Aperitief
Benodigdheden : (10 personen) ½ geperste pompelmoes - ½ geperste sinaasappel - ½ geperste limoen - 1 koffielepel suiker - 1 dl tonic -1 dl Americano (Gancia).
Bereiding : Vermeng de vruchtensappen, giet in een bourgogneglas en voeg vervolgens de suiker, de tonic en de Americano toe.
Opmerking: givreer de glazen vooraf (= suikerrand).
Lepelhapjes (
.)
1) Benodigdheden : pompelmoes/manderijn cocktailsaus grijze garnalen - preischeuten
Bereiding : leg op een lepel een partje pompelmoes. Giet er een beetje coctailsaus over en garneer
met een paar grijze garnalen en preischeuten.
2) Benodigdheden : 1 kiwi 8 sneetjes chorizo.
Bereiding : schil de kiwi en snij in piepkleine blokjes. Chorizo in fijne reepjes snijden.
Vul de lepel met wat chorizo en werk af met een toefje kiwi.
Papillot van mosselen (4 pers.)
Benodigdheden : 1 kg mosselen 1 blik kokosmelk 1 stukje gember 1 rode paprika 1 bakje/blik groene miniasperges 1 bakje sluimererwten 1 rode ui 1 teentje look - koriander - pezo alu-folie -- stokbrood
Bereiding :
Leg 4 stukken aluminiumfolie (ong. 30 cm) open.
Was de mosselen een paar keer tot ze goed proper zijn.
Snij de asperges, sluimererwten, rode paprika en rode ui in gelijke stukken. Look fijnsnipperen.
Schik de groenten in de papillot, leg hierop de mosselen en overgiet met kokosmelk.
Goed kruiden met pezo, beetje fijngesneden gember en een handvol fijngesneden koriander.
De papillot naar boven toe goed sluiten.
Laat de pakjes ongeveer 15 à 20 min garen in een oven van 200 °C.
Opdienen met stokbrood.
Kip met scampis en fijne groentjes (4 pers.)
Benodigdheden : 1 kippenborst (of bil) 16 scampis 1 wortel 1 prei ½ selder 3 dl bisque de homard 2 dl sojaroom - kervel boter/olijfolie pezo -- pasta
Bereiding :
Bak de kip langs alle kanten mooi bruin en kruid met pezo en kipkruiden en leg in een ovenschotel.
Snij de wortel, de selder en de prei in fijne brunoise, licht sueren en voeg ze bij de kip.
Giet er dan de bisque en sojaroom bij. Breng op smaak. Dek de ovenschotel met alu-folie.
Laat het geheel zon 25 minuten verder gaar worden op 180 °C.
De scampis kruiden en bakken in boter/olijfolie. Voeg bij de kip.
Laat nog even inkoken en de saus eventueel nog wat binden met quickmaïzena.
Opdienen met pasta.
Luchtige Mascarponecrème met gemengd fruit (4 pers)
Benodigdheden : 250 gr Mascarpone 50 gr suiker 2 etl Grand-Marnier 2 eieren
2 etl amandelschilfers 1 blikje gemengd fruit.
Koekje en fruit.
Bereiding :
Klop de 2 eierdooiers met de suiker en de Grand-Marnier tot een schuimige massa.
Voeg de mascarpone toe en meng goed.
De eiwitten stijf kloppen met een vingerknipje zout en spatel door het mengsel.
Schep een soeplepel gemengd fruit in 4 glazen en en giet er de crème in.
Zet 1 uur in de koelkast.
Bak de amandelschilfers goudbruin en strooi ze over de crème. Versier met een boudoirkoekje en een stukje fruit.
Een goeie wijnkeuze bij het menu van 5 december 2008
Mosselen vragen een zeer droge jonge witte wijn met een niet overheersend boeket.
Een Luxemburgse Rivaner, Elbling of Muscadet passen hier goed bij.
De mosselspecialisten in Philippine kiezen vaak voor een Pinot Blanc uit de Elzas.
Ze maken van die wijn dan de mosselwijn van het jaar.
Bij het voorgerecht voor 5 december kozen wij ook voor een Pinot Blanc uit de Elzas.
Deze wijn geeft een neutrale smaak met een behoorlijke frisheid maar gezien de speciale aard van de mosselbereiding kozen we voor een wijn met een iets meer afgeronde smaak.
Het werd daarom een Wolfberger 2007 reserve particulière voor 5,50 .
Bij kip (wit vlees) met scampis is weerom een witte wijn aangewezen en omdat een ingekookte gebonden saus de smaakpapillen nogal lang prikkelt is een ietwat volle wijn te verkiezen om een goed evenwicht met de spijs te bewaren.
Bij dit hoofdgerecht kozen we voor een wijn uit het zuidelijk deel van de Bourgogne, de streek van Mãcon, een Mãcon Village. Kwalitatief situeren we deze wijn tussen de gewone Mãcon wijnen en de grotere crus zoals Pouilly Fuissé
Het is een wijn voor 100% uit chardonnaydruif gevinifieerd. Ook de allergrootste bourgognewijnen zoals Meursault en
worden uit deze wijn gemaakt.
Onze keuze: Mãcon Village 2007 van de cave de Viré is een witte wijn die kracht en volheid combineert met een uitgesproken zachtheid en die slechts 4,67 kost.
Un grand merci a Herman et a votre santé!
|