GEZINSBOND KERKSKEN 14-10-2011
KOOKLES
VOOR mannen
Aperitief :
Meng 3cl Vodka en 2cl
Limoensiroop in een hoog glas en vul vlak voor het opdienen aan met cava.
Aperitiefhapjes : Turkse gehaktballetjes
Ingrediënten (10pp) :
500gr gehakt (lam-rund), 2uien zeer
fijn gehakt, 3 teentjes knoflook, 4tl kaneelpoeder, 3el pijnboompitten (licht
geroosterd), 2tl rode paprikapoeder, 4el paneermeel, 2 eieren (licht
opgeklopt), 2 el tomatenketchup, enkele peterselie en muntblaadjes, 5el bloem,
zonnebloemolie,pezo, citroenpartjes als garnituur.
Bereidingswijze :
Kneed in een kom het gehakt; de ui; knoflook en
het kaneelpoeder en voeg er de pijnboompitten;paprikapoeder;paneermeel; ei en
ketchup aan toe en assaisoneer met pezo.
Hak de
kruiden en kneed ze door het mengsel en meng goed.
Vorm
balletjes en bestuif lichtjes met bloem waarna men ze in een pan met dun laagje
olie
goudbruin
bakt.
Haal uit de
pan en laat uitlekken op keukenpapier en garneer met peterselie en citroen.
Kabeljauw tomatencompote
koud amandelsoepje - zalfje van venkel
Ingrediënten (16pp):
1kg kabeljauwhaasje; 750gr tomaten;
3 uien (fijn gesneden); 2 teentje knoflook; 100gr suiker; takje rozemarijn; 100gr
gepelde amandelen; 12gr broodkruim; 1kl sherryazijn; 2venkels; 5gr anijszaad;
2gr venkelzaad; 1steranijs; limoenschil; zeste van sinaasappel; pezo;
olijfolie; gevogeltefond; Ricard; grof zeezout.
Bereiding :
1 Propotioneer de kabeljauw naar
stukken van 60 a 80gr en dep deze droog alvorens te kruiden met peper en eventjes te bakken in olie.Zout de
vis net voor het opdienen.
2 Emondeer en concasseer de tomaten en
laat ze op een zacht vuurtje zweten.
Voeg er wat
olijfolie; uien; geplette look; suiker en de rozemarijn aan toe en laat het
geheel op
een zacht
vuurtje garen tot het vocht bijna is uitgedampt.
3 Voeg de amandelen; look ;
broodkruim; olijfolie en sherryazijn in een blenderen mix het geheel tot een
gladde vloeibare samenstelling.
4 Laat de venkel in de gevogeltefond
gaar koken en voeg er een scheut Ricard; anijszaad;
venkelzaad; verpulverde streranijs; beetje
limoen en zestes van sinaasappel en wat zout aan toe.
Laat het geheel afgedekt infuseren en mix
het geheel na lauw te zijn afgekoeld tot een zalfje.
Kalfsgebraad met
spek-scharren (4pp) :
Ingrediënten :
2 eieren; 75gr boem; 75ml melk; 50gr
hazelnoten; tijm; peterselie; pezono; 1 wortel; 4 uien; ½ savooikool; 1kg
kalfsgebraad; 400ml bouillon; 50gr gerookt spek (niet te dun); 1tl maïzena.
Bereiding:
Splits de
eieren en zet het eiwit in de koelkast.
Meng bloem;
eidooiers en melk met een beetje zout tot een glad mengsel en laat rusten
Hak de
hazelnoten grof en rooster op een droge pan.
Was de tijm
en peterselie en hak grof en meng met de hazelnoten. (Hou beetje tijm over voor
bg)
Schrap de
wortel,was hem en snij in stukken.Pel 2 uien en snipper deze.
Maak de
savooikool schoon en snij in repen
Dep het
vlees droog en bak het in boter rondom goudbruin en kruid met pezo
Verdeel het
notenmengsel over het vlees en bak naargelang de dikte een 45 min op 180°.
Fruit de
wortel en de uien in het vleesjus op de braadpan en voeg dit bij het vlees.
Giet na ong
15min de fond erbij.
Snipper de
overige 2 uien en fruit de helft in boter tesamen met de savooikool en breng op
smaak met pezono;blus af met 200ml water en laat 20min stoven
Snij het
spek in blokjes en bak knapperig en fruit de andere helft van de ui mee.
Klop het
eiwit stijf en spatel het door het beslag; en daarna het spekmengsel.
Verhit
boter in een pan en giet het beslag erin en bak langs beide zijden zoals een
pannekoek.
Scheur de
pannekoek in willekeurige stukken mbv 2 vorken.
Neem het
vlees uit de oven en hou warm.
Schep met
schuimspaan de wortel en ui uit de fond
en laat koken waarna men met in een beetje water opgeloste maïzena deze tot de
gewenste dikte en op smaak brengt
Serveer het
vlees met de kool en garneer met wat tijm en dien op met de stukjes pannekoek.
Vanilleballetjes met druivensaus :
Ingrediënten (4pp)
125gr boter-3 eieren 500gr magere
kwark 70gr griesmeel 3el bloem 6el suiker 1 zakje vanillesuiker 400gr
druiven (witte+blauwe) 400ml witte druivensap 1el citroensap 1
kaneelstokje 2tl maïzena 60gr lange vingers zout muntblaadjes.
Bereiding :
Roer de
kwark; eidooiers; griesmeel; bloem; 4el suiker; vanillesuiker en een snuifje
zout door elkaar.
Roer er
50gr gesmolten boter,alsook het stijfgeklopt eiwit doorheen het mengsel.
Breng een
ruime hoeveelheid water met wat zout net niet aan het kookpunt en schep kwarkballetjes
(gevormd
met ijslepel of 2 lepels),in het water en laat ze 15-18min garen
Was
ondertussen de druiven; pluk ze van de
tros; halveer ze en verwijder de pit.
Breng het
druivensap; citroensap; 2el suiker en een kaneelstokje aan de kook.
Roer de
maïzena glad in 2el water en bind het sap hiermee.
Voeg de
druiven toe en breng kort aan de kook.
Verkruimel
de lange vingers en bak ze kort in 75gr boter.
Laat de
vanillebolletjes uitlekken en wentel door de kruimels alvorens ze te garneren
met een muntblaadje en te serveren met het druivensap.
Gebakken ananas met
Grand-Marnier.
Benodigdheden (4 pp) :
1 verse
ananas sap van 2 sinaasappelen 2klp vloeibare honing 1el Grand-Marnier
2 klontjes boter bindmiddel vanilleroomijs citroenmelisse - poedersuiker
Bereiding :
Schil de
ananassen en snij in schijven van 1 cm waarvan men de harde kern verwijderd.
Smelt boter
in een pan en bak daarin lichtjes de ananasschijven en voeg dan een beetje
honing toe en laat uitsmelten tot wanneer de ananas lichtjes begint bruin te
kleuren.
Voeg er het
sinaasappelsap en een scheutje Grand-Marnier aan toe en laat saus eventjes
inkoken
(voeg
eventueel wat bindmidel toe)
Leg een
schijf ananas in het midden van het bord en schep in het midden een bolletje
vanilleijs.
Giet een
beetje saus erover en versier met blaadje citroenmelisse.
Bestrooi
dit alles met wat poedersuiker.
|