Aperitief Ritz Fizz
Benodigdheden : 15 ml Blue Curaçao 15 ml Amaretto citroensap - Champagne
Aperitiefhapje versierde toastjes
Benodigdheden : toastjes smeerboter - vleessla americain vissla platte kaas hesp - ansjovis tomaten gekookte eieren gesciseleerde sla zilveruitjes augurkjes fijngehakte peterselie.
Bereiding :
Noordzeetongfilets met fijne tomatenroom (4 pers.)
Benodigdheden : 8 noordzeetongfilets 1 glas droge sherry beetje visfumet - 1 etl boter
1 etl tomatenpuree 1,5 dl room 1 etl fijngesnipperde peterselie laurier pezo - halve maantjes van bladerdeeg.
Prei asperges (ev. blik)
Bereiding :
Tongfilets ontdooien. Indien ze nog niet opgerold zijn, oprollen met met de velkant naar binnen.
Laat de boter smelten in een brede koekepan en schik er de rolletjes naast elkaar in. Giet er de sherry en wat visfumet bij en kruid met tijm, laurier en pezo. Zet het deksel op de pan laat 8 min. zachtjes smoren.
Haal de tongrolletjes uit de pan en hou ze warm. Voeg aan het kookvocht 1 etl tomatenpuree en 1,5 dl room toe. Laat op een hevig vuur inkoken tot een lichtgebonden saus.
Prei kuisen en het wit in fijne sliertjes snijden. Voor het opdien, bakken in de friteuze. Asperges in blokjes snijden.
De fleurons 10 min. opwarmen in een oven.
De tongrolletjes op een bord schikken, overgieten met de saus en versieren met gehakte peterselie.
Schik de gefrituurde prei, aspergereepjes en fleurons naast de vis.
Hartig vleesbroodje met Jagersaus en aardappeltaart (4 pers.)
Benodigdheden : 500 gr (kalf/varken) 2 merguez-worstjes 1 etl groene peperbolletjes 100 gr champignons 1 ei broodkruim - pezono en cayennepeper gemengde sla tomaten.
Saus : 100 gr gerookt spek 150 gr champignons 1 etl tomatenpuree 4 dl (vlees)bouillon 1 dl rode wijn ui - bloem boter rozemarijn thijm pezo (= ev. 1 etl bruine suiker)
Aardappeltaart : 4 grote aardappelen 2 etl gehakte bieslook 2 etl gehakte peterselie 1 klp basilicum 1 ei 2 dl koffieroom boter olijfolie - pezono
Bereiding :
Vlees :
Champignons in schijfjes snijden, bakken in de pan en kruiden met pezo.
Meng het gehakt met het ei, broodkruim, de uitgelekte champignons en 1 etl groene peperbolletjes en kruiden met pezonoca.
Vorm een langwerpig broodje en steek er de merguez-worstjes in. 50 min bakken op 180 °C.
Sla kuisen en ciseleren. Tomaat in partjes snijden.
Jagersaus :
Snij het spek in reepjes en fruit aan de boter. Neem het spek uit de pan en fruit hierin de uisnippers en de champignons. Voeg tomatenpuree, bloem, bouillon en wijn toe. Kruiden en laat doorkoken. Voeg het spek terug bij de saus. Kruiden en aandikken met maïzena-quick.
Aardappeltaart :
Schil de aardappelen en rasp ze in fijne julienne. Dep ze droog. Smelt boter, giet er de olijfolie bij en bak de aardappeljulienne licht aan. Schep de inhoud in een met boter ingesmeerde taartvorm van ca 20 cm.
Klop het ei los in de koffieroom, kruiden met pezono en roer er de gehakte bieslook, peterselie en basilicum onder. Giet dit mengsel over de geraspte aardappelen. 30 min. afbakken op 180 °C.
Stort de aardappeltaart omgekeerd op een bord en versnijd ze in spieën.
Chantilly-room (4 pers.)
Benodigdheden : 50 gr maïzena ½ l melk 1 ei 150 gr fijne suiker - 140 gr margarine 250 gr petit-beurres 2 ananasschijven
Bereiding :
De margarine tot room roeren. De suiker, eierdooiers en het tot sneeuw geklopte eiwit bij de boter toevoegen.
De melk koken en er samen met de maïzena een dikke pudding van maken. De kom in koud water plaatsen en regelmatig roeren tot de pudding bijna koud is.
De pudding en de boterroom dooreen mengen.
De crème eventueel verfijnen met wat ananassap.
In een vorm, afwisselend een laag koeken en een laag crème doen.
Versieren met stukjes ananas.
|