Limo julep
Benodigdheden : (voor 1 glas)
10 cl schuimwijn Brut Jacques Cartier 3 cl limoncello ½ klp rietsuiker 4 blaadjes verse munt 1 schijfje citroen
Bereiding :
1. Plet de blaadjes munt met de suiker, zodat de aroma's goed vrijkomen en doe in een champagneglas. 2. Giet er de limoncello bij. 3. Voeg de goed gekoelde schuimwijn toe. 4. Versier met een schijfje citroen.
Gekleurde toastjes (20 stuks.)
Benodigdheden : 100 gr gerookte Schotse zalm 150 gr verse kaas 1 klp mierikswortel lompviseitjes 1 etl versnipperde bieslook 1 etl versnipperde peterselie heel fijn gesneden witloof
Bereiding :
Meng de kaas met de mierikswortel, peterselie en bieslook. Leg op een een toastje een reepje gerookte zalm, spuit daar het kaasmengsel op en versier met wat lompviseitjes en witloof.
Soepje van Butternut
BENODIGHEDEN : (Voor 7-8 liter) : 2 a 3 Butternut pompoenen (naargelang grootte) / 4 Preiwitten / 5 Middelgrote uien / 5 ( Aardappelen / 1 Gele of Rode paprika / Olijfolie / Kippebouillon / Kruidentuiltje (thijm-laurier) / 1 potje saffraan / pezo
BEREIDING :
Was alle groenten.
Schil 4 a 5 aardappelen en snij in stukjes.
Snij de pompoenen in schijven van +/- 3cm
Verwijder het binnenste niet bruikbare vruchtvlees tesamen met de pitten en schil vervolgens de schijven.
(bij deze soort pompoenen is al het vruchtvlees bijna bruikbaar)
Snij het bruikbare vruchtvlees in blokjes Snij het wit van de prei in grove stukken.
Snij de paprika heel fijn nadat de schil (met dunschiller) en de pitten zijn verwijderd.
Pel de uien, snij ze in kleine stukjes en laat ze aanstoven in olijfolie. ( Niet laten bruinen)
Voeg er de prei de paprika en vervolgens de stukjes pompoen aan toe en laat eventjes meestoven.
Vul de kom met water tot wanneer de groenten ondergedompeld zijn.
Voeg er de stukjes aardappel;het kruidentuiltje (tijm-lairier);de kippebouillon en een beetje peper aan toe.
Laat alles gaar worden
Verwijder het kruidentuiltje en mix de inhoud van de kom en voeg de safraan toe.
Voeg eventueel nog wat water bij tot de gewenste dikte is bekomen
Op smaak brengen met pezo
Brabantse fazantfilets (4 pers.)
Benodigdheden : ± 700 gr fazantfilets 200 gr blokjes gerookt spek 4à6 stroken witloof 2 dl Palm 2 dl room 1 etl suiker 3 etl boter 15 korianderbolletjes (Topaz) pezono instantsausbinder
Pommes duchesse : 250 gr aardappelen 40 gr boter 2 eieren pezono (amandelpoeder)
Bereiding :
Laat diepgevroren fazantfilets gedeeltelijk ontdooien.
Plet de korianderbolletjes tussen twee lepels.
Snij de witloofstronken middendoor en verwijder de harde, bittere kern.
Laat 1 etl boter smelten in een kookpan en leg er de stukken witloof naast elkaar in. Kruid met pezono en strooi er 1 etl suiker over. Laat het witloof rondom kleuren.
Smelt in een braadpan wat boter en bak de blokjes spek op een matig vuur. Haal ze uit de pan.
Voeg in dezelfde pan wat beter toe en bak de fazantenfilets rondom goudbruin. Kruiden met pezo en haal uit de pan.
Giet de Palm in de pan maak de braadresten los. Laat even doorkoken en voeg de korianderbolletjes en de room toe. Laat nog 2 min doorkoken en bind dan lichtjes met instantsausbinder.
Schik het vlees in het midden van een ruime ovenschotel met daarrond het witloof. Verdeel de gebakken spekblokjes over het vlees. Giet de saus gelijkmatig over de schotel en laat afgedekt 25 min gaar koken in een oven van 200 °C. Neem de laatste 5 min het deksel (of alu-folie) weg om lichtjes te laten kleuren.
Aardappelen gaar koken. Boter, eieren en kruiden toevoegen en een fijne puree van maken.
Met een spuitzak torentjes maken op een ingeboterde grillplaat. Zet ongeveer 30 min in de oven op 180 °C.
Luchtige chocolademousse (4 pers.)
Benodigdheden : 200 gr (8 stukjes) Côte dOr Culinaire chocolade 70 gr opgeklopte platte kaas (bv. Fjord) 4 eiwitten 60 gr poedersuiker (lange smalle glazen)
Bereiding :
Laat de chocolade au bain-marie smelten.
Klop de eiwitten stijf.
Meng de gesmolten chocolade met de opgeklopte platte kaas en de suiker.
Roer dit mengsel voorzichtig onder het stijfgeklopte eiwit.
Verdeel het over de glaasjes en laat min. 1 uur opstijven in de koelkast.
Versier met chocoladeschilfers en een koffieboontje.
|