Normaal moest ik nu bezig zijn met mijn eerste artikeltje voor 't Blogkrantje over;
"TROUWEN" opnieuw in de lift, "een ja is één ja" maar wegens vertraging aan informatie zal dit voor een latere datum zijn. In afwachting ben ik gaan ontbossen. Mijn locatie was 't Veld in Ardooie "een bos in beweging". Men kan er zondag 12 november terecht voor een natuurwandeling: daar zijn de paddestoelen.
"November heeft zijn intrede gedaan" maar met dit mooie weer heb ik nog de kans gekregen om deze middag te gaan ontbossen. Dit is voor mij de ideale plek om te ontspannen en mijn batterijtjes op te laden, daarna heb ik terug alle energie die nodig is. Bossen zijn populair.Waarom een bosbezoek? daarover wil ik even duidelijk zijn dat...
het bos een ideale omgeving is om tot rust te komen en zich te ontspannen. Wandelen, fietsen, joggen...Alles kan en ook de kinderen kunnen er uren in ravotten. Het bos is dus een vijfsterrenontspanningsoord!
Wat ongetwijfeld ook meespeelt is het gevoel dat een bosbezoek geassocieerd wordt met een"beloning". het feit alleen al dat je in het bos bent, betekent dat je niet hoeft te werken of naar school te gaan. Kortom , de tijd dat we in het bos besteden is een investering in ons zelf. We kunnen ontspannen, ons zelf zijn en...genieten. Lees verder in: Þ Þ 't blogkrantje
De winter is in zicht en de lichte maaltijden maken langzaam maar zeker weer plaats voor de stevige kost. Boerekost, want die is voedzaam en lekker. Okee goed voor de lijn is het niet, maar er gaat toch niets boven een stamppot met worst en een kuiltje vette jus?
Stamppotof hutsepot Variatie genoeg. Al blijft voor één ingrediënt de hoofdrol weggelegd en dat is natuurlijk de aardappel. De aardappel is, zoals zoveel typisch ingrediënten, geïmporteerd uit overzeese gebieden. Uit Amerika om precies te zijn. Pas na 1700 begonnen we massaal aardappelen te eten, maar voor die tijd waren het vooral allerhande knollen met vlees wat de pot schafte. Aardappelen, groenten en vlees werden allemaal in een pan gegaard, omdat er simpelweg maar een vuur was om op te koken. Dit eenpansgerecht staat nu bekend als de hutse- of de stamppot.
Een recept voor stamppot <nieuwe stijl > met spinazie. Ik heb nodig:
1.5 kg. aardappel 600 gr. verse spinazie, 75 gr. kaas, oude, geraspte 50 gr. roomboter 100 gr. ontbijtspek, in dobbelsteentjes 1 grote ui 4 teentjes knoflook 2 el. mosterd, (ik gebruik zaadjesmosterd) Zout en Peper
Bereiding: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe de in stukken gesneden aardappelen in een kom met zout en breng ze aan de kook. Smelt ondertussen de boter en bak de spekblokjes hierin zachtjes uit. pel en snipper de ui en de knoflook en bak ze in 3 minuten met de spekblokjes mee. . Aardappelen fijnstampen,voeg het spekmengsel aan de aardappelen toe en roer er de rauwe gewassen spinazie door. Breng eventueel de stamppot op smaak met mosterd, zout en peper. Roer vervolgens de oude kaas erdoor. Garneer de stamppot eventueel met extra plakjes uitgebakken spek of klop door de vers gemaakte aardappelpuree klontjes roomboter en eventueel een gefruit uitje en geraspte kaas. (ik heb er ook een potje room ingeroerd, maar het hoeft niet).
Mijn blog bestaat op 5/11/2006 één jaar. Tijd om eens terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken. Hoe ga ik verder, en op welke manier; (zoals ik bezig ben).
Allereerst eens even terugkijken. Mijn blog is ontstaan uit een persoonlijke behoefte, om alles wat me interesseerde op één plaats te hebben. Leek me handig en is ook handig. Het begon op seniorennet waar ik de smaak te pakken kreeg. Maar.....ik was toen nog actief bezig als medewerkster in de vriendenkring en kon me nog niet genoeg vrij maken, een tijdje daarna kwam plots bloggen.be erbij en op aandringen van....mezelf ben ik toch maar gestart en dat was zeker in het begin met vallen en opstaan en veel gepruts.
Gelukkig kon ik op bepaalde bloggers rekenen en tot op heden nog altijd. Alles was nieuw en vooral het werken met de code's.
Mijn eerste button die heb ik gekregen van Arséne computertips avdl nadat ik eerst alle uitleg had gekregen van pépe1
hoe ik een button kon maken enz., ik begreep er nog niets van. Deze twee mensen hebben engelen geduld gehad met mijn gesjoemel.(danke Arséne en Pépe) Ik ben ook veel gaan kijken bij zonnegroeten en blogtips.
Zo heb ik eens een grote flater begaan!. op het blogje van zonnegroeten stond op 30/11/2005 een verslagje over foto's onzichtbaar(x).. met een gifplaatje erbij en dat had ik zonder argwaan "heel gewoon" gekopieerd en op mijn blogje gezet, ik was zo fier want het stond er zo mooi op mijn pagina en iedereen kon er wat mee doen.
Op 3/12/2005 de zaterdag morgen keek ik naar mijn emails en wat zie ik een brief met een aanmaning maar heel beleefd geschreven dat dit niet kan en mag rechtsstreeks kopiëren ik kreeg klamme handen en begon te zweten..., en dacht "wat heb ik misdaan?. Ik stop ermee want ik wil zeker niemand pijn doen en werkjes afsnoepen. Direkt een mooie brief terug geschreven met verontschuldigingen rond mijn oren. Gelukkig is alles goed gekomen en zo heb ik tot hiertoe nog altijd mijn blogje... "betoverend veelzijdig"
één jaar bloggen is me de vraag gesteld wat levert dat op? en mijn antwoord was "vriendschap".
ZELF DOEN: "Het is mij gelukt" Voor dit experiment heb je 2 eieren nodig, een flinke scheut azijn en een paar scheppen suiker. Leg de eieren in de azijn, zodat ze helemaal onder liggen, en wacht een nacht.
De schaal is opgelost! Was de restjes schaal weg onder de kraan. Je hebt nu verse eieren zonder schaal, ook wel windeieren of zwalpeieren genoemd. Ze zijn nog steeds perfect eetbaar.
Wat jij nu met azijn gemaakt hebt, gebeurt in de natuur soms spontaan. Kippen die te weinig kalk krijgen, leggen dan maar windeieren. Dompel nu zo'n windei onder in water en een ander in suikersiroop, en wacht een paar dagen. Het water-ei is dik en hard geworden, het suikerei is helemaal verschrompeld. Dat komt door 'osmose': water gaat doorheen een vlies naar de kant met de meeste opgeloste stoffen. Het suikerwater is zo geconcentreerd dat het water aan je ei onttrekt. In het andere geval bevatte het ei meer opgeloste stoffen dan het zuivere water; dat ei zoog water op. Osmose wordt al sedert de Romeinen gebruikt voor het bewaren van voedsel : pekelen in zout, opleggen in honing, suikersiroop of azijn. De eventuele microben in het voedsel verliezen dan hun lichaamsvocht, en sterven aan de behandeling.
Het wordt voor de meesten en vooral de kinderen vandaag een gezellige maar ook een angstaanjagende dag. "Want het is Halloween" Het wordt echt griezelen!
Naast allerlei pompoen gerechten is de appel de Halloweenvrucht bij uitstek. In de Keltische traditie was het een symbool van de ziel. Er worden spelletjes zoals appelbijten of appeltje snap mee gedaan. Ook noten, kastanjes en cakes horen er thuis.
Van 1 tot 5 november in Kortrijk Xpo tussen 13 en 19uur
Jieha - het is zover! Een nieuw evenement dat vele kinderharten sneller zal doen slaan is geboren. Tijdens de herfstvakantie kan het jonge volkje zich uitleven op het grootste en leukste indoor springkastelendorp. Nog nooit stonden zoveel springkastelen onder één dak, Het Kortrijkse Xpo gebouw wordt tot de nok gevuld met springkastelen. Op Jump maak je kennis met het allerbeste opblaasbare structuren wat op de markt van te vinden is. Glijbanen, klimtorens, hindernissenparcours, multiplays, ballenbaden alles kan zolang het maar met lucht gevuld is. "Jump" uit je schoenen en huppel van luchtkasteel naar luchtkasteel . Op Jump staan attracties in allerlei maten, kleuren, vormen en voor alle leeftijden. Of je nu prille peuter of energierijke tiener bent, het maakt niet uit op Jump vind je beslist je goesting. Omdat iedereen zich op een veilige manier zou kunnen uitleven creëren ze leeftijdseilanden. Per eiland worden de attracties geplaatst die specifiek voor die leeftijdsgroep bedoeld zijn. Ook papas en mamas zullen mee genieten van een Jump-dagje. Ze kunnen de kinderen gadeslaan van op een terrasje of zelf actief deelnemen. Speciaal voor hen staat er op Jump onder meer een rodeo-stier en een boxring. Het feest kan niet op! Naast een schitterend aanbod springkastelen kan je tussendoor even rillen en beven in het Halloween-decor.
ook wij deden mee op school en hebben 30 liter soep gemaakt om ze te bedelen onder de kinderen. Maar eerst moest alle ajuinen gepeld en gesneden worden en dit hebben de kinderen gedaan. Ze hebben er iets op bedacht om de prikkeling in de ogen tegen te gaan. Ik kon het niet laten een foto van te nemen, "het was leuk om te zien"
Zo zie je maar waarvoor een duikbril zoal kan dienen!
11.11.11 roept iedereen op om op vrijdag 27 oktober uien te eten: een symbolische daad van solidariteit met de 600 miljoen boeren uit het
Zuiden die in extreme armoede leven.
11.11.11 in 2006
Honger, duurzame landbouw en het recht op voedsel.
Honger! Dat is nog elke dag de keiharde werkelijkheid voor 850 miljoen mensen op deze wereld. Driekwart van hen zijn arme boeren in ontwikkelingslanden. Vreemd is dat, want zij produceren voedsel, maar worden zelf als eerste met honger geconfronteerd!
Onze school doet ook mee: naar aanleiding van het project op weg naar een millenniumschool. Deze week staat in het teken van de Afrikaanse boeren, groenten worden verzameld. Want vrijdag is het uiensoepdag. De kinderen samen met de leerkrachten die het project leiden zullen iedereen toelichten, hoe men de boeren kunnen steunen in hun strijd tegen oneerlijke concurrentie. Het receptje kan je hier bekijken.
Sinterklaaskoeken (van Rickette) voor lekkerbekken!
Ik heb nodig:
1kgr.bloem,75gr.gist, 120gr.boter, 150gr.suiker, 2 eieren, 1 snuifje zout, 200ml. melk, 200ml.water bereiding .gist oplossen in lauw water .bloem in een kom doen, zout tegen de zijkant strooien, kuiltje in de bloem maken de opgeloste gist in het kuiltje gieten, .eieren en de suiker bijvoegen en goed roeren. .water en de melk voorzichtig toevoegen. .goed kneden
.1/2uurtje laten rijzen .nogmaals goed kneden .anderhalf uur laten rijzen .voorzichtig uitrollen (niet drukken) .vormpjes maken, bestrijken met geklopt ei .10 à 15min.laten rusten voor het bakken .10 à 12min. laten bakken op 200°C Eet smakelijk lekker met koffie en ook chocolademelk
Op aanvraag hier nogmaals de oliebollen Mocht mijn pa nog in leven zijn, dan was het vandaag (11 oktober) zijn verjaardag daarom wil ik zijn lievelings dessertje en ook het mijne bekend maken, "namelijk" de aloud bekende oliebollen. Hoe maak ik oliebollen wel op de wijze van mijn mama die het me geleerd heeft.
Ik heb nodig:
1 kilo tarwebloem 1 liter water 20 gram zout 50 gram suiker 80 gram gist 10 gram kaneel enkele druppeltjes citroensap
Bereiding:
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de kom te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime kom. Schep het beslag met een lepel in olie van 180 graden. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
Heb je dit verhaal al horen vertellen over een juf van de kleuterklas
Het is koud buiten en één van haar kleine deugnieten vraagt haar hulp om zijn botten aan te trekken, en inderdaad het gaat heel moeilijk. Na veel getrek, geduw en heen en weer gesleur zitten de botten rond zijn voetjes en de kleine deugniet zegt : " mijn botten zitten aan de verkeerde voeten juf! " De juf verschiet wanneer ze inderdaad merkt dat de botten aan de verkeerde voeten zitten.
Allee... nieuwe kalvarietocht om ze uit te trekken, ze slaagt erin haar kalmte te bewaren tot de botten aan de juiste voeten zitten. En dan zegt de kleine deugniet :" dat zijn mijn botten niet! " Op dat moment moet ze al haar kalmte aanspreken om hem geen lap tegen zijn oren te geven! Zij probeert zich in te houden, herpakt zich en vraagt hem waarom hij dat niet eerder vertelde.
allee dan, we trekken ze uit " zegt ze en zet zich weer aan't werk. De kleine deugniet vervolgt : Het zijn mijn botten niet, het zijn de botten van mijn broer, mama heeft gezegd dat ik ze moet dragen.
De juf weent bijna en begint opnieuw aan het lastige her- her- heraantrekken van zijn botten. Met een zucht van tevredenheid zet ze uiteindelijk de kleine deugniet rechtop, doet hem zijn winterjasje aan, trekt zijn muts over zijn hoofdje
en vraagt hem : " waar zijn uw handschoentjes? "
En de kleine deugniet antwoordt : " Die heb ik in mijn botten gestopt "
Dit heb je nodig: 15 kastanjes - 50g boter 2,5 grote soeplepels bloemsuiker o een schepje vanillesuiker
Zo maak je de taart: Maak aan de punt van de kastanjes een inkerving in de vorm van een kruisje.
Leg ze 10 minuten in kokend water en pel ze daarna. Spoel de kastanjes, overgiet ze met melk en zet ze op het vuur tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Giet het vocht af en draai de vruchten door een passevite.
1/ Mix alle ingrediënten, samen met de kastanjes tot een pasta. 2/ Smeer de pasta open op een bord met boterpapier (1,5 à 2 cm dik). 3/ Laat de taart gedurende 24 uur opstijven in de frigo.
Zo kun je de taart opdienen: De taart smaakt heerlijk bij verse koffie of chocomelk. Smakelijk!
Herfst ... het vallen van het blad doet iets met een mens. De zomerse avonden op het terras moeten nu plaats maken voor een zetel vol kussens en plaids. Bij een dampende kop koffie of een Bordeau van een goed jaar zwijmel ik lezend weg bij de mooiste liefdesverhalen, en verzuchtend bij de meest interessante bibliografieën van het echte eigen leven. Het vallen van het blad, is tevens het oprapen ervan. In het derde studiejaar kregen we als titel voor een opstel: "in een hoekje met een boekje" geen idee waarover we dan wel een blad vol penden. Ik weet het niet zeker maar: ik vermoed dat destijds leerkrachten het opstel,getiteld: in een hoekje met een boekje voor de herfst bestemden. Wel zeker omdat we 's zomers andere dingen verondersteld waren te doen dan te zitten lezen? En als de herfst dan gekomen was, ging je zitten in een hoekje met een boekje.
Tijdens de ezelsfeesten opende Carpe Diem, het Koninklijke Werk der Volksstuinen' Kuurne, haar vierde bloemententoonstelling. Niet zomaar een tentoonstelling, want nadat achtereenvolgens een volledig huis,een kerk en een boerderij in de bloemen gezet werden, vonden de organisatoren deze keer inspiratie in de muziek.
Sinds half augustus waren tientallen leden van Carpe Diem druk in de weer voor de bloemen show.
"Een woordje van de Voorzitter Kris Quartier" Toen onze vereniging in 1999 het avontuur van Bloemen (t)huis aanging, haddden we geen idee van wat ons te wachten stond. Het succes van die eerste expo overtrof onze stoutste verwachtingen. We kregen de smaak te pakken mochten meer vrijwillige medewerkers verwelkomen en gingen opnieuw de uitdaging aan in 2001; toen smukten. we de 125 jaar oude Sint-Michiels-kerk op. Twee jaar later in 2003 namen we de hoeve Vandewalle onderhanden.
Talenten ontwikkelen "Dit jaar 2006 La folia"
Het muzikale thema "la Folia" verwijst naar la folia d'Espagna, een traditioneel volksliedje uit de 14de eeuw dat uitgroeide tot een echte dans voor het koninklijk hof. Zo ook is het de bedoeling van Carpe Diem om de talenten van de leden te doen uitstijgen. Carpe Diem met mooie foto's van de tentoonstellingen: op de site.
Dit domein, gelegen te Ieper-Zillebeke, werd opengesteld voor publiek in 1973. Het domein situeert zich voornamelijk rond de oude kanaalsleuf. Vanaf de jaren negentig werd de Palingbeek fors uitgebreid van 70 ha tot de huidige 236 ha, door aankoop van bossen en landbouwpercelen. De Palingbeek is dan ook het grootste provinciedomein van West - Vlaanderen
Natuur
Op het einde van de 19e en in het begin van de 20e eeuw poogde men tot driemaal toe een kanaal te graven tussen Ieper en de Leie. Een ondergrondse tunnel, versterkte kanaalgedeelten, sluizen, een ijzeren brug ..., geen bouwwerk bleek bestand tegen de weerbarstige Ieperiaanse klei. Decennia lang werd de Palingbeek met rust gelaten en de natuur herstelde wat de mens vernielde. Enkel twee sluizen en een stuk kanaal getuigen van deze economische catastrofe. Meerdere wandelingen zijn er mogelijk in een golvend landschap met diverse beekbronnen.
Zondag 15 oktober "Zinspelen op de herfst" Hoe maakt het bos zich klaar voor de winter? geniet van een bonte mengeling van geuren en kleuren.