Mojito (per glas) Benodigdheden : 10 verse muntblaadjes ½ limoen 1 etl rietsuiker (ev. vloeibare) 45 ml witte rum limonade met citroensmaak crushed ijs. - rietjes
Mango met kiwi en Camenbert (4 pers.)
Benodigdheden : 1 mango 3 kiwis ½ Camenbert 1/3 pakje goede boter - toastjes
Bereiding :
Het fruit in stukjes snijden en op een toastje leggen. De Camenbert en de boter mengen met een vork en op het fruit leggen.
Alles kort onder de gril zetten.
Visfilet omringt door Spaanse mosselen in saffraansaus (10 pers.)
Benodigdheden : 5 visfilets 120 gr boter 3 kg mosselen 1 kruidentuiltje - 4 dl witte droge wijn 5 dl room 1 klp saffraan/kurkuma 3 sjajotten 1 venkel - 3 sinaasappelen -- stokbrood.
Bereiding :
Met een dunschiller de sinaasappel schillen en de bekomen zestes in fijne reepjes snijden. Een 5-tal min in water koken, afgieten en spoelen onder koud water.
In een grote kom de gehakte sjalotten en venkel met een klontje boter even laten uitzweten. Hierbij de gereinigde mosselen voegen, overgieten met de witte wijn en er een kruidentuiltje aan toevoegen.
De mosselen op een groot vuur snel gaar koken. Haal de mosselen uit de schelp.
Het mosselvocht door een neteldoek zeven.
De visfilets in een beboterde ovenschaal leggen, kruiden met pezo en overgiet met het warme mosselvocht. De vis hierin pocheren en warm houden.
Saus : het pocheervocht van de vis nogmaals doorzeven en terug laten inkoken.
Room en saffraan toevoegen en laten inkoken tot sausdikte. Kruiden met pezo en op het einde de sinaasappelreepjes bijdoen.
Leg in het midden van het bord de visfilet, giet er wat saus rond en enkele mosselen. Versier met een takje breedbladpeterselie.
Kaastortilla met kip en tomatensalsa (4 pers.)
Benodigdheden : 4 enkele kipfilets 1 pot mediteraanse pesto 4 schellen Seranoham - 400 gr aardappelen 1 ui 1 etl bieslook 150 gr gemalen kaas (St.Maarten) 5 eieren 300 gr tomaten 2 etl sherryazijn 1 etl verse koriander 1 etl gehakte peterselie - ½ rode ajuin ijsbergsla preischeuten - olijfolie boter pezono - lookkruiden
Bereiding :
De aardappelen gaarkoken in de schil, pellen en in schijfjes snijden.
De tomaten pellen, ontpitten en in brunoise snijden.
De witte ui in ringen snijden en de rode ui eveneens in brunoise.
De kipfilet in enveloppe snijden en vul ze met pesto en fijngesneden Seranoham. Kruiden met pezo, kleur ze in de pan en verder laten garen in een oven van 180 °C.
Laat de aardappelschijfjes kleuren in de boter/olijfolie. Doe hetzelfde met de uiringen en kruiden met pezo.
Verdeel de schijfjes over een beboterde ovenschotel en schik de uiringen er bovenop. Bestrooi met bieslook en de geraspte kaas. Overgiet de losgeklopte eieren en laat deze schotel 40 min garen in een oven van 160 °C.
Kruid de tomatenblokjes met pezo en meng er de koriander, peterselie, rode ajuin, wat olijfolie en sherryazijn onder. Vul een blaadje ijssla met de salsa en daarop een toefje preischeuten.
Snij de tortilla in stukken en serveer met de kip en een salsakuipje.
Crème Catalana (4 pers.)
Benodigdheden : 200 gr suiker 4 eierdooiers 1,5 etl bindmiddel (maïzena) 1 kaneelpijpje geraspte schil van ½ citroen 5 dl volle melk
Bereiding :
Klop 150 gr suiker met de eierdooiers schuimig.
Voeg bindmiddel, kaneel en citroenschil toe. Giet er de melk bij.
Verhit het geheel langzaam onder voortdurend roeren tot de room dikker begint te worden.
Neem de pan van het vuur, verwijder het kaneelpijpje en verdeel over 4 vuurvaste schaaltjes.
Strooi voor het serveren de rest van de suiker over en zet onder de grill tot de suiker gekarameliseerd is.
|