GEZINSBOND KERKSKEN 20-01-2012
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief : Gold Ermine ( p/p)
Benodigheden en bereiding :
Meng 4cl Cognac met 4cl Triple sec in een glas en vul aan met schuimwijn.
Aperitiefhapjes : Crostini met spinazie - gerookt spek en kaas. (16pp)
Benodigheden : 500gr verse of 250gr diepvriesspinazie 120gr beaufortkaas 70gr gerookt spek 2 blaadjes salie 1 knoflookteentje Toastbrood Olijfolie pezo
Bereiding :
Spoel de spinazie schoon en laat uitlekken waarna men ze een 10-tal min fruit met de knoflook in een pan met 2el olijfolie en op smaak brengt met pezo.
Snij de beaufort in blokjes van 1,5 cm.
Snij het spek in plakjes van 3cm en fruit ze met de salie in een pan (zonder vetstof),en laat uitlekken.
Rooster het toastbrood krokant en snij in stukjes van 5cm.
Verdeel de spinazie over de toastjes en werk af met de kaas en het gerookte spek.
Sprenkel er een beetje olijfolie over en plaats ze onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Preisoep met blauwe schimmelkaas :
Benodigheden:
4 preistengels 2 uien 500gr aardappelen 2el olijfolie 3l kippebouillon 150gr roquefort 2el verse basilicumblaadjes pezo.
Bereiding :
Snij de ui ; de aardappelen en de prei in mirepoix.
Verhit de olie en fruit de ui en de prei glazig.
Mouilleer met de bouillon.
Dek de pan af en laat dit een 30-tal minuten fremir.
Pureer de soep en passeer door de chinois.
Verkruimel de kaas en roer 3/4 door de soep en bewerk nu nogmaals met de mixer (vermijden van schifting),en assaisoneer.
Schep de soep in borden en garneer met de rest van de kaas en de basillicum.
Serveer met een broodje.
Hokkiennoedels met groenten en runderlapjes :
Benodigheden (16pp)
2,4kg rundsbiefstuk 1kl vijfkruidenpoeder 1cm gember (geraspt) 8el arachideolie 2 knoflookteentjes 3 uien (in dunne ringen) 400gr champignons (in vieren) 5 wortelen (in brunoise) 3 broccoli (in roosjes) 2 spaanse pepertjes (in ringetjes) 400gr hokkiennoedels (eiernoedels) bouillon 3dl griekse yoghurt.
Bereiding :
Meng het vijfkruidenpoeder met de gember en de olie in een grote kom en laat het vlees hierin een uurtje marineren
Blanceer de broccoli en de wortelen en houd deze opzij voor de garnituur.
Overgiet de noedels met kokende bouillon tot ze onderstaan en haal ze los met een vork en giet af.
Snij het vlees op medaillons en bak het goudbruin in de olie op een pan.
Haal het vlees uit de pan en voeg er de uien in en bak ze glazig.
Voeg er de champignons bij en roerbak eventjes alvorens de spaanse pepertjes ; de look ; de wortelen en de helft van de broccoli eraan toe te voegen en assaisoneer.
Meng de griekse yoghurt door de massa. (saus)
Vlees toevoegen en doorverwarmen.
Gerecht over de borden verdelen en afwerken met groentjes.
Yoghurt met banaan en noten.
Benodigdheden (16 pp) :
6 bananen 4dl griekse yoghurt 60gr gepelde walnoten vloeibare honing 1/2 dl sinaasappelsap 3el oranjebloesemwater
.
Bereiding :
Pel de bananen ; snij ze in plakjes van 1cm, en verdeel over schaaltjes of glazen.( besprenkelen met citroen tegen verkleuring)
Meng het sinaasappelsap en het oranjebloesemwater en sprenkel dit eveneens over de bananen.
Meng 2el honing door de yoghurt en schik dit mengsel bovenop de bananen.
Rooster de walnoten lichtjes in een pan en hak ze fijn alvorens te verdelen over de yoghurt.
Werk af met een beetje honing.
|