Champagne Mandarine
Benodigdheden : ½ fijngemaakt ijs 1/5 Mandarine Napoleon 1/3 champagne 2 scheutjes angostura 1 scheutje citroensap 1 stukje citroenschil
Tapa van kerstomaatjes en grote garnalen
Benodigdheden : 250 gr kerstomaten 2 teentjes knoflook 200 gr gekookte, gepelde garnalen - 5 etl olijfolie 1 etl citroensap fijngehakte peterselie - pezo
Bereiding :
Snij de gewassen tomaatjes in twee en haal er het vruchtvlees uit.
Roer olijfolie, citroensap en fijngesneden knoflook door elkaar voor de marinade. Snij de garnalen in kleine stukjes en laat ze ongeveer een uurtje marineren.
Vul de tomaatjes en versier met gehakte peterselie.
Warm geitenkaasje op gebakken appelschijfjes (4 pers.)
Benodigdheden : 2 appelen (Cox Orange) 4 geitenkaasjes à 100 gr gemengde sla 2 etl vloeibare honing gehakte walnoten pijnboompitten beetje kweeperengelei peper
Honingvinaigrette : 1 etl mosterd 1 teentje knoflook 1 uitje 1 etl honing 3 etl zonnebloemolie
1 etl wijnazijn
Bereiding :
Schil de appelen en verwijder het klokhuis, snij ze in wieltjes.
Bak ze op een zacht vuurtje in het boter. Draai tijdig om en eenmaal gaar overgiet ze met een scheutje honing. Hou ze warm in een ovenschotel.
Schik de geitenkaasjes op de appelen en zet een 5-tal minuten in de oven op 200 °C tot de kaasjes smeltzacht zijn.
Vinaigrette : ui en knoflook heel fijn snipperen. Meng met de mosterd en de honing. Flink omroeren en al kloppend de zonnebloemolie en wijnazijn toevoegen.
Leg op de bordjes de gemengde sla. Daar bovenop de warme appelen met geitenkaasje.
Versier met gehakte walnoten, geroosterde pijnboomzaadjes en kweeperengelei en lepel er de honingvinaigrette rond.
Gentse waterzooi (4 pers.)
Benodigdheden : braadkip van ong.1 kg 1 dikke ui 3 preien 3 wortelen ½ witte selder 250 gr champignons - 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) 30 gr boter 40 gr bloem 2 ½ dl room gehakte peterselie citroensap pezono -- aardappelen
Bereiding :
Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water. Voeg de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en pezo toe. Breng aan de kook en leg er het kruidentuiltje in.
Laat de kip ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen.
Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een zeef en laat dit nogmaals goed inkoken tot je ongeveer 1 ½ l overhoudt.
Doe het vlees van de kip en trek in kleine stukjes.
Reinig de wortelen, prei, seldertakjes en champignons en snijd ze in julienne, champignons in schijfjes.
Stoof de wortel- en selderreepjes in de kippenbouillen, voeg er na enkele minuten de prei en champignons bij. Kruiden met pezo.
Maak de roux en giet er de ingekookte kippenbouillon bij. Room plus een beetje citroensap bijgieten en afkruiden.
Voeg als afwerking de kip en groenten bij de veloutésaus.
Laat nog even opkoken en serveer warm met gekookte aardappelen.
Strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over.
Zondagscrème (4 pers.)
Benodigdheden : 1 l melk 2 zakjes vanillesuiker 3 eieren 150 gr suiker 100 gr bloem gemengd fruit bus spuitroom.
Bereiding :
Kook de melk met de vanillesuiker.
Spits de eieren en meng de eigelen, bloem en suiker. Voeg er een beetje koude melk bij zodat je beter kan roeren.
Voeg dit bij de kokende melk zodat ze kan indikken. Laat afkoelen.
Eiwiten stijf kloppen en zachtjes onder de koude crème mengen.
In een potje de bodem bedekken met gemengd fruit en giet er de crème over.
Versieren met een toefje room.
|