Cointreau Tonic
Benodigdheden : 1/3 Cointreau 2/3 Tonic appelsien suiker - ijs
Pancetta rolls gevuld met dadels en mozzarella (10 stuks.)
Benodigdheden : 5 sneetjes gezouten onbijtspek 5 dadels 100 pizzamozzarella - cocktailprikkers
Bereiding :
Leg een half sneetje spek op het werkblad en bedek met een sneetje mozzarella en een halve dadel.
Rol op en prik ze vast met een cocktailprikker.
Bak ze af op een ingevette kookplaat in een oven van 225 °C tot het spek gebakken is en de kaas gesmolten.
Waterkerssoep met tongreepjes en amandelroom (4 pers.)
Benodigdheden : 2 bondjes waterkers 100 gr champignons 100 gr sjalotten 40 gr boter
2 l visbouillon 1 dl room 6 tongfilets 50 gr amandelschilfers - pezo
Bereiding :
Sjalotten en champignons reiningen, snijden en in de boter glazig aanfruiten. Visbouillon toevoegen en 15 min zachtjes laten koken. De gewassen waterkers bijvoegen en zonder deksel 5 min laten koken.
De soep mixen, kruiden en warm houden. Niet meer laten koken.
Tongfilets wassen, plat kloppen en in reepjes snijden. Even garen in visbouillon.
Prensentatie : in een bord soep doen, de reepjes gesneden tongfilets bijvoegen. Afwerken met een beetje lichtjes opgeklopte room, bestrooien met geroosterde amandelschilfers.
Griekse moussaka (4 pers.)
Benodigdheden : 50 gr aardappelen 2 courgettes 2 aubergines 1 ui look 500 gr gehakt 2 tomaten 300 gr gezeefde tomaten 2 etl fijngehakte peterselie 1 tlp oregano pezo olijfolie - 60 gr boter 35 gr bloem 5 dl melk 100 gr geraspte kaas 2 eieren
Bereiding :
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes. Bak ze aan weerszijden lichtbruin in olijfolie.
Snij ook de aubergines en courgettes in de lengte in fijne plakjes. Bestrooi ze met zout en laat een half uurtje liggen, dep ze daarna droog met keukenpapier en bak ze eveneens af in veel olijfolie.
Bak de versnipperde ui en look in wat boter. Vervolgens het gehakt toevoegen en voortdurend omscheppen tot het mooi gebakken is.
Tomaten ontvellen en ontipitten. Voeg ze bij het gehakt met de gezeefde tomaten,peterselie en oregano. Afsmaken.
Laat de tomatensaus sudderen en maak intussen de kaassaus. Maak een roux van boter en bloem, laat even bakken onder voortdurend roeren en voeg er de melk bij en laat indikken. Haal de pan van het vuur en doe er de gemalen kaas en eierdooiers bij. Kruiden met pezono.
Nu kan de ovenschotel gevuld worden. Leg in een vuurvaste schotel achtereenvolgens een laag gebakken aardappel, de helft van de tomatensaus met gehakt, de courgette, de rest van de tomatensaus en de aubergine (in kruisvorm).
Tot slot overgieten met de kaassaus en bestrooien met de geraspte kaas.
Bak de moussaka 45 in een oven van 180 °C.
Flan Caramel (4 pers.)
Benodigdheden : ½ melk 100 gr suiker 1 vanillestokje 4 eieren - (slagroom)
Voor de caramel : 150 gr suiker 50 gr water
Bereiding :
Begin met de caramel. Breng suiker en water samen aan de kook en blijf koken totdat de suiker bruin kleurt. Gier over in 4 soufflépotjes. Er moet maar een bodempje karamel in staan.
Laat afkoelen.
Breng de melk aan de kook met de in 2 doorgesneden vanillestok. Schrap op het einde het merg uit de stok en voeg bij de melk. Klop de eieren wit met de suiker (ruban) en stort er de hete melk op. Zet terug op het vuur en blijf roeren met een spatel totdat de vla bindt (mag niet over de 80 °C gaan).
Giet de crème op de bodem van karamel en laat afkoelen.
Draai de potjes met crème om op de borden. De crèmre zal er zacht uitglijden. En de karamel zal er van aflopen en dat is nu juist de bedoeling.
Eventueel afwerken met een toefje slagroom.
|