Spinazie werd lang ten onrechte geroemd voor zijn ijzergehalte,
maar de groente hoeft daarom niet afgeschreven te worden: het sterkt het hart. Eerder werd al aangetoond dat het eten van spinazie de kans op een hartaanval vermindert, nu blijkt ook dat het het herstel van een hartaanval tot een derde versnelt. De sleutel ligt bij de nitrieten die in grote mate in groene bladgroenten als spinazie aanwezig zijn.
Testen op muizen
De resultaten werden verkregen bij muizen die een week lang nitrietrijk water dronken voor ze een hartaanval kregen. De muizen hadden minder schade aan het hart en hadden 33 procent meer kans om te overleven. Dat zou komen doordat nitrieten in een zuurstofarme omgeving, zoals na een hartaanval, worden omgezegd in stikstofmonoxide wat de bloedvaten verwijdt, zodat er toch zuurstof naar het hart vloeit.
Nitriet: kankerverwekkend of niet?
Probleem is wel dat nitrieten in een lauw-warme omgeving omgezet worden in nitrosaminen, wat volgens sommige onderzoeken kankerverwekkend zou zijn. Andere onderzoeken spreken dat weer tegen.
Ook Onderzoeksleider en biochemicus Nathan Bryan, verbonden aan de universiteit van Texas, wuift de gevaren met betrekking tot kanker weg. "De studies die dat aantonen zijn meestal gebaseerd op zeer zwakke data. Bovendien, als nitraten en nitrieten zo kankerverwekkend zijn, waarom worden we dan aangeraden groene bladgroenten te eten? En we slikken toch ook ons eigen speeksel in, en dat zit vol nitraten."
Hij raadt aan zo'n 200 gram nitrietrijke groenten per dag te eten. Veilig is in alle geval de spinazie zo vers mogelijk te eten en zowel gekookt als ongekookt koel te bewaren.edp