Gezinsbond Kerksken 14/01/2011
Kookles voor mannen
Aperitief : glaasje cava
Pannekoekjes met tzatziki & tomaatjes (4 pers.)
Benodigdheden : 2 eieren 25 cl melk 150 gr bloem 1 klp gist boter ½ komkommer 250 gr Griekse yoghurt 1 teentje knoflook pezo (ev. azijn) zongedroogde tomaatjes in olie verse dille.
Bereiding : Klop voor het deeg de eiren los met de melk, bloem, gist en snuifje zout.
Verhit 2 etl boter in een pan en bak kleine pannekoekjes van 5 com aan beide kanten bruit.
Schil en rasp de komkommer en laat 10 min. uitlekken en druk er daarna het ovetollige vocht uit, waarna men het mengt met de yoghurt, knoflook (ev. azijn) en kruiden met pezo.
Besmeer de pannekoekjes met dit mengsel en werk af met tomaatjes en een takje dille.
Garnaalcakejes met kaviaar
Benodigdheden : 350 gr grote garnalen teentje knoflook 2 eieren 5 etl havervlokken 1 etl gehakte peterselie 4 etl bloem paneermeel olie pezo 4 plakjes spek 200 gr zure room 30 gr kaviaal
Bereiding :
Hak de garnalen fijn, pers er een knoflookteentje bij en vermeng met 1 ei, de havervlokken, de peterselie en breng op smaak met pezo en rol het mengsel tot balletjes.
Klop het 2e ei los met pezo en wentel de bolletjes achtereenvolgens door de bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
Verhit de plantaardige olie en bak rondom goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Bak het spek krokant en de cakejes af met een toefje zure room, wat kaviaar en een stukje spek.
Sardines met parmezaanse kaas & verse tomatensaus
Benodigdheden : 16 sardinefilets 35 gr bloem 2 etl melk 1 ei 70 gr oud broodkruim 60 gr Parmezaanse kaas plantaardige olie
Voor de saus : 1 etl olijfolie 1 ui 1 teentje knoflook 5 tomaten zonder zaadjes 2 etl suiker 80 ml droge witte wijn 2 etl basilicumblaadjes
Bereiding :
Wentel de vis in de bloem en haal hem daarna door een mengsel van ei en melk en vervolgens door het broodkruim en de kaas.
Dek af en plaats ong. 30 min in de koelkast.
Verhit de olie en bak de visjes tot ze bruin en gaar zijn en laat ze uitlekken.
Voor de saus verhitten we de olie en roerbak de uien en de knoflook tot ze gaar zijn, en voeg er dan de tomaten, suiker en de wijn aan toe. Laat enkele minuten pruttelen tot de saus gebonden is. Roer er de basilicum door.
Engelse lamskoteletten
Benodigdheden :
16 lamskoteletten 500 gr spruiten ¼ savooikool 30 cl lamsfond 1 dl melk aardappelen tijm ui paneermeel boter pezo
Bereiding :
Blancheer de groen kool en een paar minuten in een kom, giet ze af en stoof ze daarna met de olijfolie enkele minuten in deze kom, kruiden met pezo.
Doe hetzelfde met de spruitjes.
Verdeel de lamsfond en voeg de helft bij de kool en de andere helft bijde spruitjes. Voeg nog een takje tijm toe en laat enkele minuten pruttelen.
Kook de aardappelen half gaar en sij ze in schijfjes van ½ cm en bak daarna in boter op een pan en strooi er wat zout over.
Snij ondertussen de uien in ringen en doop ze eerst in de melk en daarna in het paneermeel alvoeren ze op een pan in de frituurolie goudgeel te bakken.
Snij de aardappelen in flinterdunne schijfjes en frituur deze mooi bruin op 170 °C en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de lamkoteletten in boter op een pan en kruiden met pezo.
Verwijder de tijm en giet de groenten in een vergiet en van het kookvocht op in één en dezelfde kom.
Voeg hierbij he braadvocht van de koteletjes.
Zeef de saus, bind deze tot de gewenste dikte en breng op smaak met pezo.
Schik het vlees op de borden en overgiet met een beetje saus, waarna men er enkele aardappelchips en gefrituurde uiringen bovenop legt.
Verdeel de groenten over de borden en werk af met de gebakken aardappelen.
Kiwi & bananensoepje met kokos
Benodigdheden :
2 kiwis 2 bananen 2 soeplepels kokos 4 eierdooiers 4 etl suiker ½ l melk - Chocoladeschilfers
Bereiding :
Snij de kiwis en bananen in schijfjes en meng er de helft van de kokos onder.
Breng de melk aan de kook.
Klop de eierdooiers met de suiker tot een homogene massa en giet er de kokende melk over.
Plaats dit mengsel op een zacht vuurtje, en roer tot het sausje licht gebonden is en laat afkoelen.
Schik het mengel van kiwi en banaan in diepe borden en overgiet met de saus.
Overstrooi met de rest van de kokos en chocoladeschilfers.
|