Mannen hebben géén bindingsangst. Waarom ze er dan zolang over doen om de stap te zetten tot het huwelijk?
Omdat ze het huwelijk zodanig positief en 'heilig' inschatten, dat ze de uitdaging niet onderschatten. Ze willen zeker zijn van hun partner en hun gevoelens, voor ze de stap zetten. Daarom wikken en wegen ze zolang voor ze de stap zetten, maar als ze het doen is het wél om er helemaal voor te gaan.
"Geen wonder dat twee derde van de vrouwen de echtscheiding inzet". Deze provocatieve stelling komt van de Amerikaanse schrijver-journalist Neil Chetnik.
Anders Chetnik trok het land rond en praatte met 360 Amerikaanse getrouwde mannen over seks, hun liefdesleven, hun vrouwen en meehelpen in het huishouden. Mannen hadden daarbij geen problemen om over hun gevoelens te praten, "zolang het gebeurt op een manier waarbij ze zich comfortabel voelen", aldus Chetnik.
"De voorwaarde om mannen te doen praten is dat ze zelf de toon van het gesprek mogen kiezen. Geen 'vertel eens over je gevoelens' maar wel 'wat dacht je toen?'. Gevoelens zijn niet meer de weg naar een innerlijk dan gedachten of handelingen."
Clichés blijken mythes De getuigenissen, conclusies en inzichten schreef Chetnik neer in 'Voice Male - What husbands really think about their marriages, their wives, sex, housework and commitment'. Of: 'wat mannen echt denken over hun huwelijk, hun vrouw, sex, het huishouden en toewijding'. De bestaande clichés werden niet bepaald bevestigd.
Zij-aan-zij "Mannen hebben geen bindingsangst, denken niet continu aan seks en willen wel praten over hun relaties. Alleen doen ze dat op een andere manier dan vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat ze een minder complex innerlijk hebben", verdedigt Chetnik zijn medeseksegenoten. "Mannen zijn gewend om een ruimte te delen, in plaats van gevoelens. Ze hebben meer aan zij-aan-zij-intimiteit dan aan face-to-face."
Ondanks alle verschillen willen mannen en vrouwen uiteindelijk hetzelfde: een persoon die ze kunnen vertrouwen en die hen vergezelt op de reis door het leven.edp
|