Armageddon
Benodigdheden : 20 ml Bacardi-wit 30 ml Passoa sinaasappelsap scheutje grenadine ijsblokjes.
Aperitiefhapjes
1)Toastjes met mosselsla vleessla préparé.- gerookte zalm & heilbot. Versieren met gekookt ei, zilvertuitje, gehakte peterselie
2) Zwanworstjes in jasje : 1 blik Zwanworstjes gerookt spek kaas
Zwanworstjes in 2 snijden, schijfje kaas (ter grootte van het worstje) tussen leggen en omwikkelen met gerookt spek. Op de pan afbakken en warm houden in de oven.
3) Lychee-zalm aperitiefhapje : 12 lychees potje roomkaas met kruiden 2 plakken gerookte zalm.
Spuit in de holte van lychee de roomkaas. Snij de gerookte zalm in reepjes (iets kleiner dan de lychee) en wikkel rond de lychee. Steek hem vast met een prikker.
Scampis en asperges in milde kerrie (4 pers.)
Benodigdheden : ± 5 scampis 300 gr witte asperges 165 ml kokosmelk (blik) ¼ blokje visbouillon 1 etl boter 1 etl kerrie -1 etl gehakte bieslook 3 takjes verse koriander pezo quikmaïzena - broodje
Bereiding :
Leg de diepgevroren scampis 2 min in heet water en pel ze. Dep goed droog en verwijder het darmkanaal. Snipper de koriander grof.
Asperges schillen en snij ze in 4 stukken.
Smelt de boter in een pan en doe er de stukken asperge in. Roer om en voeg de kokosmelk en de kerrie toe. Breng op smaak met pezo en ¼ blokje visbouillon.
Laat onafgedekt zachtjes sudderen gedurende 8 min.
Voeg de scampis toe, schep om en laat nog 4 à 5 min zachtjes verder sudderen. Bind naar smaak lichtjes met de sausbinder.
Voeg het gesnipperde bieslook en de gesnipperde koriander toe. Afsmaken met pezo.
Versier met grofgehakte koriander en/of peterselie en geef er een minibroodje bij.
Eendenborst met aardappelrösti, venkel en sinaasappel-portsaus (4 pers.)
Benodigdheden : 4 eendenborstfilets 1 tl anijszaad 1 venkel 2 etl Ricard 2 etl rode port 4 dl gevogeltefond 3 sinaasappels 1 etl vloeibare honing 4 aardappels 1 sjalot 1 handvol bladpeterselie 2 etl geraspte parmezaan 2 eieren boter pezono
Event. nog andere groenten
.
Bereiding :
Snij de eendenborsten in ruitvorm in langs de velkant. Bestrooi met pezo.
Bak beide kanten kort in de grillpan en laat nog ong. 15 min verder garen in de oven op 180 °C.
Het vlees moet nog rozig zijn.
Giet het overtollige vet weg en deglaceer met rode port. Voeg versgeperst fruitsap toe, samen met de vloeibare honing en de gevogeltefond.
Laat inkoken en klop op met enkele klontjes ijskoude boter.
Rasp de geschilde aardappels en meng met gehakte sjalot, peterselie, parmezaan en eieren. Kruid met pezono en bak er pannenkoekjes van.
Snij de venkel in kleine stukjes en wok met anijszaadjes. Flambeer met Ricard.
1 appelsien in 2 snijden en dan in fijne schijfjes.
Leg telkens op een groot bord en röstikoekje met daarbovenop de venkel en enkele sneetjes eend.
Lepel er wat saus rond en enkele schijfjes sinaasappel.
Mandarijntjessoep met roomijs (4 pers.)
Benodigdheden : 6 zoete mandarijntjes(of Mandora) 2 dl suikersiroop (gemaakt van gelijke delen suiker en water = 200 gr suiker en 2 dl water) 2 dl witte wijn scheutje Tripel Sec 1 vanillestok 1 dl sinaasappelsap 1 etl vanillepoeder - vanilleroomijs
Bereiding :
Pel de mandarijntjes en verwijder de witte vliesjes. Snij de mandarijntjes in plakjes en verdeel ze over de borden.
Doe de witte wijn, de suikersiroop en op het einde de Tripel Sec in een pannetje. Voeg de doorgesneden en uitgeschraapte vanillestok en het sinaasappelsap toe. Kook eventjes en verwijder de vanillestok. Klop het mengsel goed op.
Leng het vanillepoeder aan met wat koud sinaasappelsap en bind het soepje lichtjes met dit mengsel.
Laat afkoelen en verdeel over de mandarijnpartjes in de borden.
Serveer met een bolletje vanilleijs.
|