Gezinsbond Kerksken
23/11/2012
Kookles voor mannen
Aperitief Campari met Schwepps
Benodigdheden : Campari Schwepps ijsblokjes
Giet een scheut Campari in een longdrinkglas. Gier er de Schwepps bij en een ijsblokje.
Pensenhapje ( pers.)
Benodigdheden : 1 zwarte en
1 witte pens - 6 etl appelmousseline (pot)
2 blaadjes gelatine (1,6 gr elk) 2 etl sinaasappelmarmelade (pot).
Bereiding :
Laat de gelatineblaadjes even weken in koud
water. Warm de appelmousseline op in een
steelpannetje, voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer goed om tot ze
gesmolten in het geheel. Lepel
appelmousseline ½ cm (hoog) in een kom
of vorm en laat opstijven in de koelkast.
Verwijder het vel van de pens en snij in plakjes van 1
cm dik. Snij ook de opgesteven
appelmousseline i n plakjes en leg op het stukje gebakken pens. Garneer met een toefje sinaasappelmarlelade.
Pastinaak-kerriesoep ( 4 pers.)
Benodigdheden : 1 ui 1 wortel 1 prei - 1 stengel selder 250
gr pastinaak 1 groen pepertje 2 teentjes knoflook 125 gr Griekse yoghurt
solo 1 l kippenbouillon 1 etl kerriepoeder pezo -- Stokbrood
Bereiding :
Ui, wortel, prei, knoflook en selder kuisen en grof
versnijden.
De pastinaak schillen en in blokjes snijden.
Smelt de boter in een pan en stoof de
soepgroenten. Voeg daarna de stukken
pastinaak toe en overgiet met de kippenbouillon. Laat ongeveer 25 min. koken.
Verwijder de pitjes uit het pepertje en snij in
ringetjes. Smelt wat boter in een
pannetje en bak de peperringen ongeveer 3 min.
Meng de Griekse yoghurt met het kerriepoeder en breng
op smaak met pezo.
Mix de soep glad en breng nogmaals op smaak.
Gratin van kabeljauw met groenekool ( 4 pers.)
Benodigdheden : 4 kabeljauwhaasjes 800 gr groenekook 700 gr
vastkokende aardappelen 100 gr geraspte kaas boter olijfolie - 3 dl melk 3 etl bloem - pezono
Bereiding :
Schil de aardappelen en snij in schijfjes van ½ cm
dikte.
Snij de groene kool in reepjes.
Kook de aardappelschijfjes 10 min in gezouten water en
giet af.
Verwarm de oven op 200 °C.
Smelt de boter en olijfolie in een kookpot en stoof de
groenekool 15 min. Kruiden met pezo.
Leg de aardappelschijfjes in een beboterde
ovenschotel. Voeg de gestoofde reepjes
groenekool toe. Leg er de
kabeljauwhaasjes op en kruid met pezo.
Smelt 2 etl boter in een pan en meng er de bloem
onder. Laat even drogen op het
vuur. Voeg er beetje bij beetje al
kloppende de melk bij tot u een mooi gebonden witte saus krijgt. Afkruiden met pezono.
Giet de bechamelsaus over de vis en verdeel er de
geraspte kaas over.
Zet de ovenschotel 25 min in de oven.
Tatin van peer en braambessen (8 porties)
Benodigdheden :
4 peren 250 gr braambessen 2 etl boter 1 rol
bladerdeeg 150 gr licht bruine suiker 4 etl amandelschilfers (nog roosteren
in een droge pan).
Bereiding :
Vet de taartvorm in met de boter. Bestrooi met de geroosterde
amandelschilfers. Bedek met de stukjes
peer en de braambessen.
Bestrooi met licht bruine suiker. Schuif 20 min in een op 180 °C voorverwarmde
oven.
Haal de taartvorm terug uit de oven. Leg het bladerdeeg boven op de taart. Plooi de randen goed naar de onderkant van
de taartvorm.
Prik enkele keren in het deeg met een vork (tegen het
rijzen tijdens het bakken).
Zet de taart opnieuw 25 min. in de oven.
Haal uit de oven en draai de taart om op een
bord. Laat afkoelen.
|