheden : (5 a 6 lit)
5 middelgrote ajuinen 4 preien 1 middelgrote pompoen (4kg) 6 blaadjes laurier 2 takjes tijm 6 kippebouilonblokjes pezo 400 ml zure room 3 aardappelen bislooksnippers - olijfolie.
Bereiding :
Verwijder het niet bruikbare vruchtvlees;de pitten en de schil van de pompoen.
Snij het bruikbare vruchtvlees van de pompoen in blokjes van 2 a 3 cm.
Was en snij het wit van de prei in grove stukken
Schil de aardappelen en snij in kleine stukken.
Pel en snij de uien in kleine stukjes en laat aanstoven in olijfolie; en voeg er de prei en daarna de stukjes pompoen aan toe en laat eventjes meestoven.
Vul de kom met water tot wanneer alle groenten ondergedompeld zijn.
Voeg de stukjes aardappel;laurier;tijm en bouillonblokjes aan toe en laat alles garen.
Verwijder laurier en tijm en mix de inhoud van de kom.
Voeg eventueel water bij tot de gewenste dikte en breng op smaak met pezo
Garnier de soep op het bord met een lepel licht opgeklopte zure room en enkele
bieslooksnippers.
Hindegebraad met portosausje en groententorentje vergezeld door een tatin van golden delicious appeltjes en krokante aardappeltjes :
Benodigdheden ( 4pp) :
800 gr hindegebraad 1ui 1wortel 1prei 2blaadjes laurier takje tijm 1/2l wildfond porto 3el rodebessengelei stukje fondantchocolade 2keukenraapjes 1broccoli 1dl room bakboter bruine roux 1kg aardappelen 2 appelen - provencaalse kruiden pezo peterselitakjes -
Bereiding :
Breng de wildfond met de versneden soepgroenten aan de kook (ong 20min) en laat afkoelen.
Schil en snij ondertussen de aardappelen in 4 en verdeel ze in de ovenschotel, waarna men ze besprenkeld met olijfolie en bestrooid met de provencaalse kruiden.
Laat ze 40min bakken op 200° en roer regelmatig om.
Schroei het gebraad in een mengeling van hete boter en olie en leg het eveneens in een ovenschotel.
Laat 25min in een oven bakken op 200°
Déglaceer de braadpan en voeg dit bij het vlees waarna men het kruid met pezo.
Giet de wildfond door een zeef en voeg de gelei en de porto toe .
Neem het vlees uit de oven en voeg het vleesjus toe aan het wildfond en breng op dikte met bindmiddel en op smaak met pezo en werk de saus af met een stukje chocolade.
Laat het vlees rusten in de ovenschotel afgedekt met alu-folie.
Snij de keukenraapjes in grove stukken en leg ze in een glazen schotel waarna men ze kruid met pezo en overgiet met een weinig olijfolie en gaar ze in de microgolfoven (al dente)
Blanceer de broccolliroosjes een 4tal min in kokend water en stoof ze daarna in olijfolie en breng op smaak met pezono.
Voor de tatin gebruiken we best een pan met dikke bodem waarin we 150gr boter smelten met 220gr suiker tot wanneer het lichtbruin begint te kleuren
Schil de appelen en verdeel in 4 stukken die men op een zacht vuurtje laat bakken.
.
Tiramisu met advocaat.
Benodigdheden (5 pp) :
1dl advocaat 250gr mascarpone 450gr fruitsla (blik) 1glas sinaasappelsap 3 eieren 25gr melkchocolade 20 madeirakoekjes 3el suiker.
Bereiding :
Schik de madeirakoekjes in een langwerpige schotel en besprenkel ze met sinaasappelsap tot ze goed doordrongen zijn.
Snij het uitgelekte fruit in kleine stukjes en verdeel ze over de koekjes.
Klop de suiker met de eidooiers tot een homogene massa en meng er de mascorpone en de advocaat onder.
Klop de eiwitten tot sneeuw en roer het voorzichtig onder het mascarponemengsel.
Verdeel over het fruit en strijk glad. (eventueel een tweede laag koekjes fruit- mengsel)
Laat opstijven in de koelkast en rasp wat chocolade over de tiramisu voor het opdienen.
|