11.11.11 roept iedereen op om op vrijdag 27 oktober uien te eten: een symbolische daad van solidariteit met de 600 miljoen boeren uit het
Zuiden die in extreme armoede leven.
11.11.11 in 2006
Honger, duurzame landbouw en het recht op voedsel.
Honger! Dat is nog elke dag de keiharde werkelijkheid voor 850 miljoen mensen op deze wereld. Driekwart van hen zijn arme boeren in ontwikkelingslanden. Vreemd is dat, want zij produceren voedsel, maar worden zelf als eerste met honger geconfronteerd!
Onze school doet ook mee: naar aanleiding van het project op weg naar een millenniumschool. Deze week staat in het teken van de Afrikaanse boeren, groenten worden verzameld. Want vrijdag is het uiensoepdag. De kinderen samen met de leerkrachten die het project leiden zullen iedereen toelichten, hoe men de boeren kunnen steunen in hun strijd tegen oneerlijke concurrentie. Het receptje kan je hier bekijken.
Sinterklaaskoeken (van Rickette) voor lekkerbekken!
Ik heb nodig:
1kgr.bloem,75gr.gist, 120gr.boter, 150gr.suiker, 2 eieren, 1 snuifje zout, 200ml. melk, 200ml.water bereiding .gist oplossen in lauw water .bloem in een kom doen, zout tegen de zijkant strooien, kuiltje in de bloem maken de opgeloste gist in het kuiltje gieten, .eieren en de suiker bijvoegen en goed roeren. .water en de melk voorzichtig toevoegen. .goed kneden
.1/2uurtje laten rijzen .nogmaals goed kneden .anderhalf uur laten rijzen .voorzichtig uitrollen (niet drukken) .vormpjes maken, bestrijken met geklopt ei .10 à 15min.laten rusten voor het bakken .10 à 12min. laten bakken op 200°C Eet smakelijk lekker met koffie en ook chocolademelk
Op aanvraag hier nogmaals de oliebollen Mocht mijn pa nog in leven zijn, dan was het vandaag (11 oktober) zijn verjaardag daarom wil ik zijn lievelings dessertje en ook het mijne bekend maken, "namelijk" de aloud bekende oliebollen. Hoe maak ik oliebollen wel op de wijze van mijn mama die het me geleerd heeft.
Ik heb nodig:
1 kilo tarwebloem 1 liter water 20 gram zout 50 gram suiker 80 gram gist 10 gram kaneel enkele druppeltjes citroensap
Bereiding:
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de kom te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime kom. Schep het beslag met een lepel in olie van 180 graden. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
Heb je dit verhaal al horen vertellen over een juf van de kleuterklas
Het is koud buiten en één van haar kleine deugnieten vraagt haar hulp om zijn botten aan te trekken, en inderdaad het gaat heel moeilijk. Na veel getrek, geduw en heen en weer gesleur zitten de botten rond zijn voetjes en de kleine deugniet zegt : " mijn botten zitten aan de verkeerde voeten juf! " De juf verschiet wanneer ze inderdaad merkt dat de botten aan de verkeerde voeten zitten.
Allee... nieuwe kalvarietocht om ze uit te trekken, ze slaagt erin haar kalmte te bewaren tot de botten aan de juiste voeten zitten. En dan zegt de kleine deugniet :" dat zijn mijn botten niet! " Op dat moment moet ze al haar kalmte aanspreken om hem geen lap tegen zijn oren te geven! Zij probeert zich in te houden, herpakt zich en vraagt hem waarom hij dat niet eerder vertelde.
allee dan, we trekken ze uit " zegt ze en zet zich weer aan't werk. De kleine deugniet vervolgt : Het zijn mijn botten niet, het zijn de botten van mijn broer, mama heeft gezegd dat ik ze moet dragen.
De juf weent bijna en begint opnieuw aan het lastige her- her- heraantrekken van zijn botten. Met een zucht van tevredenheid zet ze uiteindelijk de kleine deugniet rechtop, doet hem zijn winterjasje aan, trekt zijn muts over zijn hoofdje
en vraagt hem : " waar zijn uw handschoentjes? "
En de kleine deugniet antwoordt : " Die heb ik in mijn botten gestopt "
Dit heb je nodig: 15 kastanjes - 50g boter 2,5 grote soeplepels bloemsuiker o een schepje vanillesuiker
Zo maak je de taart: Maak aan de punt van de kastanjes een inkerving in de vorm van een kruisje.
Leg ze 10 minuten in kokend water en pel ze daarna. Spoel de kastanjes, overgiet ze met melk en zet ze op het vuur tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Giet het vocht af en draai de vruchten door een passevite.
1/ Mix alle ingrediënten, samen met de kastanjes tot een pasta. 2/ Smeer de pasta open op een bord met boterpapier (1,5 à 2 cm dik). 3/ Laat de taart gedurende 24 uur opstijven in de frigo.
Zo kun je de taart opdienen: De taart smaakt heerlijk bij verse koffie of chocomelk. Smakelijk!
Herfst ... het vallen van het blad doet iets met een mens. De zomerse avonden op het terras moeten nu plaats maken voor een zetel vol kussens en plaids. Bij een dampende kop koffie of een Bordeau van een goed jaar zwijmel ik lezend weg bij de mooiste liefdesverhalen, en verzuchtend bij de meest interessante bibliografieën van het echte eigen leven. Het vallen van het blad, is tevens het oprapen ervan. In het derde studiejaar kregen we als titel voor een opstel: "in een hoekje met een boekje" geen idee waarover we dan wel een blad vol penden. Ik weet het niet zeker maar: ik vermoed dat destijds leerkrachten het opstel,getiteld: in een hoekje met een boekje voor de herfst bestemden. Wel zeker omdat we 's zomers andere dingen verondersteld waren te doen dan te zitten lezen? En als de herfst dan gekomen was, ging je zitten in een hoekje met een boekje.
Tijdens de ezelsfeesten opende Carpe Diem, het Koninklijke Werk der Volksstuinen' Kuurne, haar vierde bloemententoonstelling. Niet zomaar een tentoonstelling, want nadat achtereenvolgens een volledig huis,een kerk en een boerderij in de bloemen gezet werden, vonden de organisatoren deze keer inspiratie in de muziek.
Sinds half augustus waren tientallen leden van Carpe Diem druk in de weer voor de bloemen show.
"Een woordje van de Voorzitter Kris Quartier" Toen onze vereniging in 1999 het avontuur van Bloemen (t)huis aanging, haddden we geen idee van wat ons te wachten stond. Het succes van die eerste expo overtrof onze stoutste verwachtingen. We kregen de smaak te pakken mochten meer vrijwillige medewerkers verwelkomen en gingen opnieuw de uitdaging aan in 2001; toen smukten. we de 125 jaar oude Sint-Michiels-kerk op. Twee jaar later in 2003 namen we de hoeve Vandewalle onderhanden.
Talenten ontwikkelen "Dit jaar 2006 La folia"
Het muzikale thema "la Folia" verwijst naar la folia d'Espagna, een traditioneel volksliedje uit de 14de eeuw dat uitgroeide tot een echte dans voor het koninklijk hof. Zo ook is het de bedoeling van Carpe Diem om de talenten van de leden te doen uitstijgen. Carpe Diem met mooie foto's van de tentoonstellingen: op de site.
Dit domein, gelegen te Ieper-Zillebeke, werd opengesteld voor publiek in 1973. Het domein situeert zich voornamelijk rond de oude kanaalsleuf. Vanaf de jaren negentig werd de Palingbeek fors uitgebreid van 70 ha tot de huidige 236 ha, door aankoop van bossen en landbouwpercelen. De Palingbeek is dan ook het grootste provinciedomein van West - Vlaanderen
Natuur
Op het einde van de 19e en in het begin van de 20e eeuw poogde men tot driemaal toe een kanaal te graven tussen Ieper en de Leie. Een ondergrondse tunnel, versterkte kanaalgedeelten, sluizen, een ijzeren brug ..., geen bouwwerk bleek bestand tegen de weerbarstige Ieperiaanse klei. Decennia lang werd de Palingbeek met rust gelaten en de natuur herstelde wat de mens vernielde. Enkel twee sluizen en een stuk kanaal getuigen van deze economische catastrofe. Meerdere wandelingen zijn er mogelijk in een golvend landschap met diverse beekbronnen.
Zondag 15 oktober "Zinspelen op de herfst" Hoe maakt het bos zich klaar voor de winter? geniet van een bonte mengeling van geuren en kleuren.
In zijn dagboek vermeldt de schrijver Victor Hugo dat hij op 13 februari 1871 met een rijtuig - waarin dertien passagiers - een reis maakte naar Bordeaux, waar hij logeerde in een huis dat het nummer 13 droeg.
Op 13 maart zat hij bij het teruglezen van zijn notities over dat steeds terugkerende getal 13 te piekeren, toen hij vernam dat zijn zoon plotseling was overleden. Sindsdien wantrouwde hij het getal hartgrondig. Eens gaf hij een diner voor veertien mensen. Toen één van hen op het laatste moment verhinderd bleek, vroeg hij zijn koetsier mee aan te zitten.
De vrees voor 'dertien gasten aan tafel' leefde in Parijs daarna zo sterk, dat slimmeriken een uitzendbureau oprichtten dat 'De Veertiende' heette, en dat op verzoek een aanvullende man leverde. Een soortgelijk beroep oefende Andrew Malketh in Londen uit. Bij zijn dood liet hij 30.000 Britse ponden na, verdiend als veertiende man aan tafel. Bovendien had hij al die tijd gratis kunnen eten.
Vooralleer ik mijn receptje van mijn pompoensoepje plaatst, eerst nog dit; wat weten we over de pompoen?
De pompoen is een éénjarige, klimmende of rankende plant. Het is een tweezaadlobbige plant.
De pompoenfamilie is een zeer uitgebreide en grote plantenfamilie. Ze komen voor in vele vormen en kleuren en luisteren naar de Latijnse naam Cucurbita maxima en Cucurbita pepo.
De pompoen behoort tot de komkommerfamilie of Cucurbitaceae. Oorspronkelijk komt de plant uit Midden-Amerika, dus uit een warm tot tropisch klimaat.
Eigenlijk is de pompoen een echte wintergroente omdat men deze lang kan bewaren, vorstvrij wel te verstaan. Er bestaan sierpompoenen en eetpompoenen.
Wij kweken sierfruit en eetpompoenen in onze tuin om dan van de pompoen lekkere soep te maken en brood te bakken met de broodmaker.
Mijn soepje
Wat heb ik nodig: 1 grote ui, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 1 kg pompoen, 1 tomaat, zout, zwarte peper, takje thijm, laurierblad, 2 liter kippen boullon, boter, room en peterselie.
Bereiding: Snij de ui, paprika en de knoflook fijn. Glazeer ze licht in de boter voeg daarna de pompoen , de tomaat, de kruiden en de bouillon erbij, breng alles aan de kook in een gesloten pot dan goed mixen. Opdienen: met een scheutje room en fijn gesnipperde peterselie Eet smakelijk!
Wordt Framboos het vriendinneke van Mijn Mascotte Ambroos?
Nesten meldt fier de geboorte van het ezelinnetje Framboos; het is een heel mooi en gezond beestje dat twee weken geleden met een ezelsnede ter wereld kwam. Framboos is 1.90meter hoog, 1.50 meter lang en geboren met een volledig gezond en vaalgeel gebit...
Ze is heel mobiel, En geschikt om mee te nemen naar een kermis of een stoet.
Om de het geweld niet te vergeten. Maar ook om een duidelijk signaal te geven.
Doe mee samen met je buren, je straat of zelfs de hele wijk. Zo werk je mee aan een stad:
Waar mensen respect hebben voor elkaar waar verschillen mogen bestaan waar iedereen gelijke kansen heeft waar mensen samenleven in solidariteit zonder racisme
...zonder haat.
Deze affiche stak in mijn brievenbus van de chirojeugdbeweging...
Onze kiezer die in het stemhokje zijt; wij willen uw heilige stem nu niet kwijt. Zie naar ons doen en niet naar ons laten, kijk wat wij deden langs wegen en straten...
Geef ons heden uw goedkeuring groot, leg alstublieft ons gebreken niet bloot. Denk aan ons, aan al onze realisaties; wij beloven voor later nog beet're prestaties...
Leid ons toch niet naar de slachtbank; geef ons uw stem, waarvoor beste dank. Verlos ons van angst voor het stemmenverlies; op 8 oktober, kom dan en kies!
Veel huisdieren krijgen op deze dag een extraatje van hun baasje. Deze dieren komen meestal ook de rest van het jaar niets te kort. Zo hoort het.
Maar er zijn helaas ook dieren die wél veel te kort komen.
Een huisdier aanschaffen? Doe dan eerst de "huisdierentest" en ontdek wat er allemaal bij de aanschaf van een diertje komt kijken!
Maak plezier... met je huisdier Heb je al een huisdier of ga jer er 1 kopen? lees deze tips zodat je goed voorbereid aan een dier begint.
1/ Denk goed na welk dier bij je past, als je een hekel hebt aan wandelen , neem dan geen hond. 2/ Neem een eind touw, leg er een knoop in en ga touwtrekken met je hond. 3/ Als je verliefd wordt op een klein konijntje, bedenk dan dan dat het dier groter wordt! 4/ Maak een schuilplaats voor je konijn, spijker een stuk spaanplaat op wat houtblokken. 5/ Geef je kat een bolletje wol om mee te spelen, zodat hij zichzelf kan vermaken als jij geen tijd hebt. 6/ hang een schoenveter met glittertjes in de kooi van je parkiet of kanarie. 7/ Als je een vis hebt in een kom, koop er dan wat speeltjes bij; dan hoeft hij niet enkel rondjes te zwemmen 8/ Maak van allerlei dozen een doolhof voor je hamsters. Leg wel een paar rozijnen bij de uitgang. 9/ Een hamster of cavia is leuk, maar bedenk wel dat hij lekker veel lawaai gaat maken als jij net wilt slapen! het zijn namelijk nachtdieren. 10/ Koop een dier niet zomaar; slaap er altijd een nachtje over! In je buurt is ook wel een asiel en daar zitten veel dieren te wachten op een baasje of om een wandeling te maken. ga eens kijken, je weet nooit welke je hart gaat stelen!
Tot slot: als je lief bent voor je dier, krijg je er een vriend voor het leven bij.
Zondag 1 oktober was open bedrijvendag en mijn keuze is gevallen op :
De Koekelaarse paardenmelkerij een bedrijf met ongeveer een zestigtal paarden waarvan een 12 tal melkmerries. Het melken gebeurt machinaal, tot 4 maal daags De hoeveelheid per melkbeurt per merrie bedraagt slechts een kwart tot een halve liter. Dit komt omdat de uierinhoud gering is. Sociaal contact met andere paarden is van groot belang voor de merries en de opvoeding van het veulen.
Paardenmelk, de witte motor! het klinkt misschien vreemd in de oren maar is eigenlijk zo eenvoudig.....
Paardenmelk is van alle melksoorten het meest met de menselijke moedermelk te vergelijken. Heeft ook zijn sporen al verdiend ter ondersteuning: van de stofwisseling, het bevordert de inwendige reiniging.
Door het drinken van paardenmelk wordt: de darmflora geactiveerd en het lichaam ontlast van onreinheden.
Bedrijfsbezoek op afspraak op de paardenmelkerij Mogelijkheid tot aankoop van paardenmelk-drinkyoghurt en... (paardenmelkcosmetica -likeur) Hoevecafetaria is tijdens de zomermaanden open op zondag vanaf 14.00 tot 19.00uur en kan je het paardenmelken bijwonen om 15.30uur.
Tijdens de bedrijvendag konden we zien hoe de paarden worden gemolken. Gratis proeven van de paardenmelk met frambozen en de verschillende likeuren, ook konden we kennis maken met de verzorgingsproducten. En als laatste nog genieten van een lekker streekbiertje in de cafetaria.
Er was gelegenheid om vragen te stellen en dat vind ik heel leerrijk!
KUURNE - Carpe Diem, de vroegere Volkstuinvereniging, geeft dit weekend van de kermis de vierde grote bloemententoonstelling. Na Bloemen't'huis in 1999, Ker'k'misbloemen in 2001 en Hoevepraal in 2003, zijn zeventig vrijwilligers enkele maanden in de weer geweest met La Folia. Deze expositie zet tijdens de kermis de volledige Hoeve in een gebloemd kleedje. Geen enkele Kuurnse tuin is de laatste week veilig geweest voor de plukkers.
Veel wil de voorzitter nog niet kwijt over wat de bezoeker te zien zal krijgen.
...Het moet een verrassing blijven... Muziek om naar te kijken
Ze bieden aan zoveel mogelijk leden de kans om hun creativiteit te botvieren tot we van kunst spreken. Het thema 'muziek' is er gekomen naar aanleiding van het 125-jarige bestaan van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt. Ik hoop nog wat fotoo's te kunnen nemen. Wil je een voorsmaakje? op Carpe Diem Kuurne
Vandaag de officiele start van de kermis Ik wil jullie uitnodigen naar de ezelsfeesten ...klik op de link ...alles over sire Koen... Alles over Sire Koen 1/ de verkiezing van 2005 2/ nu na één jaar koningschap.
Maar het zou geen feest zijn zonder de ezeltjes van Kuurne
Ambroos die staat te trappelen om te kunnen meevieren, maar eerst nog dit. Mag ik de ambassadrice van de ezeltjes voorstellen. Deze levenslustige energieke dame heeft er voor gezorgd dat wij in een feestelijke stemming kunnen aanwezig zijn op de ezelsfeesten. Wil je meer weten over de ezeltjes ambassadrice! een klikje op het
Één van de belangrijkste momenten op de feesten is de Ezelsworp door "Koning Ezel".
Van op een uitgeschoven ladder van een brandweerwagen gooit de Koning snoep naar beneden waartussen af en toe een ezeltje,waarvan sommige een prijsje bevatten.
Wie kent Cor de euro ezel? iedereen zou hem waarschijnlijk willen lenen tijdens de vier dolle ezelsdagen. Maar helaas hij behoort toe aan de ezel ambassadrice.
Keuring De ezelskeuring op zondagnamiddag brengt zowel kenners als niet-kenners op de been. Een echte Kuurnenaar is vertrouwd met het geluid en de kuren van zijn bevriende viervoeter. En geen Kuurne kermis zonder gebalk en hoefgetrappel.
Kuurnenaren hebben hun naam lang geleden van de Kortrijkzanen gekregen, en nog steeds houden ze hem trots in eer. Het hoefgetrappel op de kasseien van de ezeltjes die geladen met groenten naar de markt trokken, ontlokte de nog slapende stadsmensen de uitroep: de Kuurnse ezels zijn daar weer!
Niet alleen Kuurnse ezels zijn te zien op de ezelskeuring zondagnamiddag. Sommigen komen van ver om geïnspecteerd te worden.
Als laatste na de keuring kunnen ze nog met z'n allen aan het ezelsbuffet plaats nemen.
KUURNE - Alle zesdeklassers trokken vrijdag naar het kieshokje om hun stem uit te brengen voor een kindergemeenteraad. Veertig kandidaat raadsleden voerden de voorbije week serieus campagne.
Tijdens een geheime stemronde werden uit de vijftien verkozen kindergemeenteraadsleden zaterdag de burgemeester en schepenen gekozen.
Samen met de schepenen en de fiere mama, papa en haar twee broers die weten wat het burgemeesterschap inhoud, daar zij het ook hebben meegemaakt. Het zit en blijft in de familie!. (schepen van toerisme tweede van rechts is mijn naaste gebuurke) Femke Verthé uit de centrumschool mocht de sjerp aantrekken, Marlies Stevens werd eerste schepen (sport). Snijana Myrzoëva (verkeer), Ortwin Vanhoucke (toerisme), Simon Dekeyrel (feestelijkheden) en Karel Rosseel (milieu) verdeelden de overige schepenposten. Ook de verkozen gemeenteraadsleden, Guillaume Libeert, Phebe Depoortere, Thies Deryckere, Vinciane Lafaut, Benoit Raepsaet, Sam Depypere, Julie Comeyne, Giani Dewaegenaere en Ruth Vanwynsberghe beloofden hun volledige inzet voor de Kuurnse kinderbevolking.
Op hun programma staat onder meer het brouwen van een ezelslimonade als equivalent voor het ezelsbier, de aanleg van een schaatspiste op het marktplein, airco op school, hulp aan de derde wereld en de traditionele ,,meer groen en veilig verkeer'' oproep. De nieuwe burgemeester had het ook nog over ,,gekke animatie''.
Femke Verthé is de jongste van de vier telgen uit het gezin van Geert en Krista Verthé-Dufour, en de derde die burgemeester wordt. Broers Bert en Tim gingen haar voor. Het recept om burgemeesters op te kweken?
Papa Geert heeft er geen idee van, maar mama wil wel een gokje wagen: ,,Ze zijn in veel verenigingen actief, geboren flapuiten en sluiten niemand uit.'' Artikel geschreven door KBK