Cristal Clear
Benodigdheden : 1 borrelglas wodka(citron) 1 blikje Sprite limoenschil - ijsblokjes
Tortilla-haringhapjes
Benodigdheden : 1 pot haring zak tortillachips kerstomaatjes 1appel - potje zure room (sla)
Bereiding :
Snij de haring in stukken. De kerstomaatjes in schijfjes snijden. De appel in kleine blokjes.
Doe een tipje zure room op de chips, leg daarop de haring, een schijfje tomaat en blokje appel.
Eventueel nog wat versieren met heel fijn gesneden sla.
In de schelp gegratineerde coquilles (4 pers.)
Benodigdheden : 8 coquilles 4 losse schelpen 1 sjalot teentje knoflook - verse gehakte peterselie of dille room scheut Noilly Prat - paneermeel viskruiden pezo boter -- stokbrood
Gemengde sla radijsjes - vinaigrette (1/3 (balsamico)azijn-2/3 olie-mosterd-pezo)
Bereiding :
Sjalot en knoflook zeer fijn snijden. Radijsjes in julienne snijden.
Schelp insmeren met olijfolie. Leg er de coquilles in en goed kruiden met pezo en viskruiden.
Meng in een kom de room, Noilly Prat, gehakte peterselie-sjalot-knoflook.
Giet dit mengsel over de coquilles in de schelp.
Strooi er paneermeel over en leg bovenop een klontje boter.
Schuif de schelpen ongeveer 15 min. in een oven van 200 °C.
Sla, radijsjes en vinaigrette mengen.
Zet de schelp op een bord en leg er een toefje vinaigrettesla naast.
Gevulde groenekoolrolletjes met trappistenbier (4 pers.)
Benodigdheden : 500 gr gehakt (rund/varken) chapelure 1 ei - 8 groenekoolbladeren 4 sneetjes kaas (bv. Corsendonck of Affligem) ½ flesje donker trappistenbier bruine quickmaïezena tijm laurier cayennepeper pezono.
Aardappelbeignets : bloemaardappelen 1 ei bloem boter - pezono - olijfolie
Bereiding :
Bereid het gehakt met chapelure en ei en voeg er een snuifje cayennepeper en pezono aan toe (mag doorsmaken). Breng in een grote kom licht gezouten water aan de kook en laat daarin de groenekoolbladeren gedurende 10 min. koken (zodat ze zacht en soepel zijn).
Verdeel het bereide gehakt en rol er 4 balletjes van.
Voor de koolrolletjes : leg 2 koolbladeren over elkaar en rol er een balletje gehakt in.
Schik de koolrolletjes in een ingeboterde ovenschotel, voeg tijm en laurier toe en overgiet met het trappistenbier.
Dek de schotel af (met alu-folie) en schuif in een voorverwarmde oven (200 °C). Laat gedurende 45 min. gaar worden.
Haal de rolletjes uit de schotel en schik ze op een vuurvaste serveer-schotel. Leg op elk rolletje een sneetje kaas en zet nog 5 min. in de oven.
Zeef intussen het kookvocht boven een kookpan en breng aan de kook. Bind met instantsausbinder voor bruine saus en breng op smaak met wat tuinkruidenbouillon en pezo.
Aardappelbeignets : aardappelen gaarkoken, fijn stampen en mengen met de eierdooier, opgeklopt eiwit en pezono. Maak er bolletjes van rol ze door de bloem en duw een beetje plat. Afbakken in olijfolie, droog ze af op keukenpapier en warm houden in de oven.
Banaan in een jasje van kokosnoot geparfumeerd met Mandarine Napoleon
en vanilleijs (4 pers.)
Benodigdheden : 2 bananen 4 bolletjes vanille-ijs een goede scheut Mandarine Napoleon 1 etl boter 50 gr amandelschilfers 50 gr gemalen kokosnoot 50 gr suiker (S2) een beetje bloemsuiker een beetje eiwit als garnituur enkele blaadjes munt.
Bereiding :
Ontdoe de banaan van zijn jasje en snijd hem in 4 gelijke stukken. Klop het eiwit los en rol er de banaan doorheen.
Daarna de stukken banaan door de gemalen kokosnoot rollen en goudbruin afbakken in wat boter.
Alvorens te flamberen met Mandarine Napoleon voegt men er een beetje fijne suiker aan toe.
De amandelschilfers kleurt men zonder vetstof in de oven of in een pan, na het kleuren vermengt men de schilfers met de bloemsuiker.
Opdienen : Op een plat bord plaatst men in het midden een bolletje ijs, er rond de stukjes banaan.
Schik er wat braadvocht rond en werk af met amandelschilfers en een takje munt.
Tip : je kan ook andere zoete likeur gebruiken zoals Grand Marnier of Cointreau.
|