Belgische Cocktail
Benodigdheden : 1 etl citroensap 2 etl Tripel Sec 2 koffielepels amandelmelk ½ flesje witbier (goed fris)
Meng alle ingrediënten en vul ze aan met het ijsgekoeld witbier voor deze echt Belgische cocktail.
1) Geitenkaastoastjes met Luikse stroop (12 toastjes)
Benodigdheden : 6 sneedjes geroosterd brood, Luikse stroop, geitenkaas,
Bereiding : duw met een vormpje rondjes uit het geroosterde brood. Leg er een rondje geitenkaas op. Smeer er wat Luikse stroop op. Zet een paar minuten onder de grill in een voorverwarmde oven.
2) Hawaïaans toastje
Benodigdheden : toastjes 2 plakken ham -2 plakken kaas 1 klein blikje ananas paprikapoeder
Bereiding : Snijd de ham en kaas in vierkantjes. Laat de ananas uitlekken en verdeel hem in kleine stukjes. Leg op elk toastje een stukje ham, een stukje ananas en daarop een stukje kaas. Strooi hierop paprikapoeder. Bak 10 min in de oven op 200 °C. (serveer in papieren vormpjes)
3) Toastje besmeren met tonijnsalade en een streepje perzik.
4) Een kubusje komkommer omwikkelen met een reepje gerookte zalm waarop
wat Philadelphia Light is gesmeerd
5) Een kubusje mozarella met een half kerstomaatje (prikker)
Salade van scampi met jonagold-appel en lichte currysaus (4 pers.)
Benodigdheden : 16 scampis 2 jonagold currypoeder zure room limoenolie pezo sojasaus potje dille 4 eidooiers
Bereiding :
Scampis pellen en kruiden met pezo en kort afbakken op een hete pan.
Appel in blokjes snijden en currypoeder en zure room ondermengen.
Dressing maken van 1 eidooier, scheutje sojasaus en wat currypoeder en opwerken met limoenolie.
Voor de bordschikking leggen we 4 hoopjes appelsalade op het bord, we schikken de gebakken scampi erop, strooien er wat dressing over en rond.
Er mag nog een takje verse dille op elke scampi gelegd worden.
Varkenshaasje op zachte Banyulssaus, lentegroenten en gekruide nieuwe aardappeltjes (4 pers.)
Benodigdheden : 1 tl rozemarijn 1 tl tijm pezo varkenshaasje (400à500 gr) boter/olijfolie
Groenten : jonge worteltjes met loof hotelboontjes bloemkool (sjalotten-suiker-pezo
)
Saus : 100 gr sjalotten 180 gr goeie boter 500 ml Banyulswijn -150 ml kalfsfond - pezo
Gekruide aardappelen : aardappelen 60 ml olijfolie 3 klp oregano grof zeezout - peper
Bereiding :
Varkenshaasje pareren. Kruiden met pezo.
Bak de varkenshaasjes in een pan met boter/olijfolie rondom bruin. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, gehakte tijm en rozemarijn. 20 min. afbakken in een oven van 180 °C.
Snijd de varkenshaasjes in plakjes en verdeel over de borden.
Groenten : Schil de jonge wortelen en laat 1 cm groen aan het topje. Blancheren. In een pan de gehakte sjalotten en worteltjes stoven. Kruiden met pezo en suiker.
Hotelboontjes blanceren en stoven in de pan met gehakte ajuin en kruiden met pezo.
Bloemkool kuisen, bloempjes gaar koken en stoven in de boter. Kruiden.
Saus : bak in de pan van het vlees zachtjes de fijngesneden sjalotjes. Voeg de Banyuls toe en laat inkoken tot de alcohol is verdwenen. Voeg de kalfsfond toe en laat verder koken tot de gewenste dikte.
Monteer met de koude blokjes boter, maar laat niet meer koken ! Breng op smaak met pezo.
Gekruide aardappelen : aardappelen schillen, bijna gaarkoken en in de lengte in 4 snijden. Leg ze in een bakplaat. Voeg de olijfolie, zout en oregano toe en goed mengen. 45 min. bakken op 200 °C.
Aardbeiengratin met amandelen (4 pers.)
Benodigdheden : 500 gr aardbeien 3 à 4 dl room 100 gr suiker 100 gr amandelpoeder
50 gr amandelschilfers 2 eieren 2 eierdooiers 4 blaadjes munt vanilleijs.
Bereiding :
De eieren en de dooiers met de suiker mooi wit en schuimig kloppen (ruban).
Het amandelpoeder en de licht opgeklopte room toevoegen.
De gewassen en gereinigde aardbeien snijdt men in niet te grote stukken verdeel deze over de alu-bakjes tot de helft, waarna men ze overgiet met de romige amandelsaus.
Bestrooien met amandelschilfers en laten kleuren onder de ovengrill.
Afwerken met een muntblaadje en een bolletjes vanilleijs.
Tip : maak dit gerecht niet te lang op voorhand klaar, anders valt het eimengsel in elkaar.
|