De winter is in zicht en de lichte maaltijden maken langzaam maar zeker weer plaats voor de stevige kost. Boerekost, want die is voedzaam en lekker. Okee goed voor de lijn is het niet, maar er gaat toch niets boven een stamppot met worst en een kuiltje vette jus?
Stamppot of hutsepot Variatie genoeg. Al blijft voor één ingrediënt de hoofdrol weggelegd en dat is natuurlijk de aardappel. De aardappel is, zoals zoveel typisch ingrediënten, geïmporteerd uit overzeese gebieden. Uit Amerika om precies te zijn. Pas na 1700 begonnen we massaal aardappelen te eten, maar voor die tijd waren het vooral allerhande knollen met vlees wat de pot schafte. Aardappelen, groenten en vlees werden allemaal in een pan gegaard, omdat er simpelweg maar een vuur was om op te koken. Dit eenpansgerecht staat nu bekend als de hutse- of de stamppot.
Een recept voor stamppot <nieuwe stijl > met spinazie. Ik heb nodig:
1.5 kg. aardappel 600 gr. verse spinazie, 75 gr. kaas, oude, geraspte 50 gr. roomboter 100 gr. ontbijtspek, in dobbelsteentjes 1 grote ui 4 teentjes knoflook 2 el. mosterd, (ik gebruik zaadjesmosterd) Zout en Peper
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de in stukken gesneden aardappelen in een kom met zout en breng ze aan de kook. Smelt ondertussen de boter en bak de spekblokjes hierin zachtjes uit. pel en snipper de ui en de knoflook en bak ze in 3 minuten met de spekblokjes mee. . Aardappelen fijnstampen,voeg het spekmengsel aan de aardappelen toe en roer er de rauwe gewassen spinazie door. Breng eventueel de stamppot op smaak met mosterd, zout en peper. Roer vervolgens de oude kaas erdoor. Garneer de stamppot eventueel met extra plakjes uitgebakken spek of klop door de vers gemaakte aardappelpuree klontjes roomboter en eventueel een gefruit uitje en geraspte kaas. (ik heb er ook een potje room ingeroerd, maar het hoeft niet).
Lekker met worst. Smakelijk!
|