Volgend jaar 2008 viert Cote d'Or zijn 125 jarige bestaan.
Ter gelegenheid van deze verjaardag enkele leuke weetjes en anekdotes over het chocolademerk.
Côte d'Or dankt zijn naam aan de Côte de l'Or (Goudkust), het huidige Ghana.
Het logo van Côte d'Or werd in 1906 ontwikkeld en werd geïnspireerd op een postzegel die destijds in Ghana gebruikt werd.
De Mignonette kwam op de markt voor de Wereldtentoonstelling van 1935! Het tabletje was bedoeld als staal, om de bezoekers te laten proeven van de Côte d'Or chocolade.
De Dessert 58 werd dan weer ontwikkeld naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van '58.
De beroemde Chokotoff dateert van 1934.
Een neus voor deze chocolade, Þ 8 Côte d'Or liefhebbers op 10 herkennen de chocolade met hun ogen dicht.
Wist je dat? De Côte d'Or-fabriek in Halle produceert iedere dag: 1,3 miljoen Mignonnettes 2 miljoen Chokotoffs 400.000 Bouchées
Herfstkalender: afspraak op 17 en 18 november 2007.
West-Vlaanderen steekt groene handen uit mouwen voor de dag van de natuur. Werk aan de natuurwinkel, tijdens het weekend zullen in West-Vlaanderen weer enkele duizenden mensen hun (groene) handen uit de mouwen steken.
Goed nieuws voor de natuur in onze provincie, want die kan ieder duwtje in de rug goed gebruiken. Bovendien is het een schitterend instrument om de mensen te sensibiliseren voor natuurbehoud in de streek.
Natuurtjes:
De Dag van de Natuur wordt dit jaar voor de 29ste keer georganiseerd.
In 1978 de allereerste naar een idee van de West-Vlaamse natuur en milieuvereniging de Torenvalk.
In de jaren daarna volgden talloze natuurverenigingen en gemeentebesturen het voorbeeld.
Er bestaat ook een Nederlandse Dag van de Natuur.
Aan de West-Vlaamse activiteiten nemen gemiddeld zo'n 5000 mensen deel.
Alle aanplantingen gebeuren met streekeigen materiaal.
Streekeigen planten komen van nature voor in de regio en zijn zo perfect aangepast aan de lokale groeiomstandigheden.
Streekeigen bomen zijn es, eik, wilg, linde...
Langzaamaan worden nu ook West-Vlaanderen Smulboomgaarden aangeplant.
Smulboomgaarden zijn er voor de plaatselijke bewoners of toevallige voorbijgangers die en passant een appeltje voor de dorst willen plukken.
Alle deelnemers die een boom aanplanten, krijgen een officieel "boomdiploom". Extra tip:afspraak op 17 en 18 november ß
De afgelopen jaren is er aardig wat aan natuurontwikkeling gedaan op het provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof in Izegem. En de resultaten blijven niet uit.
Stadsnatuur: De site bestond vroeger uit twee losse kasteeldomeintjes, Wallemote en Wolvennhof. Nu zijn de kasteeltjes eigendom van de stad Izegem, de gronden eromheen van de provincie West-Vlaanderen. Het domein is een oase van natuur temidden van een stadsomgeving. Izegem is immers, samen met Kuurne, een van de meest verstedelijkte gebieden in West-Vlaanderen. Wallemote-Wolvenhof is daarom dan ook, samen met het Sterrebos in Rumbeke en 't Veld in Ardooie, van grote waarde voor de mensen uit de streek. En dus ook voor de natuur.
Dit domein is een mooi voorbeeld van hoe je in een verstedelijkte omgeving toch waardevolle natuur kan creëren. J.D. Foto Vonny.
Bereiding: Smelt de boter en roer de suiker erdoor. Neem de eieren, slagroom, water en rum en mix tot een gladde massa. Voeg de boter-suikermassa hier vervolgens aan toe. Als laatste wordt de bloem toegevoegd, bakken in een heet wafelijzer. Smakelijk eten met een sterke tas koffie.
Mannen hebben géén bindingsangst. Waarom ze er dan zolang over doen om de stap te zetten tot het huwelijk?
Omdat ze het huwelijk zodanig positief en 'heilig' inschatten, dat ze de uitdaging niet onderschatten. Ze willen zeker zijn van hun partner en hun gevoelens, voor ze de stap zetten. Daarom wikken en wegen ze zolang voor ze de stap zetten, maar als ze het doen is het wél om er helemaal voor te gaan.
"Geen wonder dat twee derde van de vrouwen de echtscheiding inzet". Deze provocatieve stelling komt van de Amerikaanse schrijver-journalist Neil Chetnik.
Anders Chetnik trok het land rond en praatte met 360 Amerikaanse getrouwde mannen over seks, hun liefdesleven, hun vrouwen en meehelpen in het huishouden. Mannen hadden daarbij geen problemen om over hun gevoelens te praten, "zolang het gebeurt op een manier waarbij ze zich comfortabel voelen", aldus Chetnik.
"De voorwaarde om mannen te doen praten is dat ze zelf de toon van het gesprek mogen kiezen. Geen 'vertel eens over je gevoelens' maar wel 'wat dacht je toen?'. Gevoelens zijn niet meer de weg naar een innerlijk dan gedachten of handelingen."
Clichés blijken mythes De getuigenissen, conclusies en inzichten schreef Chetnik neer in 'Voice Male - What husbands really think about their marriages, their wives, sex, housework and commitment'. Of: 'wat mannen echt denken over hun huwelijk, hun vrouw, sex, het huishouden en toewijding'. De bestaande clichés werden niet bepaald bevestigd.
Zij-aan-zij "Mannen hebben geen bindingsangst, denken niet continu aan seks en willen wel praten over hun relaties. Alleen doen ze dat op een andere manier dan vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat ze een minder complex innerlijk hebben", verdedigt Chetnik zijn medeseksegenoten. "Mannen zijn gewend om een ruimte te delen, in plaats van gevoelens. Ze hebben meer aan zij-aan-zij-intimiteit dan aan face-to-face."
Ondanks alle verschillen willen mannen en vrouwen uiteindelijk hetzelfde: een persoon die ze kunnen vertrouwen en die hen vergezelt op de reis door het leven.edp
Jonge vrouwen kampen steeds meer met ernstige haaruitval en kaalheid. Dat stellen Nederlandse dermatologen. Hormonale veranderingen door hun levensstijl zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn. De psychologische impact van kaalheid bij vrouwen is alvast groter dan bij mannen. Sommigen weigeren nog uit te gaan, enkelen kampen zelfs met zelfmoordneigingen. Testosteron Dermatoloog dr. Bing Thio van het ziekenhuis in Rotterdam stelt dat voeding, pilgebruik, zonlicht of stress een niet te onderschatten rol speelt in overdreven haaruitval. Hormonale veranderingen kunnen de haarzakjes van vrouwen gevoeliger maken voor DHT, een stof gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron, dat ook vrouwen in het lichaam hebben. Het haarverlies dat hierdoor ontstaat heet alopecia androgenetica, vooral bekend als de mannelijke vorm van kaalheid. Bij vrouwen neemt de haardos echter geleidelijker in dikte af.
Korte groeifase "Tegenwoordig zie ik meer vrouwen dan mannen op mijn spreekuur", beweert dermatoloog Ids Boersma., "Twee jaar geleden was twintig procent vrouw, nu zestig procent, van wie bijna de helft jonger is dan 40. Je herkent het probleem aan haarverdunning boven op het hoofd, langs de scheiding. Je merkt dat je paardenstaart dunner wordt, of er verschijnen kleine inhammen en dat de haargrens iets naar achter gaat."
"In principe heb je voor 100 jaar haar op je hoofd," beweert de dermatoloog. "Het haar groeit vier jaar en valt dan uit. Dat gebeurt doorgaans 25 keer in je leven. Maar we zien nu dat het haar van vrouwen veel kortere groeifases kent. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe groter de kans dat relatief veel haarzakjes kunnen worden gered en dat de schade beperkt blijft".lvl
Internationale Dag van de Verdraagzaamheid 16 november 2007
Verdraagzaamheid is een goede basis voor het opbouwen van relaties tussen mensen.
Samen een menselijke ketting vormen van verdraagzaamheid.
Verdraagzaamheid betekent, de ander anders laten zijn, als hij of zij daar zelf voor kiest. jezelf zien zoals de ander, met een lach en een traan. Bouw verder aan jezelf, ga anderen niet slopen.
Port dankt zijn bestaan aan een bijzondere eigenschap van gistcellen. Deze zetten de suiker in de druiven om in alcohol, maar gaan er aan dood bij meer dan vijftien procent. Als dan nog suiker in de most aanwezig is, ontstaat zoete wijn. De gisting van de jonge portwijn wordt opzettelijk tot stilstand gebracht voordat alle suiker is omgezet.
Port, uitsluitend gemaakt in Portugal, is een versterkte wijn met +/- 20% alcohol. De wijnvelden liggen langs de rivier de Douro, van Rigua tot aan de Spaanse grens.
Portwijn rijpt de eerste wintermaanden op vaten in het portgebied, in het voorjaar vervoert men de port naar Vila Nova de Gaya, waar de portshippers (grote wijnhuizen) de wijn o.a. mengen (blenden).
Port wordt verdeeld in twee hoofdtypen: vintage ports en blends. Vintage port is altijd wijn van één oogstjaar. Blends zijn gemengde wijnen uit verschillende oogstjaren. Bij het maken van port tellen vele details mee. De regelgeving is net als in bijvoorbeeld de Champagne extreem streng.
Zo moet de wijn van overheidswege meer dan dertig controles ondergaan voordat hij als port de wereld in mag.
Vintage port is port van een uitzonderlijk goed oogstjaar, die 1,5 tot 3 jaar op eikenhouten vaten rijpt en dan wordt gebotteld. Op fles rijpt vintage port nog minstens 12 (zelfs tot 40) jaar. "Late-bottled Vintage Port", ook van wijn van een jaargang, rijpt 4-6 jaar op vat. Kleur en smaak van deze portwijn zijn lichter dan van een vintage en deze kan ook jonger worden gedronken.
Ruby en Tawny-port zijn eenvoudige portwijnen, hierbij worden altijd diverse jaargangen gemengd. Ruby-port is een jonge port met een fruitige smaak. Tawny-port rijpt veel langer op vat en krijgt dan zijn wat bruinige (tawny) kleur. Witte port wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven.
Raar maar waar, mannen zijn grotere babbelaars dan vrouwen. Dat blijkt uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben verschillende onderzoeken over de verschillen in het praatgedrag van mannen en vrouwen naast elkaar gelegd, en zijn tot de conclusie gekomen dat mannen meer praten dan vrouwen. Het verschil zou wel niet erg groot zijn.
In gesprekken met vreemden of in een tête-à-tête met een vrouw zijn het de mannen die de meeste tijd volbabbelen, zo blijkt. Vrouwen zijn dan weer meer aan het woord in gesprekken met hun kinderen en met hun collega's. Er is ook een verschil in hoe we communiceren. Mannen hebben meer de neiging om hun gesprekspartner te overtuigen, terwijl vrouwen voornamelijk hun verbondenheid met de andere willen uitdrukken. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen in het taalgebruik van mannen en vrouwen vooral te wijten aan sociale invloeden in plaats van aan biologische.
Vanaf zaterdag 17 november kan je niet alleen kijken naar de televisieprogrammas van Ketnet, surfen naar de superleuke site van Ketnet, maar ook luisteren naar de nieuwe webradio van Ketnet.
Het wordt een mix van muziek, spelletjes en uiteraard een beetje nieuws! Je zal niet alleen kunnen luisteren, maar vooral ook zelf dingen kunnen doen. Zo kan je jingles maken of een station call. En heb je de leukste in mekaar geflanst dan beland je misschien wel echt op de radio.
Er komt een quiz met de titel Slimmer dan je leraar, je kan jouw favoriete top 3 doorsturen voor de Ketnet Top 3 of een boodschap inspreken op het Ketnet-antwoordapparaat.
Presentatrice van de Ketnetradio wordt wrapster Kristien Maes. In het begin wordt er een wekelijks programma gemaakt van drie uur dat je zoveel kan beluisteren als je wil. Maar als het project succes heeft, zal er vast en zeker een vervolg op komen.
Dankzij Google wereldwijd zoeken in het Nederlands
Nederlandstalige gebruikers van de internetzoekmachine Google kunnen voortaan met Nederlandse zoektermen Engelstalige websites doorzoeken en het resultaat in het Nederlands lezen. Dat maakte Google vandaag bekend.
Daarnaast kunnen eigenaars van een website of weblog met de Google Vertaling-tool hun pagina's automatisch in het Engels leesbaar maken. Voorheen toonde Google na een Nederlandstalige zoekopdracht alleen Nederlandstalige websites. Met Google Vertaling is het ook mogelijk Engelstalige informatie te vinden en te laten vertalen. Via de knop Taalhulpmiddelen is Google Vertaling te vinden.belga/eb
COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. In Nederland zijn longaandoeningen de derde doodsoorzaak. COPD neemt hiervan een groot deel voor zijn rekening met ruim 5000 sterfgevallen, dit is 4% van het jaarlijkse aantal. Meer dan 500.000 Nederlanders hebben deze aandoening, maar meer dan de helft weet dit zelf niet.
Op Wereld COPD-dag wordt zowel internationaal, nationaal als regionaal veel aandacht besteed aan COPD. Doel is om COPD meer bekend te maken bij het publiek. En om daarmee te zorgen dat mensen met longklachten (zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid) in een zo vroeg mogelijk stadium maatregelen nemen om erger te voorkomen.
In iedere keuken horen kruiden voor in de potten, gewoon of met een pikant tintje. Kruiden moeten er zijn. Zonder kruiden en specerijen is onze keuken saai Nootmuskaat Smaak: zoetig bitter Heel geschikt voor: spinazie, bloemkool, rode kool,asperges.
béchamelsaus Herkomst: Indonesië en Grenada. Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens. Het eiland Grenada ook het "kruideneiland" genoemd, werd al snel de tweede producent ter wereld. Op de nationale vlag staat dan ook een muskaatnoot geschilderd. De muskaatboom werd er ingevoerd in de 19de eeuw.
In dit recept wordt nootmuskaat gebruikt
Gegratineerde asperges
Dit heb je nodig: 1 blikje asperges, nootmuskaat, 25 g plantaardige boter, 100 g paneermeel.
Zo maak je dit gerecht: Leg de asperges in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met wat nootmuskaat. Besprenkel de asperges met wat vocht uit het blik om uitdrogen te voorkomen en plaats de schaal een paar minuutjes in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven. Verhit de boter en roer er het paneermeel door. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten fruiten. Verdeel het over de asperges en plaats het gerecht nog even onder de gril tot er een lichtbruin korstje ontstaat.
Spinazie werd lang ten onrechte geroemd voor zijn ijzergehalte,
maar de groente hoeft daarom niet afgeschreven te worden: het sterkt het hart. Eerder werd al aangetoond dat het eten van spinazie de kans op een hartaanval vermindert, nu blijkt ook dat het het herstel van een hartaanval tot een derde versnelt. De sleutel ligt bij de nitrieten die in grote mate in groene bladgroenten als spinazie aanwezig zijn.
Testen op muizen De resultaten werden verkregen bij muizen die een week lang nitrietrijk water dronken voor ze een hartaanval kregen. De muizen hadden minder schade aan het hart en hadden 33 procent meer kans om te overleven. Dat zou komen doordat nitrieten in een zuurstofarme omgeving, zoals na een hartaanval, worden omgezegd in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt, zodat er toch zuurstof naar het hart vloeit.
Nitriet: kankerverwekkend of niet? Probleem is wel dat nitrieten in een lauw-warme omgeving omgezet worden in nitrosaminen, wat volgens sommige onderzoeken kankerverwekkend zou zijn. Andere onderzoeken spreken dat weer tegen.
Ook Onderzoeksleider en biochemicus Nathan Bryan, verbonden aan de universiteit van Texas, wuift de gevaren met betrekking tot kanker weg. "De studies die dat aantonen zijn meestal gebaseerd op zeer zwakke data. Bovendien, als nitraten en nitrieten zo kankerverwekkend zijn, waarom worden we dan aangeraden groene bladgroenten te eten? En we slikken toch ook ons eigen speeksel in, en dat zit vol nitraten."
Hij raadt aan zo'n 200 gram nitrietrijke groenten per dag te eten. Veilig is in alle geval de spinazie zo vers mogelijk te eten en zowel gekookt als ongekookt koel te bewaren.edp