Grand Mimosa - cocktail
Benodigdheden : Cava scheutje Grand-Marnier scheutje sinaasappelsap
Hapjes
1. Croques met zalm en mozarella (warm)
Benodigdheden : toastbrood gerookte zalm mozarella provencaalse mixkruiden
Bereiding : Leg tussen 2 sneden brood wat gerookte zalm en mozarella en kruiden. Plaats in croquemachine en verdeel nadien in kleinere porties.
2. Zwanworstje met kaas (warm)
Benodigdheden : zwanworstjes sneetjes netelkaas heel dun ontbijtspek.
Bereiding : worstjes in de lengte doorsnijden. Leg er een beetje kaas tussen en omwentel een wat spek en steek er een prikker in. Dan 10à15 min in de oven.
3. Kwarteleitje met ansjovis
Benodigdheden : kwarteleitjes - ansjovis
Bereiding : kwarteleitjes 8 min koken, pellen en in 2 snijden. Op een prikker een half kwarteleitje en een ansjovis steken.
4. Toastjes/witloofblaadjes met verschillende slaatjes
Vissla tonijnsla préparé gerookte vis - toastjes gekookte ei blokjes tomaat.
Gevulde kruidenchampignons met scampis (4 pers.)
Benodigdheden : 8 grote champignons 12 middelgrote scampis 100 gr mascarpone 100 gr kruidenkaas (type Boursin) 20 cl gevogeltefond 4 takjes peterselie ¼ potje bieslook pezo - stokbrood
Bereiding :
Pel de scampis en verwijder het zwarte darmkanaaltje.
Haal de voet uit de champignons en snij in fijne schijfjes. Snipper de peterselie en bieslook fijn.
Vul elk champignonhoedje met de kruidenkaas en steek er die gekruide scampis in.
Schik de gevulde champignons naast elkaar in een ovenschotel en doe er de steeltjes bij.
Giet de gevogeltefond in de schotel en schuif 20 min in een oven van 200 °C.
Neem de champignons uit de ovenschotel en hou warm.
Doe het braadvocht met de champignonsteeltjes in een pannetje en breng aan de kook. Voeg de mascarpone toe en roer er de fijngesnipperde peterselie/bieslook onder. Afsmaken met pezo.
Schik op elk bord 2 champignonhoudjes en lepel er de saus rond. Serveer met stokbrood.
Varkenshaasje in portsausje met seizoensgroenten en krielaardappeltjes (4 pers.)
Benodigdheden : 600 gr varkenshaasje mosterd paneermeel - 400 gr witte en groene asperges
1 courgette sjalot - zak peultjes teentje look pezo groentenbouillon preischeuten
Saus : 1 fijngesneden sjalot 1 persappelsien ½ l kalfs- of runderbouillon (lacroix) 1 dl porto fijgehakte peterselie, bieslook en dragon maïzena
800 gr voorgekookte krielaardappeltjes kruidenboter.
Bereiding :
Kruid het vlees met pezo en bak het rondom mooi aan in de hete boter en wat olie. Haal uit de pan en laat even afkoelen, smeer ze nu in met wat mosterd en haal ze vervolgens door het paneermeel. Laat ze tenslotte ong. 20à25 min verder garen in een oven van 200°C.
Witte asperges schillen (groene niet), een 8-tal minuten koken en in schuine stukken van ong. 2 cm snijden. Dan lichtjes bakken in boter/olijfolie met wat fijngesneden sjalot en kruiden met pezono.
Courgettes in staafjes snijden ter grootte van de asperges en dan eveneens bakken zoals asperges.
Peultjes laten ontdooien (beetgaar koken) en bakken in de pan.
Saus : fruit de sjalot in de pan van het gebakken vlees en voeg de runderbouillon erbij, laat inkoken. Vervolgens appelsiensap en de porto bijgieten. Laat de saus al roerend indikken (ev. zeven) en voeg tot slot de verse kruiden toe. Afkruiden en indikken.
Krielaardappelen in een ovenschotel leggen, mengen met de kruidenboter en in de oven laten kleuren. Regelmatig omroeren.
(Groenten in een ring presenteren : eerst de asperges, dan de courgettes en afsluiten met peultjes met daarop een toefje preischeuten).
Aardbeiencrème van platte kaas (4 pers.)
Benodigdheden : ½ kg aardbeien 100 gr vette platte kaas 80 gr suiker 1 pakje vanillesuiker
2 eieren 1 citroen ¼ l room 40 gr bloemsuiker - - suikerwater/appelsienlikeur, bloemsuiker - meringue
Bereiding :
Aardbeien wassen en tot moes fijnprakken.
Meng de platte kaas met 80 gr suiker, de vanillesuiker, 2 eierdooiers en het sap van 1 citroen, roer alles door elkaar.
Meng de aardbeienmoes onder dit mengsel.
Klop de room met de bloemsuiker stijf en schep ze onder de moes.
Klop het eiwit (met een snuifje zout) tot sneeuw en meng dit ook onder de moes.
Verdeel de crème in de potjes en plaats in de koelkast.
Laat nog enkele aardbeien in de suikersiroop met sinaaslikeur marineren en leg ze als garnering rond de bekers.
Versier met bloemsuiker en op de crème een laagje fijgestampte brokjes meringue.
Koffie & Annies taart
|