Hagelands goud
Benodigdheden : 2 delen wit druivensap 1 deel appeljenever 1 deel droge witte wijn
Javanais met kruidenkaas (4 pers..)
Benodigdheden : 4 sneetjes roggebrood -2 etl kruidenkaas 1 kiwi/zespri enkele takjes bieslook
Bereiding :
Het brood ontkorsten en de sneetjes lichtjes aandrukken met een rol.
Kiwi schillen en in dunne reepjes snijden.
Besmeer elk sneetje brood met de kruidenkaas en leg er de kiwis op. Leg een 4 à 5 laagjes op elkaar.
Verdeel de javanais in kleine rechthoekjes met een broodmes. Werk af met bieslooktakjes.
Carpaccio van tonijn met mangochutney en foie gras (4 pers.)
Benodigdheden : rauwe tonijn (Sashimi)/zalm - 1 mango ½ komkommer foie gras - pezo
Pesto : 100 gr pijnboompitten 1 potje basilicum ¼ citroen olijfolie - pezo
Bereiding :
Pesto : verse basilicumblaadjes enkele seconden blancheren in kokend water en dan direct afkoelen met ijskoud water (om kleur te behouden).
De pijnboompitten lichtjes kleuren in de pan.
Voeg de basilicum, pijnboompitten, citroensap, olijfolie en pezo tesamen en mix kort.
Mangochutney : mango schillen en in heel fijne brunoise snijden. Meng ze met de pesto.
Snij de komkommer ook in fijne brunoise en de tonijn/zalm in heel dunne schijfjes.
Afwerking : leg 4 schijfjes tonijn op het bord. ¾ afboorden met de mangochutney en ¼ met de komkommer en tomatenreepjes.
Kruid de tonijn met grof zeezout/fleur de sel en peper en leg er een beetje foie gras op.
Eendenborst met aardappelrösti, venkel en sinaasappel-portsaus (4 pers.)
Benodigdheden : 4 eendenborstfilets 1 tl anijszaad 1 venkel 2 etl Ricard 2 etl rode port 4 dl gevogeltefond 3 sinaasappels 1 etl vloeibare honing 4 aardappels 1 sjalot 1 handvol bladpeterselie 2 etl geraspte parmezaan 2 eieren boter - pezono
Bereiding :
Snij de eendenborsten in ruitvorm in langs de velkant. Bestrooi met pezo.
Bak beide kanten kort in de grillpan en laat nog ong. 15 min verder garen in de oven op 180 °C.
Het vlees moet nog rozig zijn.
Giet het overtollige vet weg en deglaceer met rode port. Voeg versgepers fruitsap toe, samen met de vloeibare honing en de gevogeltefond.
Laat inkoken en klop op met enkele klontjes ijskoude boter.
Rasp de geschilde aardappels en meng met gehakte sjalot, peterselie, parmezaan en eieren. Kruid met pezono en bak er pannenkoekjes van.
Snij de venkel in kleine stukjes en wok met anijszaadjes. Flambeer met Ricard.
1 appelsien in 2 snijden en dan in fijne schijfjes.
Leg telkens op een groot bord en röstikoekje met daarbovenop de venkel en enkele sneetjes eend.
Lepel er wat saus rond en enkele schijfjes sinaasappel.
Postre Maria-Louisa (4 pers.)
Benodigdheden : 200 gr witte chocolade 125 gr room scheutje rhum en kirsch boudoirkoekjes
Marsepein citroensap potje natuuryoghurt perziken ananas.
Bereiding :
Breek 200 gr witte chocolade in stukjes en leg ze in een kom.
Verwarm 125 gr room juist tot het kookpunt en voeg het bij de witte chocolade. Doe er een scheutje rhum en roer tot alles gesmolten is.
Leg in een schaaltje een laagje verkruimelde koekjes (boudoirtjes) en daarop versnipperde stukjes marsepein.
Verdeel het beslag over de glazen. Zet koel in de ijskast.
Voor het opdienen :
Meng een beetje citroensap door natuuryoghurt en schep een lepel op het beslag.
Reepjes perzik, ananas,
laten weken in kirsch en in een torentje boven op de yoghurt schikken.
|