Cocktail Valencia Smile
Benodigdheden : 1 cl citroensap 2 cl Apricot Brandy 2 cl vers sinaasappelsap 8 cl Crément enkele muntblaadjes
Bereiding :
Giet in ieder glas, in deze volgorde : 2 cl Apricot Brandy, 2 cl sinaasappelsap, 1 cl citroensap en 8 cl schuimwijn.
Versier met een muntblaadjes
Minikaastoast met fantasie (
.)
Benodigdheden : toastjes (Marc Payot) abdijkaas (Postel) olijven zongedroogde tomaten gedroogde okkernoten
Bereiding :
Beleg een minitoastje met een ½ blokje abdijkaas. Garneer de kaas afwisselend met een schijfje olijf naar keuze, een reepje zongedroogde tomaat of ½ okkernoot.
Plaats de toastjes op een ovenplaat en schuif ze gedurende 5 minuten in een oven van 200 °C.
Champignonsoep met zure room en witloof (4 pers.)
Benodigdheden : 500 gr champignons 2 sjalotten 1 stronk witloof 1 tomaat 1 blokje tuinkruidenbouillon 1 etl boter 1 etl olijfolie - 100 gr zure room 1 etl bloemsuiker 2 klp citroensap
Kruiden : takjes tijm paprikapoeder cayennepeper - pezo
Voorbereiding :
Tomaat concasseren en het vocht opvangen. Meng ze met de zure room, tijm, paprikapoeder en pezo.
Snij het witloof in fijne reepjes en besprenkel met citroensap.
Champignons in schijfjes snijden.
Sjalotten fijn snipperen.
Bereiding :
Verhit de olijfolie in een kookpot. Stoof de sjalot 1 min al roerend.
Voeg de champignons toe en laat 5 min stoven. Doe er 5 dl water, het bouillonblokje, de gedroogde tijm en de cayennepeper bij en laat 10 min afgedekt koken.
Smelt ondertussen de boter in een pan en bak het witloof gedurende 3 min. Voeg de bloemsuiker toe en bak nog 2 à 3 min toe het witloof verkleurt en glanst.
Mix de soep. (eventueel nog wat water toevoegen om de gewenste dikte te bekomen) en afkruiden.
Schep de soep in diepe borden. Leg in het midden een toefje zure room met witloof errond. Versier met een takje tijm en bestrooi de rand met paprikapoeder.
(Enkele blokjes foi-gras maken deze soep nog feestelijker).
Ovenschotel van viscurry met wortel en brocolli (4 pers.)
Benodigdheden : 1 teentje knoflook gemberwortel (3 cm) 2 etl olie 1,5 etl kerriepoeder 150 ml kruidenbouillon 250 ml kokosmelk 250 gr wortel 300 gr brocolli 1 appel 4 stukken witvisfilet (koolvis, pangasius- kabeljauwfilet) -- aardappelen laurier look citroensap - olijfolie - gehakte peterselie.
Bereiding :
Knoflook fijn snipperen en gemberwortel schillen en raspen.
Wortel schillen en in fijne schuine schijfjes snijden. Brocolli wassen en in roosjes verdelen.
Appel schillen en in fijne brunoise versnijden.
Bak de knoflook en gember op een laag vuur in de olie in een kom goudbruin.
Voeg het kerriepoeder toe en bak ongeveer 1 minuut zachtjes mee.
Voeg de bouillon, kokosmelk en groenten toe en kook ze zachtjes in een gesloten pan ongeveer 5 minuten gaar. Vis kruiden met pezo.
Giet alles in een ovenschotel en leg er de stukken vis in. Laat nog een 10-tal minuutjes verder garen. Afsmaken.
Aardappelen schillen en gaarkoken in 2 laurierbladen en 6 knoflookteentjes. Meng er de gehakte peterselie onder + wat olijfolie en citroensap (warm houden in de oven).
Zuppa Inglese (8 pers)
Benodigdheden : 200 gr pannetoni (Italiaanse cake) 4 eierdooiers 2 etl fijne suiker 1 etl maïzena 25 cl melk 1 vanillestok 25 cl room 1 dl marsala 2 peren (blik) 1 dl suikersiroop poedersuiker chocoladeschilfers
Bereiding :
Maak eerst de Engelse room : meng de eierdooiers met de maïzena en de suiker.
Kook de melk met een opengesneden vanillestokje. Giet de melk bij de mengeling.
Roer het geheel met een houten spatel, breng het aan de kook en meng het met de room.
Laat afkoelen.
Suikersiroop en marsala mengen en marineer hierin de stukjes peer. Laat uitlekken.
Doe de stukjes cake in dessertcoupes en druppel er wat van het uitgelekte vocht over.
Giet er de Engelse room over en werk af met de gemarineerde peren.
Laat opstijven in de koelkast en versier met poedersuiker en chocoladeschilfers.
|