GEZINSBOND KERKSKEN 12-11-2010
KOOKLES VOOR MANNEN
Aperitief : Gancia orange.
Benodigheden : (pp) 50 cl Gancia 150 cl sinaasappelsap.
Bereiding :
Giet 50 cl Gancia in een hoog glas en vul aan met 150 cl sinaasappelsap.
Koel serveren.
Passendale balletjes :
Benodigdheden (26 st):
3 Eieren 400 gr geraspte passendale kaas 2 el pilsbier-Pezo 60 gr zelfrijzende bloem
Bereiding :
Meng de eierdooiers met de kaas en het bier en voeg een beetje pezo toe.
Zeef de bloem boven het kaasmengsel en schep luchtig door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit eveneens door het kaasmengsel.
Laat dit alles en 20 tal min rusten op koele plaats en vorm daarna van dit
beslag balletjes (met 2 lepeltjes) en bak deze in fituurolie van 170°.
Krulsla met spiegelei.
Benodigheden : (4pers)
1 Krulsla 4 eieren 2 soeplepels graanmosterd 1 dl room boter
4 sneetjes brood olijfolie kervel pezo.
Bereiding :
Was en snij de krulsla grof en stoof deze in een klontje boter.Bevochtig dit na een
3-tal min met de room en laat sudderen tot het geheel gebonden is (5min).
Voeg de graanmosterd toe.
Snij intussen de sneetjes brood in blokjes (1cm) en bak ze knapperig in olijfolie.
Bak de spiegeleieren en schik deze bovenop de gestoofde krulsla en de mosterdjus in het midden v/h bord.
Strooi er de broodkorstjes rond en versier met enkele plukjes kervel.
Zeeduivel met venkelpuree en mosseltjes :
Benodigdheden ( 4pp) :
600 gr zeeduivelfilet 1,2 kg mosselen mosselgroenten (selder-wortel-ui) flinke scheut pernod 6dl room(of melk) dragon boter olijfolie pezo
Voor de venkelpuree :
16 aadappelen 3 venkelknollen 3 lit kippebouillon melk - pezo
Bereiding : Schil de aardappelen.Kook ze gaar en pureer ze.
Maak de venkelknollen schoon en snij ze in 2 stukken.
Kook ze gaar in kippebouillon en pureer ze eveneens. (bewaar het groen).
Meng de aardappel- en venkelpuree en breng op smaak met pezo,en werk af met scheutje melk (of room)
Stoof de mosselgroenten even in wat boter en doe er de mosselen en de pernod bij en laat garen
Zeef het mosselvocht en laat inkoken,waarna men er de melk (room) en dragon bijvoegd.
Spoel de zeeduivel en dep hem goed droog,waarna men hem bakt in de boter in een pan.
Kruid met pezo (of viskruiden).
Haal ondertussen de mosselen uit de schelp en voeg bij het mosselvocht en laat eventjes opwarmen.
Verdeel de zeeduivel en de mosseltjes over het bord en werk af met venkelgroen.
Serveer met de venkelpuree.
Appelmoes met merinque :
Benodigdheden (4 pp) : 1kg appelen 25gr boter 30cl melk 3 eieren -50gr rozijnen 50gr bruine suiker 50gr poedersuiker kaneel gember - .
Bereiding :
Verwarm de oven tot 150°.
Schil de appelen;verwijder het klokhuis en snij in stukjes.
Bak deze gedurende 20 min in wat boter met de suiker;de rozijnen; een snuifje kaneel en gember.
Breek de eieren en scheid het wit van de dooier.
Klop de dooiers op met de melk en meng onder de appelmoes.
Klop de eiwitten op met het poedersuiker tot sneeuw.
Beboter een ovenschotel (of aparte kommetjes) en schep er de appelmoes in.
Bedek met de merinque en plaats een 20 tal min in de oven.
|