GEZINSBOND KERKSKEN 19-03-2010
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief
Benodigdheden :
2 delen Gin 6 delen fruitsap (sinaas) 1 deel limoensiroop
Bereiding :
Alle ingredienten mengen en koel schenken
Toastjes met paté (25 st)
Benodigheden :
Seizoenpaté (eend-gans-gewone boerenpaté-...) 2 Appels 100 gr rozijnen
3 sneetjes brood 2 el frambozenazijn 4 el suiker
Bereiding :
Rooster het brood en snij in toastjes .
Schil de appels en snij in kleine stukjes. Doe deze in een pan samen met de rozijnen,de suiker en de frambozenazijn . Breng aan de kook en laat een 3-tal
min al roerend koken.
Verdeel het mengsel over de toastjes en schik er een beetje paté op.
Witloofsoep met grijze garnalen :
Benodigdheden voor 4 pp : 900 gr witloof 1 el bruine suiker 4 sjalotten sap ½ citroen 100 gr grijze garnalen 4 sneetjes brood 80 gr geraspte gruyèrekaas pezo
Maak het witloof schoon,verwijder de harde kern en snij in fijne stukjes.
Los de bruine suiker op in 1/2 l warm water.
Pel en snipper de sjalotten en fruit in olijfolie tot ze licht karamelliseren.Voeg het witloof , het suikerwater en het citroensap toe en laat 10 min stoven.
Voeg nog 1/2 l koud water toe tesamen met 2 visbouillonblokjes en laat 10 min koken op een laag vuur.
Kruid met pezo en laat nog 15 min afgedekt sudderen.
Het mengsel flink mixen tot een gladde massa word verkregen.
De onzuiverheden verwijderen met een schuimspaan.
Rooster de sneden brood en snij hieruit ronde vormen (met ring)
Stooi de kaas over de toasts en zet 5 min onder grill om te gratineren.
Verdeel de soep over de borden en leg er een sneetje geroosterd brood op en strooi er de garnalen rond.
Varkensgebraad met peren en appels:
Benodigdheden voor 4 pp : 3 knoflookteentjes 1 el fijngehakte rozemarijn 1 el fijngehakte salie boter - olijfolie 800 gr varkenslende 150gr pastinaken 300 gr stevige peren 200 gr rode appels 25 gr bruine suiker.
Puree : 250 gr aardappelen 40 gr boter 2 eieren melk - pezono
Bereiding :
Verwarm de oven op 230 a 250°.
Bak het vlees met boter goudbruin in een pan.
Pers 2 knoflookteentjes en meng met de rozemarijn,salie,olijfolie en wrijf er het vlees mee in.
Kruid met pezo en leg in een braadslee.
Schil en snij de pastinaken in kwarten.Snij de peren en appels ook in kwarten en verwijder het klokhuis.Doe alles in een andere braadslee tesamen met de rest van de knoflook, de bruine suiker en olijfolie.
Zet beide braadsleden 25 min in de oven en verlaag de temp tot 180° en laat nog 45 min bakken (naargelang dikte)
Roer de pastinaken-appels en peren regelmatig om.
Haal beide braadsleden uit de oven en bedek met alufolie,en laat 10 min rusten.
Verwijder het vet van de braadsappen en geef de jus bij het gebraad (eventueel inbinden)
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Boter,eieren en kruiden toevoegen en pureren.
Versnij het vlees en serveer op het bord met de pastinaken,peren, appels en spuit een torentje puree op het bord.
Gebakken ananas met rumsaus :
Benodigdheden voor 4 pp : 1 verse ananas sap van 2 sinaasappelen 2 kfl vloeibare honing 1el rum of grand-marnier 2 klontjes boter bindmiddel vanilleroomijs citroenmelisse - poedersuiker.
Bereiding :
Schil de ananassen en snij in schijven van 1 cm en verwijder de harde kern.
Smelt de boter in een pan en bak daarin lichtjes de ananasschijven.
Voeg de honing toe en laat volledig uitsmelten zodat de ananas lichtjes bruin kleurt.
Giet er het sinaasappelsap en de rum of grand marnier bij en laat de saus wat inkoken.
Haal de schijven uit de pan en bind de saus indien nodig.
Afwerking :
Giet een beetje lauwe saus op en bord.
Leg een schijf ananas in het midden en schep daarop een bolletje vanilleroomijs.
Versier met een blaadje citroenmelisse.
Bestrooi het bord met wat bloemsuiker
|