De afgelopen jaren is er aardig wat aan natuurontwikkeling gedaan op het provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof in Izegem. En de resultaten blijven niet uit.
Stadsnatuur: De site bestond vroeger uit twee losse kasteeldomeintjes, Wallemote en Wolvennhof. Nu zijn de kasteeltjes eigendom van de stad Izegem, de gronden eromheen van de provincie West-Vlaanderen. Het domein is een oase van natuur temidden van een stadsomgeving. Izegem is immers, samen met Kuurne, een van de meest verstedelijkte gebieden in West-Vlaanderen. Wallemote-Wolvenhof is daarom dan ook, samen met het Sterrebos in Rumbeke en 't Veld in Ardooie, van grote waarde voor de mensen uit de streek. En dus ook voor de natuur.
Dit domein is een mooi voorbeeld van hoe je in een verstedelijkte omgeving toch waardevolle natuur kan creëren. J.D. Foto Vonny.
Bereiding: Smelt de boter en roer de suiker erdoor. Neem de eieren, slagroom, water en rum en mix tot een gladde massa. Voeg de boter-suikermassa hier vervolgens aan toe. Als laatste wordt de bloem toegevoegd, bakken in een heet wafelijzer. Smakelijk eten met een sterke tas koffie.
Mannen hebben géén bindingsangst. Waarom ze er dan zolang over doen om de stap te zetten tot het huwelijk?
Omdat ze het huwelijk zodanig positief en 'heilig' inschatten, dat ze de uitdaging niet onderschatten. Ze willen zeker zijn van hun partner en hun gevoelens, voor ze de stap zetten. Daarom wikken en wegen ze zolang voor ze de stap zetten, maar als ze het doen is het wél om er helemaal voor te gaan.
"Geen wonder dat twee derde van de vrouwen de echtscheiding inzet". Deze provocatieve stelling komt van de Amerikaanse schrijver-journalist Neil Chetnik.
Anders Chetnik trok het land rond en praatte met 360 Amerikaanse getrouwde mannen over seks, hun liefdesleven, hun vrouwen en meehelpen in het huishouden. Mannen hadden daarbij geen problemen om over hun gevoelens te praten, "zolang het gebeurt op een manier waarbij ze zich comfortabel voelen", aldus Chetnik.
"De voorwaarde om mannen te doen praten is dat ze zelf de toon van het gesprek mogen kiezen. Geen 'vertel eens over je gevoelens' maar wel 'wat dacht je toen?'. Gevoelens zijn niet meer de weg naar een innerlijk dan gedachten of handelingen."
Clichés blijken mythes De getuigenissen, conclusies en inzichten schreef Chetnik neer in 'Voice Male - What husbands really think about their marriages, their wives, sex, housework and commitment'. Of: 'wat mannen echt denken over hun huwelijk, hun vrouw, sex, het huishouden en toewijding'. De bestaande clichés werden niet bepaald bevestigd.
Zij-aan-zij "Mannen hebben geen bindingsangst, denken niet continu aan seks en willen wel praten over hun relaties. Alleen doen ze dat op een andere manier dan vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat ze een minder complex innerlijk hebben", verdedigt Chetnik zijn medeseksegenoten. "Mannen zijn gewend om een ruimte te delen, in plaats van gevoelens. Ze hebben meer aan zij-aan-zij-intimiteit dan aan face-to-face."
Ondanks alle verschillen willen mannen en vrouwen uiteindelijk hetzelfde: een persoon die ze kunnen vertrouwen en die hen vergezelt op de reis door het leven.edp
Jonge vrouwen kampen steeds meer met ernstige haaruitval en kaalheid. Dat stellen Nederlandse dermatologen. Hormonale veranderingen door hun levensstijl zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn. De psychologische impact van kaalheid bij vrouwen is alvast groter dan bij mannen. Sommigen weigeren nog uit te gaan, enkelen kampen zelfs met zelfmoordneigingen. Testosteron Dermatoloog dr. Bing Thio van het ziekenhuis in Rotterdam stelt dat voeding, pilgebruik, zonlicht of stress een niet te onderschatten rol speelt in overdreven haaruitval. Hormonale veranderingen kunnen de haarzakjes van vrouwen gevoeliger maken voor DHT, een stof gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron, dat ook vrouwen in het lichaam hebben. Het haarverlies dat hierdoor ontstaat heet alopecia androgenetica, vooral bekend als de mannelijke vorm van kaalheid. Bij vrouwen neemt de haardos echter geleidelijker in dikte af.
Korte groeifase "Tegenwoordig zie ik meer vrouwen dan mannen op mijn spreekuur", beweert dermatoloog Ids Boersma., "Twee jaar geleden was twintig procent vrouw, nu zestig procent, van wie bijna de helft jonger is dan 40. Je herkent het probleem aan haarverdunning boven op het hoofd, langs de scheiding. Je merkt dat je paardenstaart dunner wordt, of er verschijnen kleine inhammen en dat de haargrens iets naar achter gaat."
"In principe heb je voor 100 jaar haar op je hoofd," beweert de dermatoloog. "Het haar groeit vier jaar en valt dan uit. Dat gebeurt doorgaans 25 keer in je leven. Maar we zien nu dat het haar van vrouwen veel kortere groeifases kent. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe groter de kans dat relatief veel haarzakjes kunnen worden gered en dat de schade beperkt blijft".lvl
Internationale Dag van de Verdraagzaamheid 16 november 2007
Verdraagzaamheid is een goede basis voor het opbouwen van relaties tussen mensen.
Samen een menselijke ketting vormen van verdraagzaamheid.
Verdraagzaamheid betekent, de ander anders laten zijn, als hij of zij daar zelf voor kiest. jezelf zien zoals de ander, met een lach en een traan. Bouw verder aan jezelf, ga anderen niet slopen.
Port dankt zijn bestaan aan een bijzondere eigenschap van gistcellen. Deze zetten de suiker in de druiven om in alcohol, maar gaan er aan dood bij meer dan vijftien procent. Als dan nog suiker in de most aanwezig is, ontstaat zoete wijn. De gisting van de jonge portwijn wordt opzettelijk tot stilstand gebracht voordat alle suiker is omgezet.
Port, uitsluitend gemaakt in Portugal, is een versterkte wijn met +/- 20% alcohol. De wijnvelden liggen langs de rivier de Douro, van Rigua tot aan de Spaanse grens.
Portwijn rijpt de eerste wintermaanden op vaten in het portgebied, in het voorjaar vervoert men de port naar Vila Nova de Gaya, waar de portshippers (grote wijnhuizen) de wijn o.a. mengen (blenden).
Port wordt verdeeld in twee hoofdtypen: vintage ports en blends. Vintage port is altijd wijn van één oogstjaar. Blends zijn gemengde wijnen uit verschillende oogstjaren. Bij het maken van port tellen vele details mee. De regelgeving is net als in bijvoorbeeld de Champagne extreem streng.
Zo moet de wijn van overheidswege meer dan dertig controles ondergaan voordat hij als port de wereld in mag.
Vintage port is port van een uitzonderlijk goed oogstjaar, die 1,5 tot 3 jaar op eikenhouten vaten rijpt en dan wordt gebotteld. Op fles rijpt vintage port nog minstens 12 (zelfs tot 40) jaar. "Late-bottled Vintage Port", ook van wijn van een jaargang, rijpt 4-6 jaar op vat. Kleur en smaak van deze portwijn zijn lichter dan van een vintage en deze kan ook jonger worden gedronken.
Ruby en Tawny-port zijn eenvoudige portwijnen, hierbij worden altijd diverse jaargangen gemengd. Ruby-port is een jonge port met een fruitige smaak. Tawny-port rijpt veel langer op vat en krijgt dan zijn wat bruinige (tawny) kleur. Witte port wordt uitsluitend gemaakt van witte druiven.
Raar maar waar, mannen zijn grotere babbelaars dan vrouwen. Dat blijkt uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben verschillende onderzoeken over de verschillen in het praatgedrag van mannen en vrouwen naast elkaar gelegd, en zijn tot de conclusie gekomen dat mannen meer praten dan vrouwen. Het verschil zou wel niet erg groot zijn.
In gesprekken met vreemden of in een tête-à-tête met een vrouw zijn het de mannen die de meeste tijd volbabbelen, zo blijkt. Vrouwen zijn dan weer meer aan het woord in gesprekken met hun kinderen en met hun collega's. Er is ook een verschil in hoe we communiceren. Mannen hebben meer de neiging om hun gesprekspartner te overtuigen, terwijl vrouwen voornamelijk hun verbondenheid met de andere willen uitdrukken. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen in het taalgebruik van mannen en vrouwen vooral te wijten aan sociale invloeden in plaats van aan biologische.
Vanaf zaterdag 17 november kan je niet alleen kijken naar de televisieprogrammas van Ketnet, surfen naar de superleuke site van Ketnet, maar ook luisteren naar de nieuwe webradio van Ketnet.
Het wordt een mix van muziek, spelletjes en uiteraard een beetje nieuws! Je zal niet alleen kunnen luisteren, maar vooral ook zelf dingen kunnen doen. Zo kan je jingles maken of een station call. En heb je de leukste in mekaar geflanst dan beland je misschien wel echt op de radio.
Er komt een quiz met de titel Slimmer dan je leraar, je kan jouw favoriete top 3 doorsturen voor de Ketnet Top 3 of een boodschap inspreken op het Ketnet-antwoordapparaat.
Presentatrice van de Ketnetradio wordt wrapster Kristien Maes. In het begin wordt er een wekelijks programma gemaakt van drie uur dat je zoveel kan beluisteren als je wil. Maar als het project succes heeft, zal er vast en zeker een vervolg op komen.
Dankzij Google wereldwijd zoeken in het Nederlands
Nederlandstalige gebruikers van de internetzoekmachine Google kunnen voortaan met Nederlandse zoektermen Engelstalige websites doorzoeken en het resultaat in het Nederlands lezen. Dat maakte Google vandaag bekend.
Daarnaast kunnen eigenaars van een website of weblog met de Google Vertaling-tool hun pagina's automatisch in het Engels leesbaar maken. Voorheen toonde Google na een Nederlandstalige zoekopdracht alleen Nederlandstalige websites. Met Google Vertaling is het ook mogelijk Engelstalige informatie te vinden en te laten vertalen. Via de knop Taalhulpmiddelen is Google Vertaling te vinden.belga/eb
COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en de longen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. In Nederland zijn longaandoeningen de derde doodsoorzaak. COPD neemt hiervan een groot deel voor zijn rekening met ruim 5000 sterfgevallen, dit is 4% van het jaarlijkse aantal. Meer dan 500.000 Nederlanders hebben deze aandoening, maar meer dan de helft weet dit zelf niet.
Op Wereld COPD-dag wordt zowel internationaal, nationaal als regionaal veel aandacht besteed aan COPD. Doel is om COPD meer bekend te maken bij het publiek. En om daarmee te zorgen dat mensen met longklachten (zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en vermoeidheid) in een zo vroeg mogelijk stadium maatregelen nemen om erger te voorkomen.
In iedere keuken horen kruiden voor in de potten, gewoon of met een pikant tintje. Kruiden moeten er zijn. Zonder kruiden en specerijen is onze keuken saai Nootmuskaat Smaak: zoetig bitter Heel geschikt voor: spinazie, bloemkool, rode kool,asperges.
béchamelsaus Herkomst: Indonesië en Grenada. Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens. Het eiland Grenada ook het "kruideneiland" genoemd, werd al snel de tweede producent ter wereld. Op de nationale vlag staat dan ook een muskaatnoot geschilderd. De muskaatboom werd er ingevoerd in de 19de eeuw.
In dit recept wordt nootmuskaat gebruikt
Gegratineerde asperges
Dit heb je nodig: 1 blikje asperges, nootmuskaat, 25 g plantaardige boter, 100 g paneermeel.
Zo maak je dit gerecht: Leg de asperges in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met wat nootmuskaat. Besprenkel de asperges met wat vocht uit het blik om uitdrogen te voorkomen en plaats de schaal een paar minuutjes in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven. Verhit de boter en roer er het paneermeel door. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten fruiten. Verdeel het over de asperges en plaats het gerecht nog even onder de gril tot er een lichtbruin korstje ontstaat.
Spinazie werd lang ten onrechte geroemd voor zijn ijzergehalte,
maar de groente hoeft daarom niet afgeschreven te worden: het sterkt het hart. Eerder werd al aangetoond dat het eten van spinazie de kans op een hartaanval vermindert, nu blijkt ook dat het het herstel van een hartaanval tot een derde versnelt. De sleutel ligt bij de nitrieten die in grote mate in groene bladgroenten als spinazie aanwezig zijn.
Testen op muizen De resultaten werden verkregen bij muizen die een week lang nitrietrijk water dronken voor ze een hartaanval kregen. De muizen hadden minder schade aan het hart en hadden 33 procent meer kans om te overleven. Dat zou komen doordat nitrieten in een zuurstofarme omgeving, zoals na een hartaanval, worden omgezegd in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt, zodat er toch zuurstof naar het hart vloeit.
Nitriet: kankerverwekkend of niet? Probleem is wel dat nitrieten in een lauw-warme omgeving omgezet worden in nitrosaminen, wat volgens sommige onderzoeken kankerverwekkend zou zijn. Andere onderzoeken spreken dat weer tegen.
Ook Onderzoeksleider en biochemicus Nathan Bryan, verbonden aan de universiteit van Texas, wuift de gevaren met betrekking tot kanker weg. "De studies die dat aantonen zijn meestal gebaseerd op zeer zwakke data. Bovendien, als nitraten en nitrieten zo kankerverwekkend zijn, waarom worden we dan aangeraden groene bladgroenten te eten? En we slikken toch ook ons eigen speeksel in, en dat zit vol nitraten."
Hij raadt aan zo'n 200 gram nitrietrijke groenten per dag te eten. Veilig is in alle geval de spinazie zo vers mogelijk te eten en zowel gekookt als ongekookt koel te bewaren.edp
Vroeger was het leven gemakkelijk, misschien wel omdat de bijhorende fases duidelijk afgelijnd waren. Kind, adolescent, volwassen, bejaard, dat was het zowat. Maar de grenzen tussen die 'duidelijke' fases zijn beginnen vervagen. Volgens de Britse krant The Times onderscheiden we nu zes belangrijke stadia in een leven. Een luchtig overzicht.
Zijn er nog kinderen? Het begint, nog steeds, bij de kindertijd. Lang kan je er niet van genieten, zo ongeveer tot je twaalfde. De jeugd van tegenwoordig is daarenboven niet half zo goedgelovig of onschuldig als een paar generaties terug. Televisie, dvd's en internet hebben hun wereld enorm verruimd. Tekenfilms en speelgoedfiguurtjes overheersen de leefwereld, de belangrijkste discussies met de ouders gaan over voedsel ("nee, je krijgt geen chips als avondeten"), kledij ("je bent veel te jong voor een minirok") en computerspelletjes ("geen schietspelletjes in dit huis).
Vrienden Bij de overgang naar de middelbare school, kom je in de jongvolwassenheid. Een fase die duurt tot vlak je hogere studies, ongeveer 23 jaar. Vrienden zijn cruciaal, zowel in de echte als de virtuele wereld. De meeste vrije tijd gaat op aan chatten, spelletjes en shoppen of rondhangen. Muziek, kledij en kapsel bepalen je imago maar je hoort niet echt tot één subcultuur. De grootste ruzies gaan over uitgaan, zakgeld en gsm-rekeningen. De opmerking om te werken voor je geld valt slecht: je gaat al zolang moeten werken!
Proberen, wie zijn best doet zal het leren Tussen je grofweg 24ste en 35ste maak je deel uit van de 'Odyssey'-generatie. Uitproberen is het toverwoord, en dat geld voor job, huis, partner, seks en benevelende middelen. Je proeft niet van het leven, maar klokt het gulzig naar binnen 'nu het nog kan'. Met de jaren (en tegenslagen) groeit de wijsheid en de angst voor een lening, huwelijk, kind of extra kledingmaat wordt in het licht van de wereldproblemen belachelijk. Met je ouders maak je ruzie over bijdragen aan het huishouden (als je nog thuiswoont) of waarom je zo weinig op bezoek komt (als je de vleugels hebt uitgeslaan).
Crisis Tussen je 35ste en 60ste bereik je de volwassenheid, maar niet iedereen is er gelukkig mee. Midlifecrissisen komen dan ook het frequentst voor in deze fase. Je doet er alles aan om er (veel) jonger uit te zien dan je bent. Maar je kennis en woordgebruik verraden ten minste gedeeltelijk je leeftijd. De grootste ruzies heb je met je ex (over je gedrag en de slechte invloed op de kinderen) en met je kinderen, die beschaamd zijn mama of papa op dezelfde fuif aan te treffen.
Rust roest Na je zestigste mag je eindelijk stoppen met werken, maar het is niet bepaald tijd voor rust. Rust roest en dus blijf je actief. Reizen, uitstappen, sociale netwerken onderhouden: het is geen probleem. De kleinkinderen zie je liefst enkel voor een dagje, anders verstoren ze he leven. Alleen die technologie wil maar niet stilstaan, vervelend is dat. En je lichaam kan je geest niet altijd meer volgen: dubbel vervelend. Op een dag geraak je zo toch nog op 'bejaarde' leeftijd. Proficiat.edp
De Wereld Diabetes Dag wordt in de hele wereld gevierd, door de 200 diabetesverenigingen (uit 160 verschillende landen) die lid zijn van de Internationale Diabetes Federatie (IDF), medische hulpverleners en mensen die op de één of andere manier met diabetes te maken hebben.
Aandachtspunten en vooruitzichten voor diabetes.
Waar moet je op letten?
Diabetes kan nogal wat ernstige gevolgen hebben. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om die gevolgen drastisch te beperken of soms helemaal te voorkomen:
gezond leven (verstandig eten, matig met alcohol, niet roken);
gewicht onder controle houden;
voldoende bewegen;
proberen je bloedglucose stabiel te houden;
controleer dagelijks je voeten;
houd zelf in de gaten dat je op tijd bepaalde controles ondergaat;
blijf leren over diabetes.
Regelmatig lichamelijk onderzoek bij arts of verpleegkundige:
bloedglucose bepalen (HbA1c een paar keer per jaar);
voetenonderzoek;
bloeddruk;
gewicht;
eerdere afwijkende uitslagen.
Minstens eens per jaar de volgende controles:
bloeddruk en bloedvetten (zoals cholesterol);
nieren (urine testen op eiwitten)
voetenonderzoek door specialist
oogonderzoek Tip: haal bij de dokter of apotheek een Diabetespas. Dat is een klein boekje waarin alle afspraken en uitslagen worden genoteerd. Dat is handig om zelf het overzicht te houden. "Auto rijden met diabetes". De meeste diabeten ondervinden veelal geen grote moeilijkheden achter het stuur. Zolang ze hun ziekte goed onder controle hebben, niet vaker in verkeersongevallen betrokken zijn dan de andere weggebruikers. Er zijn wel een aantal extra regels van toepassing wanneer een diabeet een rijbewijs wil behalen of zijn vroeger behaald rijbewijs wil behouden. Die regels gelden overigens niet alleen in geval van diabetes, maar ook bij andere aandoeningen.
Onze hoofdstad laat zich langs zijn fraaie kant zien en smaken. Naast de eigen traditionele specialiteiten zoals geuze, chocolade en pain-a-la-grecque word je verleid door exotische geuren. Marokkaanse thee, Turkse börec, Afrikaanse maniok, Joodse spirituele gerechten, Roemeens gebak, de Russische cuisine laten je smaakpapillen de diversiteit van de wereldkeuken ontdekken.
Uiteraard kan de cucina italiana niet ontbreken, Italië is immers het gastland van deze editie. Italiaans restaurants zijn in. Hun ontstaangeschiedenis is minder bekend. Wist je dat Brussel twee Italiaans restaurants met een Michelinster rijk is?
Ook Broodje Brussel laat zich niet onbetuigd en troont je een week lang mee naar de lekkerste plekjes van onze hoofdstad. Ik neem je mee op sleeptouw en trek de stad in voor een stevige portie!
donderdag 15/11 Belgo afrikaanse keuken.
vrijdag 16/11 Zuiderse Tirami-chou de Bruxelles
dinsdag 20/11 chocolade museum lekkernij
woensdag 21/11 brouwerij Cantillion (geuze) het wijnpaleis productiehuis van toen en nu.