Jonge vrouwen kampen steeds meer met ernstige haaruitval en kaalheid. Dat stellen Nederlandse dermatologen. Hormonale veranderingen door hun levensstijl zouden daarvan de oorzaak kunnen zijn. De psychologische impact van kaalheid bij vrouwen is alvast groter dan bij mannen. Sommigen weigeren nog uit te gaan, enkelen kampen zelfs met zelfmoordneigingen.
Testosteron Dermatoloog dr. Bing Thio van het ziekenhuis in Rotterdam stelt dat voeding, pilgebruik, zonlicht of stress een niet te onderschatten rol speelt in overdreven haaruitval. Hormonale veranderingen kunnen de haarzakjes van vrouwen gevoeliger maken voor DHT, een stof gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron, dat ook vrouwen in het lichaam hebben. Het haarverlies dat hierdoor ontstaat heet alopecia androgenetica, vooral bekend als de mannelijke vorm van kaalheid. Bij vrouwen neemt de haardos echter geleidelijker in dikte af.
Korte groeifase "Tegenwoordig zie ik meer vrouwen dan mannen op mijn spreekuur", beweert dermatoloog Ids Boersma., "Twee jaar geleden was twintig procent vrouw, nu zestig procent, van wie bijna de helft jonger is dan 40. Je herkent het probleem aan haarverdunning boven op het hoofd, langs de scheiding. Je merkt dat je paardenstaart dunner wordt, of er verschijnen kleine inhammen en dat de haargrens iets naar achter gaat."
"In principe heb je voor 100 jaar haar op je hoofd," beweert de dermatoloog. "Het haar groeit vier jaar en valt dan uit. Dat gebeurt doorgaans 25 keer in je leven. Maar we zien nu dat het haar van vrouwen veel kortere groeifases kent. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe groter de kans dat relatief veel haarzakjes kunnen worden gered en dat de schade beperkt blijft".lvl
|