KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief : Glaasje Limoncello
Aperitiefhapjes : Garnaal en mango op een lepeltje. (36 st)
Benodigheden : 36 scampis 2 rijpe mangos 1 ½ afgestreken milde kerriepoeder 3el pistacheolie 3 appels 1 blikje ananas - pezo.
Bereiding :
Schil de appels,snij ze in parten en laat ze gaar stomen Laat uitlekken en pureer ze daarna samen met de pistacheolie en het kerriepoeder tot een homogene massa.
Schil de mango,snij hem in twee ; verwijder de pit.en snij uit het vruchtvlees 36 mooie schijfjes ter grootte van de lepeltjes en snij de rest van de mango fijn en voeg dit toe aan appelpuree.
Verwarm de ananas in het sap en laat eventjes koken .Verwijder het vruchtvlees en snij in kleine stukjes. Laat het sap inkoken tot een stroop en voeg er de stukjes ananas aan toe.
Pel de scampis ; verwijder het darmkanaal en bakt ze op een pan en kruid met pezo.
Verdeel de appelpuree over de lepeltjes en leg er een beetje chutney op en vervolgens een schijfje mango en eindig met een scampi.
Bruschetta met asperges en gepocheerd ei : 16pp
Benodigheden:
750gr ricotta 400gr verse geitenkaas 3tl fijngehakte tijm 6 bussels asperges 3el extra virgine olijfolie 16 verse eieren 32 dikke sneden chiabatta zwarte peper .
Bereiding :
Verwarm de oven op 120°
Pureer de ricotta; geitenkaas en de 2 tl tijm tot een homogeen mengsel.
Blanceer de asperges 2 a 3min in kokend gezouten water tot ze beetgaar zijn
Verfris onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier waarna me ze.
wentelt in olijfolie met de rest van de tijm.
Leg ze in een ovenschaal en hou ze warm
Breng water tot tegen het kookpunt en breek de eieren voorzichtig in het water en pocheer ze 2 a 3 min tot het eiwit gestold is maar de dooiers nog zacht aanvoelen.en haal ze er dan voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier
Rooster de sneden brood en besmeer met het ricottamengsel.
Schik de broodsneden op het bord en verdeel er de asperges over met tot slot een gepocheerd ei erbovenop en werk af met een draai van de pepermolen.
.
Entrecote met kruiden en warm slaatje :
Benodigheden (16pp)
2,4kg entrecote 2el mosterd 3dl fond 100gr ijskoude boter 3 sjalotten 3el bieslook 6el peterselie 3el kappertjes Bakboter 32 kerstomaatjes 250gr champignons 200gr sojascheuten Aardappelen.
Bereiding :
Smeer de entrecotes licht in met mosterd en pezo en schroei ze dicht aan beide zijden.
Snipper de sjalotjes,de bieslook en de peterselie en voeg er kappertjes,bieslook en peterselie aan toe
Verdeel dit mengsel over 1 kant van de entrecotes en schik ze op een bakplaat en gaar zeverder inde oven op 160°.
Dègraiseer de pan en dèglacer met de fond en laat eventjes inkoken en monter met klontjes koude boter.
Voor het slaatje eerst de sojascheuten tomber au beurre en vervolgens de schampignons en tot slot de kerstomaatjes.
Scik het slaatje op het bord en besprenkel met olijfolie.
Dresseer ernaast de entrecote en nappeer rondom de saus.
Serveer met gebakken aardappelen of frietjes.
Mango-Bosvruchten coupe.
Benodigdheden (16 pp) :
2 rijpe mangos 1 limoen 200gr bosvruchten Extra frambozen of aardbeien voor garnituur Citroenmelisse 2dl slagroom 1tl suiker 1l yoghurtijs 1 zakje vanillesuiker 1dl suikersiroop 50ml limoensap
.
Bereiding :
Pureer het mangovlees en voeg het sap van limoen toe.
Pureer eveneens de bosvruchten grof.
Klop de slagroom stijf met de suikers.
Schep in een glas een bol yoghurtijs en voeg hierbovenop een lepel bosvruchtenpuree.
Breng nu een dun laagje slagroom en werk af met rood fruit en citroenmelisse.
|