"Week van de smaak" van 16 tot 25 november organiseert het vlaams centrum voor volkscultuur voor de eerste keer de week van de smaak. De bedoeling is zoveel mogelijk mensen in contact brengen want het moet een feest worden voor iedereen.
In maart werd een oproep gelanceerd om mensen en verenigingen aan te zetten iets te organiseren. De oproep viel niet in dovemansoren "er is een gevarieerd aanbod".
Of ze nu gaan werken, op restaurant gaan of een openbaar gebouw bezoeken, overal worden ze gevraagd om hun sigaret te doven. Dat dit verbod niet noodzakelijk klantonvriendelijk aan de man moet gebracht worden, bewezen ze op de vakbeurs broodway.
Tijdens de trefdagen voor de bakker, banketbakker, chocoladebewerker en de ijsbereider, werden de rokers vriendelijk gevraagd om hun sigaret te ruilen voor een lolly. Dat vind ik een warm gebaar dat navolging verdient.
De elfde maand van het jaar 2006 met straks de herdenking van Wapenstilstand.
Voor soldaten die aan de IJzer vochten in de oorlog van '14-'18: zij die sneuvelden voor het Vaderland op een koude, winderige, natte novemberdag te gedenken. Naar de Menenpoort te Ieper gaan, waar meer dan vijftigduizend namen gebeiteld staan in de muur.
Waar iedere avond om 19 uur de Last Post wordt geblazen: brandweermannen nemen hun klaroen ter hand en brengen hulde aan Zij die sneuvelden. Ieder die op dit lapje Vlaanderen woont, ongeacht rang of stand of gezindte of partij of wat dan ook iedereen die onze dialecten met fierheid spreekt: In naam van Zij die in modder en slijk stierven, nodigen wij u uit ooit op een avond onder deze indrukwekkende poort te staan ; terwijl klaroengeschal weerklinkt en Ieper een wijle dood is ...
Met tienduizenden komen ze uit alle landen van de wereld jaarlijks naar Ieper en de slagvelden in de buurt, naar de talrijke kerkhoven waar Ieren, Britten, Canadezen, Nieuw-Zeelanders, Duitsers, Fransen, Algerijnen en nog veel meer nationaliteiten rusten in de velden,
waar eens papavers groeiden op weiden waar makkers waren gevallen en de overgeblevenen verder vochten ... Wapenstilstand, november: ook ter herdenking aan de gesneuvelde soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Van alle oorlogen waar ter wereld ooit... Elf november, ook de 11.11.11-aktie: solidariteit met wie zoveel minder heeft dan wij ... Laten we de Doden herdenken en de Levenden een helpende hand toesteken ...
Normaal moest ik nu bezig zijn met mijn eerste artikeltje voor 't Blogkrantje over;
"TROUWEN" opnieuw in de lift, "een ja is één ja" maar wegens vertraging aan informatie zal dit voor een latere datum zijn. In afwachting ben ik gaan ontbossen. Mijn locatie was 't Veld in Ardooie "een bos in beweging". Men kan er zondag 12 november terecht voor een natuurwandeling: daar zijn de paddestoelen.
"November heeft zijn intrede gedaan" maar met dit mooie weer heb ik nog de kans gekregen om deze middag te gaan ontbossen. Dit is voor mij de ideale plek om te ontspannen en mijn batterijtjes op te laden, daarna heb ik terug alle energie die nodig is. Bossen zijn populair.Waarom een bosbezoek? daarover wil ik even duidelijk zijn dat...
het bos een ideale omgeving is om tot rust te komen en zich te ontspannen. Wandelen, fietsen, joggen...Alles kan en ook de kinderen kunnen er uren in ravotten. Het bos is dus een vijfsterrenontspanningsoord!
Wat ongetwijfeld ook meespeelt is het gevoel dat een bosbezoek geassocieerd wordt met een"beloning". het feit alleen al dat je in het bos bent, betekent dat je niet hoeft te werken of naar school te gaan. Kortom , de tijd dat we in het bos besteden is een investering in ons zelf. We kunnen ontspannen, ons zelf zijn en...genieten. Lees verder in: Þ Þ 't blogkrantje
De winter is in zicht en de lichte maaltijden maken langzaam maar zeker weer plaats voor de stevige kost. Boerekost, want die is voedzaam en lekker. Okee goed voor de lijn is het niet, maar er gaat toch niets boven een stamppot met worst en een kuiltje vette jus?
Stamppotof hutsepot Variatie genoeg. Al blijft voor één ingrediënt de hoofdrol weggelegd en dat is natuurlijk de aardappel. De aardappel is, zoals zoveel typisch ingrediënten, geïmporteerd uit overzeese gebieden. Uit Amerika om precies te zijn. Pas na 1700 begonnen we massaal aardappelen te eten, maar voor die tijd waren het vooral allerhande knollen met vlees wat de pot schafte. Aardappelen, groenten en vlees werden allemaal in een pan gegaard, omdat er simpelweg maar een vuur was om op te koken. Dit eenpansgerecht staat nu bekend als de hutse- of de stamppot.
Een recept voor stamppot <nieuwe stijl > met spinazie. Ik heb nodig:
1.5 kg. aardappel 600 gr. verse spinazie, 75 gr. kaas, oude, geraspte 50 gr. roomboter 100 gr. ontbijtspek, in dobbelsteentjes 1 grote ui 4 teentjes knoflook 2 el. mosterd, (ik gebruik zaadjesmosterd) Zout en Peper
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de in stukken gesneden aardappelen in een kom met zout en breng ze aan de kook. Smelt ondertussen de boter en bak de spekblokjes hierin zachtjes uit. pel en snipper de ui en de knoflook en bak ze in 3 minuten met de spekblokjes mee. . Aardappelen fijnstampen,voeg het spekmengsel aan de aardappelen toe en roer er de rauwe gewassen spinazie door. Breng eventueel de stamppot op smaak met mosterd, zout en peper. Roer vervolgens de oude kaas erdoor. Garneer de stamppot eventueel met extra plakjes uitgebakken spek of klop door de vers gemaakte aardappelpuree klontjes roomboter en eventueel een gefruit uitje en geraspte kaas. (ik heb er ook een potje room ingeroerd, maar het hoeft niet).
Mijn blog bestaat op 5/11/2006 één jaar. Tijd om eens terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken. Hoe ga ik verder, en op welke manier; (zoals ik bezig ben).
Allereerst eens even terugkijken. Mijn blog is ontstaan uit een persoonlijke behoefte, om alles wat me interesseerde op één plaats te hebben. Leek me handig en is ook handig. Het begon op seniorennet waar ik de smaak te pakken kreeg. Maar.....ik was toen nog actief bezig als medewerkster in de vriendenkring en kon me nog niet genoeg vrij maken, een tijdje daarna kwam plots bloggen.be erbij en op aandringen van....mezelf ben ik toch maar gestart en dat was zeker in het begin met vallen en opstaan en veel gepruts.
Gelukkig kon ik op bepaalde bloggers rekenen en tot op heden nog altijd. Alles was nieuw en vooral het werken met de code's.
Mijn eerste button die heb ik gekregen van Arséne computertips avdl nadat ik eerst alle uitleg had gekregen van pépe1
hoe ik een button kon maken enz., ik begreep er nog niets van. Deze twee mensen hebben engelen geduld gehad met mijn gesjoemel.(danke Arséne en Pépe) Ik ben ook veel gaan kijken bij zonnegroeten en blogtips.
Zo heb ik eens een grote flater begaan!. op het blogje van zonnegroeten stond op 30/11/2005 een verslagje over foto's onzichtbaar(x).. met een gifplaatje erbij en dat had ik zonder argwaan "heel gewoon" gekopieerd en op mijn blogje gezet, ik was zo fier want het stond er zo mooi op mijn pagina en iedereen kon er wat mee doen.
Op 3/12/2005 de zaterdag morgen keek ik naar mijn emails en wat zie ik een brief met een aanmaning maar heel beleefd geschreven dat dit niet kan en mag rechtsstreeks kopiëren ik kreeg klamme handen en begon te zweten..., en dacht "wat heb ik misdaan?. Ik stop ermee want ik wil zeker niemand pijn doen en werkjes afsnoepen. Direkt een mooie brief terug geschreven met verontschuldigingen rond mijn oren. Gelukkig is alles goed gekomen en zo heb ik tot hiertoe nog altijd mijn blogje... "betoverend veelzijdig"
één jaar bloggen is me de vraag gesteld wat levert dat op? en mijn antwoord was "vriendschap".
ZELF DOEN: "Het is mij gelukt" Voor dit experiment heb je 2 eieren nodig, een flinke scheut azijn en een paar scheppen suiker. Leg de eieren in de azijn, zodat ze helemaal onder liggen, en wacht een nacht.
De schaal is opgelost! Was de restjes schaal weg onder de kraan. Je hebt nu verse eieren zonder schaal, ook wel windeieren of zwalpeieren genoemd. Ze zijn nog steeds perfect eetbaar.
Wat jij nu met azijn gemaakt hebt, gebeurt in de natuur soms spontaan. Kippen die te weinig kalk krijgen, leggen dan maar windeieren. Dompel nu zo'n windei onder in water en een ander in suikersiroop, en wacht een paar dagen. Het water-ei is dik en hard geworden, het suikerei is helemaal verschrompeld. Dat komt door 'osmose': water gaat doorheen een vlies naar de kant met de meeste opgeloste stoffen. Het suikerwater is zo geconcentreerd dat het water aan je ei onttrekt. In het andere geval bevatte het ei meer opgeloste stoffen dan het zuivere water; dat ei zoog water op. Osmose wordt al sedert de Romeinen gebruikt voor het bewaren van voedsel : pekelen in zout, opleggen in honing, suikersiroop of azijn. De eventuele microben in het voedsel verliezen dan hun lichaamsvocht, en sterven aan de behandeling.
Het wordt voor de meesten en vooral de kinderen vandaag een gezellige maar ook een angstaanjagende dag. "Want het is Halloween" Het wordt echt griezelen!
Naast allerlei pompoen gerechten is de appel de Halloweenvrucht bij uitstek. In de Keltische traditie was het een symbool van de ziel. Er worden spelletjes zoals appelbijten of appeltje snap mee gedaan. Ook noten, kastanjes en cakes horen er thuis.
Van 1 tot 5 november in Kortrijk Xpo tussen 13 en 19uur
Jieha - het is zover! Een nieuw evenement dat vele kinderharten sneller zal doen slaan is geboren. Tijdens de herfstvakantie kan het jonge volkje zich uitleven op het grootste en leukste indoor springkastelendorp. Nog nooit stonden zoveel springkastelen onder één dak, Het Kortrijkse Xpo gebouw wordt tot de nok gevuld met springkastelen. Op Jump maak je kennis met het allerbeste opblaasbare structuren wat op de markt van te vinden is. Glijbanen, klimtorens, hindernissenparcours, multiplays, ballenbaden alles kan zolang het maar met lucht gevuld is. "Jump" uit je schoenen en huppel van luchtkasteel naar luchtkasteel . Op Jump staan attracties in allerlei maten, kleuren, vormen en voor alle leeftijden. Of je nu prille peuter of energierijke tiener bent, het maakt niet uit op Jump vind je beslist je goesting. Omdat iedereen zich op een veilige manier zou kunnen uitleven creëren ze leeftijdseilanden. Per eiland worden de attracties geplaatst die specifiek voor die leeftijdsgroep bedoeld zijn. Ook papas en mamas zullen mee genieten van een Jump-dagje. Ze kunnen de kinderen gadeslaan van op een terrasje of zelf actief deelnemen. Speciaal voor hen staat er op Jump onder meer een rodeo-stier en een boxring. Het feest kan niet op! Naast een schitterend aanbod springkastelen kan je tussendoor even rillen en beven in het Halloween-decor.
ook wij deden mee op school en hebben 30 liter soep gemaakt om ze te bedelen onder de kinderen. Maar eerst moest alle ajuinen gepeld en gesneden worden en dit hebben de kinderen gedaan. Ze hebben er iets op bedacht om de prikkeling in de ogen tegen te gaan. Ik kon het niet laten een foto van te nemen, "het was leuk om te zien"
Zo zie je maar waarvoor een duikbril zoal kan dienen!
11.11.11 roept iedereen op om op vrijdag 27 oktober uien te eten: een symbolische daad van solidariteit met de 600 miljoen boeren uit het
Zuiden die in extreme armoede leven.
11.11.11 in 2006
Honger, duurzame landbouw en het recht op voedsel.
Honger! Dat is nog elke dag de keiharde werkelijkheid voor 850 miljoen mensen op deze wereld. Driekwart van hen zijn arme boeren in ontwikkelingslanden. Vreemd is dat, want zij produceren voedsel, maar worden zelf als eerste met honger geconfronteerd!
Onze school doet ook mee: naar aanleiding van het project op weg naar een millenniumschool. Deze week staat in het teken van de Afrikaanse boeren, groenten worden verzameld. Want vrijdag is het uiensoepdag. De kinderen samen met de leerkrachten die het project leiden zullen iedereen toelichten, hoe men de boeren kunnen steunen in hun strijd tegen oneerlijke concurrentie. Het receptje kan je hier bekijken.
Sinterklaaskoeken (van Rickette) voor lekkerbekken!
Ik heb nodig:
1kgr.bloem,75gr.gist, 120gr.boter, 150gr.suiker, 2 eieren, 1 snuifje zout, 200ml. melk, 200ml.water bereiding .gist oplossen in lauw water .bloem in een kom doen, zout tegen de zijkant strooien, kuiltje in de bloem maken de opgeloste gist in het kuiltje gieten, .eieren en de suiker bijvoegen en goed roeren. .water en de melk voorzichtig toevoegen. .goed kneden
.1/2uurtje laten rijzen .nogmaals goed kneden .anderhalf uur laten rijzen .voorzichtig uitrollen (niet drukken) .vormpjes maken, bestrijken met geklopt ei .10 à 15min.laten rusten voor het bakken .10 à 12min. laten bakken op 200°C Eet smakelijk lekker met koffie en ook chocolademelk
Op aanvraag hier nogmaals de oliebollen Mocht mijn pa nog in leven zijn, dan was het vandaag (11 oktober) zijn verjaardag daarom wil ik zijn lievelings dessertje en ook het mijne bekend maken, "namelijk" de aloud bekende oliebollen. Hoe maak ik oliebollen wel op de wijze van mijn mama die het me geleerd heeft.
Ik heb nodig:
1 kilo tarwebloem 1 liter water 20 gram zout 50 gram suiker 80 gram gist 10 gram kaneel enkele druppeltjes citroensap
Bereiding:
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de kom te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime kom. Schep het beslag met een lepel in olie van 180 graden. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.