GEZINSBOND KERKSKEN 18-03-2011
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief (pp): The best of Jules (Green tower)
Benodigheden:
3cl Triple sec - 3cl Malibu 3cl Bacardi 10cl Sinaassap 2cl Pisang ambon - 2cl Citroensap
Meng alle dranken in een hoog glas en serveer koel
Aperitiefhapje : Spekballetjes :
Benodigheden (10st):
3el paneermeel 1 eidooier 200gr varkens/kalfsgehakt 50gr geraspte gruyère 10 sneden gerookt spek (dun gesneden) boter - pezono
Bereiding :
Meng het paneermeel en de eidooier onder het gemengd gehakt en kruid met pezono.
Maak kleine balletjes en rol ze door de geraspte kaas waarna men ze omwikkeld met een sneetje gerookt spek.
Bak op een pan met boter en seveer warm.
Brusselse soep (5 a 6 lit):
Benodigheden :
3kg spruiten 500gr aardappelen 4 uien 4 selderstengels 4 preiwitten 6 blaadjes laurier 6 dikke sneden gerookt spek - 2 takjes tijm 6 kippebouilonblokjes pezo - olijfolie
Bereiding :
Maak de spruiten proper en blanceer ze een 3tal minuten in kokend water.
Pel ondertussen de uien en snij in kleine stukjes waarna men ze laat aanstoven in olijfolie.
Was de prei en snij eveneens in stukken en laat eventjes meestoven.
Schil ondertussen de aardappelen en snij in stukjes.
Bak de in blokjes gesneden spek op een pan in wat boter en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat de spruitjes een weinig bakken in dezelfde pan.
Voeg de spruiten en de in stukjes gesneden selder toe en vul de kom met water tot wanneer alle groenten ondergedompeld zijn.
Men kan eventueel enkele spruitjes apart houden en in kleinere stukken snijden ter versiering van de borden
Voeg er de stukjes aardappel;laurier;tijm en de bouilonblokjes aan toe en laat alles garen.
Verwijder de laurier en tijm en mix de inhoud van de kom.
Voeg eventueel water bij tot de gewenste dikte bekomen is en breng op smaak met pezo.
Garnier de soep op het bord met de spekblokjes en de eventuele stukjes spruit.
Varkensfilet met ham en witloof geserveerd met broccolipuree :
Benodigdheden (4pp) :
4 Varkensfilets (200gr/pp) ½ kg witloof 8 sneden gandaham 400cl wildfond - Mosterd boter pezo
Voor de puree : 250gr aardappelen ½ broccoli 40gr boter 1ei -pezono .
Bereiding :
Verdeel de broccoli in roosjes en verwijder het vel van de stengeltjes.
Spoel de roosjes en blanceer ze daarna een paar min in kokend water.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Voeg er de broccoli;de boter en de eieren aan toe en pureer alles.
Breng op smaak met pezono.
Haal ondertussen de buitenste blaadjes van het witloof en snij de binnenste fijn.
Kruid het vlees en beleg het met de witloofblaadjes en rol daarna het geheel op in de gandaham.
Bak deze stukken aan in wat boter gedurende een 10-tal min.
Neem de stukken vlees uit de pan en voeg er het fijngesneden witloof aan toe
Laat dit eventjes aanstoven en blus daarna de pan met wildfond waaraan men een lepel mosterd en eventueel wat bindmiddel aan toevoegd.
Schik het vlees op de borden en serveer met de saus en de broccolipuree.
Gebakken meloen met tijm en honing.
Benodigdheden (4 pp) :
1 meloen 2 soeplepels honing (vloeibare) 4 soeplepels frambozenlikeur 4 bolletjes vanilleroomijs tijm boter - bindmiddel .
Bereiding :
Schil de meloen en snij in schijven van ong 1cm.
Verwijder de pitten
Smelt een klontje boter in een pan en bak daarin lichtjes de meloenschijven.
Voeg er de honing aan toe en laat volledig uitsmelten zodat de meloen lichtjes bruin begint te kleuren.
Voeg er de likeur aan toe en stooi er een beetje tijm overeen
Laat de saus een beetje inkoken
Haal de schijven uit de pan en leg ze op de bordjes
Bind de saus indien nodig.
Serveer de schijfjes meloen met de saus en een bolletje vanilleroomijs
|