ZELF DOEN: "Het is mij gelukt" Voor dit experiment heb je 2 eieren nodig, een flinke scheut azijn en een paar scheppen suiker. Leg de eieren in de azijn, zodat ze helemaal onder liggen, en wacht een nacht.
De schaal is opgelost! Was de restjes schaal weg onder de kraan. Je hebt nu verse eieren zonder schaal, ook wel windeieren of zwalpeieren genoemd. Ze zijn nog steeds perfect eetbaar.
Wat jij nu met azijn gemaakt hebt, gebeurt in de natuur soms spontaan. Kippen die te weinig kalk krijgen, leggen dan maar windeieren. Dompel nu zo'n windei onder in water en een ander in suikersiroop, en wacht een paar dagen. Het water-ei is dik en hard geworden, het suikerei is helemaal verschrompeld. Dat komt door 'osmose': water gaat doorheen een vlies naar de kant met de meeste opgeloste stoffen. Het suikerwater is zo geconcentreerd dat het water aan je ei onttrekt. In het andere geval bevatte het ei meer opgeloste stoffen dan het zuivere water; dat ei zoog water op. Osmose wordt al sedert de Romeinen gebruikt voor het bewaren van voedsel : pekelen in zout, opleggen in honing, suikersiroop of azijn. De eventuele microben in het voedsel verliezen dan hun lichaamsvocht, en sterven aan de behandeling.
|