GEZINSBOND KERKSKEN 03-06-2011
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief : 2010-2011
Meng 2cl Grand-Marnier ; 2cl Bacardi ; 1cl Malibu en het sap van ½ citroen in een hoog glas en
Vul aan met sinaasappelsap
Steek een paar coctailkersen op een satéstokje en plaats in het glas..
Aperitiefhapjes :
Bereiding :
Gerookt spekrolletje met courgette en camenbert:
Snij de courgette in de lengte in heel fijne plakjes; halveer deze en bak ze daarna gekruid met peper aan beide zijden een 2-tal min en laat ze uitlekken.
Breng een plakje courgette op een sneetje gerookt spek en leg hierop een plakje camenbert.
Rol alles op en steek op een coctailprikker.Bak ze op en pan of een 10-tal min in een oven van 200°
Toastje met hesp en kaas :
Rooster brood en snij hieruit toastjes waarop men achtereenvolgens een sneetje gekookte ham ; een stukje peer (op siroop)en tot slot een sneetje kaas legt.
Strooi hierbovenop een beetje paprikapoeder en ze een paar min onder de grill tot wanneer de kaas gesmolten is.
Borrelglaasje :
Vul de glaasjes met achtereenvolgens : sla ; stukje tomaat ; stukje gekookt ei ; en to slot enkele garnalen.
Overgiet dit alles met een beetje coctailsaus en versier met een plukje peterselie.
Kabeljauwhaasje met asperges :
Bereiding :
Smeer de kabeljauw in met mosterd en bestrooi met paneermeel en laat deze 20min bakken in een beboterde ovenschotel op 180°.
Schil de asperges en kook al dente in gezouten water.
Maak ondertussen een hollandse saus.
Schik een stukje kabeljauw op het bord en leg hierbij enkele asperges dat men overgiet met de saus.
Dien op met een stukje brood.
Champignonsoep :
Bereiding :
Ajuin en prei laten aanstoven en daarna de champignons toevoegen en eventjes laten meestoven.
Voeg enkele aardappelen alsook enkele blaadjes laurier ; een takje tijm en enkele kippebouillonblokjes toe.
Laat alle koken en haal hierna de tijm en laurier uit de kom en mix de inhoud.
Lamsfilet met knolselderpuree :
Benodigheden (4pp)
1/2Kg witloof 2worteltjes 1broccolli 600cl wildfond -50gr mosterd 1ei 150gr broodkruim peterselie aardappelen knolselder melk boter - pezono.
Bereiding :
Lamsfilet dichtschroeien en warm houden.
Mix de peterselie met het broodkruim; een mespuntje mosterd en het eiwit in een blender.Voeg eventueel een beetje water toe en srtijk het lamsfilet in met het peterseliemengsel.(behalve de bovenkant)
Schik in een ovenschotel en bak een 8-tal min op 200°
Snij de groenten en stoof ze al dente.
Laat de fond + jus inkoken en bind eventueel met beetje roux en voeg daarna een klontje boter toe.
Maak een knolselderpuree en dien op met de lamsfilet en de groentjes.
Gebakken ananas met Grand-Marnier.
Benodigdheden (4 pp) :
1 verse ananas sap van 2 sinaasappelen 2klp vloeibare honing 1el Grand-Marnier 2 klontjes boter bindmiddel vanilleroomijs citroenmelisse - poedersuiker
Bereiding :
Schil de ananassen en snij in schijven van 1 cm waarvan men de harde kern verwijderd.
Smelt boter in een pan en bak daarin lichtjes de ananasschijven en voeg dan een beetje honing toe en laat uitsmelten tot wanneer de ananas lichtjes begint bruin te kleuren.
Voeg er het sinaasappelsap en een scheutje Grand-Marnier aan toe en laat saus eventjes inkoken
(voeg eventueel wat bindmidel toe)
Leg een schijf ananas in het midden van het bord en schep in het midden een bolletje vanilleijs.
Giet een beetje saus erover en versier met blaadje citroenmelisse.
Bestrooi dit alles met wat poedersuiker.
|